Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ένα-ένα καίγονται τα καλά χαρτιά...

Εμφανής η καθοδική κλίση των αγορών, με τους δείκτες να χάνουν σημαντικές στηρίξεις. Ορατό το ενδεχόμενο δοκιμασίας και των 250 μονάδων για τον FT20. Συνεχείς οι πιέσεις στις τράπεζες, κινδυνεύει να "καεί" και ο ΟΠΑΠ.

Τρόμαξε η χθεσινοβραδινή εικόνα της Wall με τις τριψήφιες απώλειες των δεικτών, ενώ και ο S&P 500 απομακρύνθηκε περισσότερο από την κρίσιμη περιοχή των 1.200 μονάδων. Έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση -όπως υπενθυμίζεται στο σχετικό θέμα του euro2day- για τον σημαντικό αμερικανικό δείκτη, και μάλιστα με βουτιά της τάξεως του 2,21% στα χαμηλά των 1.161 μονάδων.

Επιτείνονται οι ανησυχίες και οι φόβοι στην Ευρώπη αλλά και οι πιέσεις σε όλα τα μέτωπα. Ενώ οι αγορές στέλνουν ένα πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα και στη Γερμανία, τη στιγμή όπου η Γαλλία κρατά το ΑΑΑ με νύχια και με δόντια, σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης.

Εύλογα οι τράπεζες είναι οι πρώτες που υφίστανται τις συνέπειες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με ενδεικτική την εικόνα απαξίωσης των τελευταίων μηνών. Σε ποσοστό 22% (κατά μέσο όρο) έχει μειωθεί στο διάστημα Ιουλίου -  Οκτωβρίου η αποτίμηση των 60 τραπεζών που συμπεριελήφθησαν στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Αρχής. Αυτό συνεχίζεται αδιάλειπτα τον Νοέμβριο και ο ελληνικός κλάδος μετρά εξουθενωτικές απώλειες κι απομειώσεις.

Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή της Εθνικής χάνει 44,6% το τελευταίο τρίμηνο, περίπου 71% από την αρχή του έτους και 73,5% από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Για να μην πάμε λίγο παλαιότερα, στις κορυφές του φθινοπώρου του 2007, καθώς η σύγκριση ξεπερνά κάθε φαντασία.

Στις 259,7 μονάδες μετά τη νέα διόρθωση -κατά -0,81%- χθες ο FTSE 20 και όσοι έχουν ποντάρει έγκαιρα προς τα επίπεδα των 250 μονάδων θεωρούν πιθανότατο πως θα κάνουν ταμείο σύντομα.

Με την καθοδική δυναμική που έχουν οι αγορές, με την τεχνική εικόνα των βασικών αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών και την υποχώρηση του DAX χαμηλότερα και των 5.500 μονάδων, λύση αναμένεται μόνο στον σχηματισμό προς σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Ειδικά για τον DAX, το χαμηλό 4.965,8 μονάδων (ελάχιστο 52 εβδομάδων) δείχνει όλο και περισσότερο κατάληξη-στόχος όσων διαδραματίζονται σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο στην Ε.Ε. και στα διεθνή κέντρα αποφάσεων.

Στο Χ.Α. συνεχίζεται η αποτύπωση της απαξίωσης σε όλα τα επίπεδα (από το… κομματικό μέχρι το οικονομικό) και η αγορά έχει να αντιμετωπίσει συν τοις άλλοις τα «φαινόμενα αρρυθμίας που πλήττουν τη... μεταβατική κυβέρνηση».

Σημειώναμε χθες (στο προσυνεδριακό σχόλιο και στον Εκηβόλο) ακριβώς αυτό το… αλαλούμ που επικρατεί παντού, την κατάσταση διάλυσης (όπως αποτυπώνεται στον νέο εκτροχιασμό των εσόδων - δαπανών), στις μικροκομματικές συγκρούσεις και στα προσωπικά συμφέροντα όσων υποτίθεται πως συμμετέχουν στο κυβερνητικό μόρφωμα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επιχειρηματική κοινότητα ελάχιστα μπορεί να κάνει, η δε αγωνία της αναφερόταν -ενδεικτικά- στον χθεσινό σχολιασμό μας με αφορμή τον Τιτάνα. Ωστόσο, μας ανησυχούν και άλλες παράμετροι, η αποκαρδιωτική εικόνα σε επιχειρηματικό και διαρθρωτικό επίπεδο, η οποία αποτυπώνεται στην πτωτική πορεία μετοχών όπως λ.χ. ο ΟΠΑΠ.

Νέες ρευστοποιήσεις χθες και νέα διόρθωση κατά 2,93% για τη μετοχή του Οργανισμού, που υποχώρησε στα 6,29 ευρώ. Το πιο ανησυχητικό, δε, είναι πως οι αρμοδιοϋπεύθυνοι ελάχιστα συνειδητοποιούν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πρώην «ισχυρά χαρτιά» όπως ο ΟΠΑΠ.

Από τεχνική πλευρά, η μετοχή του Οργανισμού, εάν χάσει και το ελάχιστο των 5,96 ευρώ (σημειώθηκε στις 5/10), κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε ακραία καθοδικό κανάλι, που θα μπορούσε να την πιέσει σε τιμές χαμηλότερα και των 5 ευρώ! Ας το έχουν αυτό υπόψη τους, όπως και μερικές ακόμη λεπτομέρειες οι αρμοδιοϋπεύθυνοι, προτού η κατάσταση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v