Χ.Α.: Εντείνονται οι πιέσεις- Μικρός ο τζίρος

Νέες απώλειες στο ΧΑ με το τζίρο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση να παραμένει σε άθλια επίπεδα, κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ. Θετικοί πρωταγωνιστές ΤΤ(+5,9%) και Folli Follie (+3,5%). Πτώση 3,04% για τη ΔΕΗ.

Η Ευρώπη δεν χρειάζεται τη συμφωνία μόνο του Έλληνα Πρωθυπουργού, αλλά και όλων των Κομμάτων που βρίσκονται στην Κυβέρνηση Εθνικής ενότητας, για να απελευθερωθεί η 6η δόση, δήλωσε και σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Σε σχέση με τις προτάσεις της Κομισιόν για έκδοση ευρωομολόγου, η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν σαφής: "Η εμμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα ευρωομόλογα είναι ανάρμοστη γιατί δίνεται η εντύπωση ότι μπορεί να μοιραστεί το φορτίο του χρέους".

Ασφαλώς και είναι υποτιμητικό για τη Χώρα, οι εταίροι και δανειστές να ζητούν ενυπόγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών, όμως η προηγούμενη Κυβέρνηση (που αποτελεί και το 80% της παρούσας Κυβέρνησης) έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής που κανονικά οι δανειστές θα έπρεπε να ζητήσουν και ταυτότητες και διαβατήρια (!)

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, από αυτά που υπέγραψε και υποσχέθηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση και όλα είναι στον αέρα;

Τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου που προσεγγίζουν τα 7 δισ ευρώ και σύμφωνα με τα συμπεφωνημένα θα έπρεπε να έχουν εξοφληθεί από τα τέλη Ιουλίου;

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων;

Το ενιαίο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους που μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας;
Τις σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, που πλην του 10% του ΟΤΕ (το οποίο ήταν προσυμφωνημένο από την προηγούμενη Κυβέρνηση), δεν έχει γίνει τίποτα;

Την πάταξη της φοροδιαφυγής και την μείωση των δημόσιων δαπανών;

Στα τελευταία έρχεται να προστεθεί και η σημερινή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, στα 20,09 δισ. ευρώ ανέρχεται το έλλειμμα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ πτώση 4% καταγράφεται στα έσοδα και αύξηση 5,8% στις δαπάνες. Σημειώνεται ότι αυτά αφορούν μόνο τον Κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή την Κεντρική Κυβέρνηση και όχι τη Γενική Κυβέρνηση.

Πως λοιπόν να προχωρήσουν οι εξελίξεις στο Ελληνικό θέμα, με τόσο αφερέγγυο πρόσφατο πολιτικό παρελθόν και όταν μάλιστα επιβαρύνεται σταδιακά το διεθνές οικονομικό σκηνικό;

Προχωρώντας στα “ενδότερα” του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι πωλητές άλλαξαν, κατά κάποιο τρόπο, “πεδίο δράσης” και από το Τραπεζικό ταμπλώ μεταφέρθηκαν παράπλευρα πιέζοντας τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους και κυρίως τους ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ (έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό) και ΟΤΕ και κατά δεύτερο λόγο Ελλάκτωρα και Ελ. Πετρέλαια.

Μάλιστα αξίζει υποσημείωσης το γεγονός ότι σήμερα οι Τραπεζικοί τίτλοι (που συνεχίζουν να έχουν την μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις των traders) ξεπέρασαν και την νέα έκθεση – τσεκούρι σε συστάσεις και τιμές – στόχους, αυτή την φορά από την UBS.

Κατά την εκτίμηση του οίκου, οι Ελληνικές Τράπεζες παραμένουν δέσμιες των μακροοικονομικών μεγεθών, ενώ τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους -εξαιρουμένων των εκροών στις καταθέσεις- αναμένεται να είναι ανθεκτικά.
 
Στους υπολογισμούς της που οδηγούν στις υποτιμήσεις η UBS συνυπολογίζει υψηλότερες επισφάλειες, αλλά και το "κούρεμα" 50% στην ονομαστική αξία των Ελληνικών ομολόγων. Το "κούρεμα" των ομολόγων, οι έλεγχοι της BlackRock αλλά και οι απαιτήσεις της EBA για Core Tier 1 δείχνουν ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι Ελληνικές Τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση θα ανέλθουν στα 12 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση όπου οι Τράπεζες τελικώς κληθούν να αποτιμήσουν τα χαρτοφυλάκια Ελληνικών ομολόγων “mark to market”, το μέγεθος αυτό ανεβαίνει στα 18 δισ. ευρώ, αναφέρει ο οίκος.

Επίσης αξίζει να ληφθεί υπ΄ όψιν το σημερινό report της Proton Bank, σύμφωνα με το οποίο, διεγράφησαν από τη σύνθεση του Πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX Europe 600 οι μετοχές των ΔΕΗ, Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς. Οι αλλαγές, που έγιναν στο πλαίσιο της περιοδικής αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών της Stoxx, θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου.

Από το Τραπεζικό ταμπλώ, να σημειωθεί η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Ταχ. Ταμιευτήριο και για την Εθνική και η 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Πειραιώς, ενώ από τους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη και μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Folli Follie Group. Από εκεί και πέρα, οι εκτιμήσεις και οι δηλώσεις οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, πάνε κι έρχονται.

Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, εκτίμησε ο επικεφαλής Κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor's, David Beers. "Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η σύσταση της Ευρωζώνης θα παραμείνει η ίδια στους επόμενους 12 μήνες", είπε, μιλώντας σε συνέδριο στο Δουβλίνο.

Αντίθετα, σχεδόν ένας στους δύο από τους επαγγελματίες επενδυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση της Barclays Capital πιστεύει ότι κάποια Χώρα Μέλος θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Σε προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, μόλις το 1% των πελατών της BarCap πίστευε στη διάσπαση της Ευρωζώνης. Μόνο το 3% των 1.000 πελατών της που ρώτησε η Επενδυτική Τράπεζα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα βρει μια βιώσιμη λύση στην κρίση, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Εκ νέου με πτωτικές διαθέσεις τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα στις Αγορές ομολόγων και στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ επίπεδα χαμηλότερα των 1,34 δολαρίων δείχνει να δοκιμάζει το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ο οίκος αξιολογήσεων Fitch Ratings εξέδωσε ειδική έκθεση για την Γαλλική οικονομία, όπου διατηρεί μεν την αξιολόγηση “ΑΑΑ” και το Stable Outlook, αλλά προειδοποιεί ότι, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση για την βελτίωση του συντελεστή χρέους επί του ΑΕΠ, η Γαλλία “μετά βίας” θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ανώτατης αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Επιπλέον, εάν η Γαλλία ενεργοποιήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της στο EFSF, το χρέος επί του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 95% του ΑΕΠ, που θα τοποθετήσει την οικονομία στην υψηλότερη θέση της κλίμακας που συνάδει με την διατήρηση της αξιολόγησης “ΑΑΑ”. Επίσης, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, στο επίκεντρο βρίσκεται και η διαδικασία διάσωσης της Dexia.

Με το Βέλγιο να φέρεται απρόθυμο να επωμιστεί το “βάρος” της Dexia (τα spreads στα Βελγικά ομόλογα σε νέα ιστορικά υψηλά), αμφισβητώντας τη βιωσιμότητα του Γαλλοβελγικού σχεδίου διάσωσης, η Γαλλία, αυξάνοντας τη συμμετοχή της, θα έρθει σε δεινή θέση εκθέτοντας σε κίνδυνο την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση του αξιόχρεού της “ΑΑΑ”.

Σαφή προειδοποίηση για νέες υποβαθμίσεις στην Ευρωζώνη απηύθυνε ο κ. David Beers της Standard & Poor's καλώντας εμμέσως πλην σαφώς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να βρουν μία συμβιβαστική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Σοκαριστική, για όσους δραστηριοποιούνται στις Αγορές ομολόγων, η έκβαση της σημερινής δημοπρασίας Κρατικών ομολόγων της Γερμανίας.

Το Βερολίνο στόχευε σε άντληση 6 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 10τών τίτλων. Τελικά όμως, άντλησε μόνο 3,644 δισ. ευρώ με απόδοση στο 1,98% έναντι 2,09% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Σύμφωνα με το Reuters, ήταν μια από τις χειρότερες δημοπρασίες Γερμανικών ομολόγων από την έναρξη του ευρώ. Όπως ανέφερε το πρακτορείο, η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να προβεί σε μεγάλες αγορές ομολόγων προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα ματαιωθεί η δημοπρασία.

Κατά πολύ δυσμενέστερα από τις προβλέψεις των αναλυτών ήταν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τις νέες βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνη. Τον Σεπτέμβριο, οι βιομηχανικές παραγγελίες συρρικνώθηκαν κατά 6,4%, που είναι και η μεγαλύτερη μείωση από τον Δεκέμβριο του 2008. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – περίμεναν σαφώς μικρότερη μείωση κατά 2,5%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009 συρρικνώθηκε ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον Γερμανικό κλάδο μεταποίησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο ΡΜΙ μεταποίησης συρρικνώθηκε στην Γερμανία τον Νοέμβριο στο 47,9 από 49,1 τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, αναμενόταν μικρότερη μείωση του ΡΜΙ στο 48,5. Επισημαίνεται ότι ένδειξη κάτω του 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Επίσης, έντονη ανησυχία προκάλεσε η σημαντική και αιφνιδιαστική μείωση του δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ βιομηχανικού κλάδου στην Κίνα. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC μειώθηκε τον Νοέμβριο στο 48 από 51 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ένδειξη κατώτερη του 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Η ένδειξη του Νοεμβρίου είναι η χαμηλότερη για την Κίνα από τον Μάρτιο του 2009.

Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες στρέφονται μαζικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για άντληση ρευστότητας, εν μέσω ενδείξεων ότι αποκλείονται από τις Αγορές λόγω της κρίσης χρέους, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η ΕΚΤ δάνεισε την Τρίτη στις Τράπεζες, στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων δημοπρασιών της, το ποσό των 247 δισ. ευρώ, το υψηλότερο μέσα στο 2011, μεγαλύτερο κατά 11 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 52 δισ. ευρώ σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν. Ο αριθμός των Τραπεζών που έλαβαν μέρος στη δημοπρασία αυξήθηκε, επίσης, από 161 σε 178. Από την άλλη, ο συναλλαγματικός “πόλεμος” μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, με δηλώσεις εκατέρωθεν, καλά κρατεί.

Επίσημα Κινεζικά ΜΜΕ επέκριναν με έντονο τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων το υπέρογκο δημόσιο χρέος ύψους περίπου 15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων χαρακτήρισαν “ωρολογιακή βόμβα”, καλώντας τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου να επιδείξουν την υπευθυνότητά τους άμεσα.

Την 23η Νοεμβρίου εκπνέει η διορία που έχει η διακομματική επιτροπή στο Αμερικανικό Κογκρέσο για να καταλήξει σε συμφωνία, ώστε να συρρικνωθούν σε μια 10ετία οι Δημόσιες δαπάνες κατά σχεδόν 1.500 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Ειδικά οι Αμερικανοί πολιτικοί, που δεν χάνουν ευκαιρία να κάνουν κήρυγμα στις ξένες Κυβερνήσεις για την ευθύνη τους στην πορεία που θα ακολουθήσει ο πλανήτης, ας αποδείξουν τώρα ότι θα σταθούν στο ύψος της περίστασης, αναλαμβάνοντας τη δική τους ευθύνη”, προσθέτει το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Μάλιστα, οικονομολόγος που οι δηλώσεις του αναπαράγονται στα επίσημα ΜΜΕ της Κίνας, μιλώντας ανώνυμα, χαρακτήρισε το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών “πυραμιδική αισχροκέρδεια”, αναφερόμενος στην απάτη τύπου “πυραμίδας” στη Wall Street που διέπραξε ο καταδικασθείς σε 150ετή κάθειρξη Μπέρνι Μέιντοφ.

Πτωτικό ξεκίνημα και στο NYSE, εν μέσω μικτών μακροοικονομικών στοιχείων.

Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν 0,7% τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι παραγγελίες θα μειωθούν 1,2% κατόπιν μείωσης 1,5% τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 την περασμένη εβδομάδα στην Αμερικανική οικονομία. Ο αριθμός των νέων ανέργων αυξήθηκε στις 393.000. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 390.000 αιτήσεις νέων ανέργων, έναντι 388.000 στην προηγηθείσα εβδομάδα.

Επιπλέον ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στο 64,1 τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, στα υψηλότερα επίπεδα μετά τον Ιούνιο, έναντι 60,9 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν σε συνεργασία με το Thomson Reuters. Οι οικονομολόγοι περίμεναν καλύτερη μέτρηση, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 65.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., να σημειωθεί ότι για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο τζίρος περιορίζεται στα άθλια επίπεδα, χαμηλότερα των 30 εκατ. ευρώ, ενώ από το ταμπλώ του FTSE όλοι οι τίτλοι, πλην των Βιοχάλκο, Motor Oil, MPB και Πειραιώς, έκλεισαν με ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων.

Σαφώς κακή η εικόνα και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου δεν λείπουν από την ημερήσια διάταξη οι ακραίες ημερήσιες μεταβολές και όπου ίσως αξίζει αναφοράς η “συμπεριφορά” του τίτλου των Ελ. Καλωδίων που εμφάνισε ικανοποιητικό “bid”, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, στον απόηχο των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που δημοσίευσε η εταιρεία.

Σαφής υπεροχή των τίτλων με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE.

Από τους λιγότερους θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν οι Ταχ. Ταμιευτήριο (+5,91%) και Folli Follie Group (+3,5%).

Κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Τιτάνα και Πειραιώς και μικρότερα κέρδη για Βιοχάλκο, Εθνική, Alpha Bank, ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Κύπρου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΔΕΗ (-3,04%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Motor Oil. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι που απαρτίζουν τον 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε κατά κύριο λόγο με αρνητικό πρόσημο και σε ένα στενό εύρος μικρότερο των 11 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 684,37 (10.48) και χαμηλό τις 673,57 (14.21) για να κλείσει τελικά στις 675,93 μονάδες με απώλειες 1,19%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 29,6 εκατ.
Κακών εμφανίσεων συνέχεια για την τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές έναντι 83 πτωτικών και 36 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 29,88%.

Από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές, προβλημάτισαν λόγω αξιοσημείωτων απωλειών που συνδυάστηκε με υποφερτό όγκο συναλλαγών, μεταξύ άλλων και οι Alapis, Frigoglass, Χαλκόρ, ΟΛΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά σε πλήρη έλλειψη ορατότητας, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη, δεν μπορεί να ξεφύγει από το μακροχρόνιο πτωτικό κανάλι, διαπιστώνει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Με τα τρέχοντα δεδομένα, κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη η εισροή “φρέσκου” χρήματος στο Χ.Α. που είναι απαραίτητη προκειμένου να αναστραφεί η “μαρτυρική” απομείωση των αποτιμήσεων.

Ιστορικά, όταν οι εταιρείες φθάνουν σε αποτιμήσεις κοντά στην λογιστική τους αξία, εμφανίζονταν αγοραστές, καθώς εθεωρείτο ότι οι αποτιμήσεις είχαν προσεγγίσει τον “επενδυτικό πυρήνα”.

Στην τρέχουσα φάση, πολλές εισηγμένες βρίσκονται στην λογιστική τους αξία, ή και πολύ χαμηλότερα, όμως η ύπαρξη σημαντικών προβλημάτων μηδενίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το πρώτο πρόβλημα έχει να κάνει με την έλλειψη ορατότητας που αφορά την εγχώρια οικονομία και κατ΄ επέκταση το μέλλον πολλών εσωστρεφών Επιχειρήσεων.

Και το δεύτερο έχει να κάνει με την συνεχιζόμενη απομόχλευση που περιορίζει σημαντικά την ρευστότητα, μέρος της οποίας μπορούσε να κατευθυνθεί σε επενδύσεις.

Συμπερασματικά, με τα τρέχοντα προβλήματα σε εξέλιξη, σαν το πλέον αισιόδοξο σενάριο, για το Χ.Α. δείχνει αυτό της σταθεροποίησης στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, καθώς κάθε υποτροπή (εσωτερική ή “εισαγόμενη”) θα μπορούσε να οδηγήσει τις αποτιμήσεις σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Wealth Management.
 
----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέας υποχώρησης, με τις συναλλαγές να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με οριακά χειρότερη απόδοση, κλείνοντας με μικρή υποτίμηση 0,15%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5717, τιμή εκκαθάρισης 259,5) κινήθηκαν μεταξύ 256,75 και 263,5 μονάδων. Λίγες και μικτές οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 73% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν και εδώ χαμηλός στα 748 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (727 δικαιώματα αγοράς και 21 δικαιώματα πώλησης).

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (16600 Alpha Bank, 5000 ΟΤΕ, 125400 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11355), Alpha Bank (2241), Eurobank (1003), Κύπρου (659), Ταχ. Ταμιευτήριο (441), ΓΕΚ (923), ΟΠΑΠ (411), ΔΕΗ (744), MPB (1523), Πειραιώς (2641), Ελλάκτωρα (131), Μυτιληναίο (150), Ελ. Πετρέλαια (149).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς (822232 τεμ.), Eurobank (611085).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7413117 τεμ.), Εθνική (18214712 τεμ.), Πειραιώς (14074373 τεμ.), ΟΤΕ (4550385 τεμ.), MIG (4021559 τεμ.), Eurobank (16628611 τεμ.) Κύπρου (8687565 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v