Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεμένει από αγοραστές η Σοφοκλέους

Το δεύτερο χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 13 ετών "έγραψε" το ΧΑ. Άνοδος για τις τράπεζες, σε ιστορικό χαμηλό η ΔΕΗ. Στο κόκκινο οι ευρωαγορές, αργία στη Wall. Επέστρεψε πάνω από το 7% το ιταλικό yield.

Ο δεύτερος χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 13 ετών και πλέον, που σημειώθηκε σήμερα, ήλθε απλά να επιβεβαιώσει τους φόβους των περισσότερων επαγγελματιών του χώρου που εδώ και αρκετό καιρό υποστηρίζουν ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αργά αλλά σταθερά, απομονώνεται στην “Εθνική του μοναξιά” (!)

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς που υποστηρίζουν ότι έχουν συχνή επικοινωνία με ξένα funds, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δύσκολα θα επαναπροσελκύσει ξένα κεφάλαια.

Σε αυτό συνηγορούν οι πρόσφατες διαγραφές Ελληνικών μετοχών από Ευρωπαϊκούς δείκτες, αλλά και κάποιες εκθέσεις ξένων οίκων που αφήνουν χωρίς αξιολόγηση Ελληνικές μετοχές και μάλιστα ιδιαίτερα Δεικτοβαρείς.

Υπενθυμίζεται η αφαίρεση από τον Πανευρωπαϊκό δείκτη MSCI Global Standard Indices των Alpha Bank, Κύπρου, Eurobank και ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από τον δείκτη STOX Europe 600 διεγράφησαν οι μετοχές των ΔΕΗ, Πειραιώς και Alpha Bank, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου.

Χωρίς αξιολόγηση άφησε η Merrill Lynch τις Ελληνικές Τράπεζες, όπως προκύπτει από την πρόσφατη έκθεσή της, όπου προβλέπεται ότι θα υπάρξει περαιτέρω πίεση στη ρευστότητα και στα αποτελέσματα των Τραπεζών, ενώ αναφέρεται ότι θα συνεχίσουν να υποφέρουν από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Όπως επισημαίνει η Merrill Lynch, η αξιολόγηση για την Alpha Bank, την Eurobank, την Εθνική και την Πειραιώς παύει να υφίσταται (προηγουμένως ήταν “underperform”), λόγω του ότι η πορεία των Ελληνικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων δεν εξαρτάται μεσοπρόθεσμα από τα θεμελιώδη τους μεγέθη, αλλά μάλλον από την αντίληψη των επενδυτών για τους όρους μιας Κρατικής ανακεφαλαιοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοια κίνηση για τις Ελληνικές Τράπεζες είχε προχωρήσει πρόσφατα και η Deutsche Bank.

Με αυτά τα δεδομένα που υποδεικνύουν ότι όποτε τα ξένα χαρτοφυλάκια θα δίνουν το παρόν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αυτό θα γίνεται μάλλον από την πλευρά των πωλητών, το Χ.Α. είναι καταδικασμένο να υφίσταται όλες τις συνέπειες του καθημερινού Τραπεζικού trading, το οποίο τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται μία ακόμα “bull trap” και το οποίο ενθαρρύνεται από σημαντικό κομμάτι εγχώριων ΑΧΕ που αποσκοπούν σε τζίρο προκειμένου να διατηρηθούν εν λειτουργία (!)

Μάταια, μετοχές λίγων εταιρειών που άφησαν θετική εντύπωση από τα αποτελέσματα εννεαμήνου και έχουν και σημαντικές προοπτικές (Μέτκα, Ελ. Καλώδια κ.λ.π.) περιμένουν να τύχουν καλύτερης “μεταχείρισης” από την απονευρωμένη Ελληνική Αγορά.

Δυστυχώς η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα των περισσότερων μετοχών δεν επιτρέπει την ενασχόληση των καθημερινών “παικτών” που έχουν σαν κριτήρια τον όγκο συναλλαγών και όχι τα θεμελιώδη των εταιρειών (!)

Μοιραία το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στις Τραπεζικές μετοχές, αν και είναι κοινό μυστικό ότι τα εγχώρια Τραπεζικά Ιδρύματα έχουν όλες τις προκλήσεις μπροστά, καθώς όσοι τοποθετούνται σε αυτές είναι επενδυτές της μίας ώρας, ή το πολύ της μιάμιση συνεδρίασης.

Ασφαλώς και το σημερινό γύρισμα της Αγοράς, μπορεί να έχει σαν “άλλοθι” την δήλωση της Angela Merkel, μετά την μίνι Σύνοδο με Nicolas Sarkozy και Mario Monti στο Στρασβούργο, σύμφωνα με την οποία η έκδοση του ευρωομολόγου θα δώσει λάθος μήνυμα στις Αγορές, όμως ο Τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας της Σοφοκλέους δεν είναι χθεσινό δημιούργημα, αλλά αποτέλεσμα διαπεδαγώγησης ετών, όταν όλοι ανεξαιρέτως οι εμπλεκόμενοι προσπαθούσαν να πείσουν ότι οι Τραπεζικές μετοχές είναι τα “ασφαλή επενδυτικά καταφύγια”, “αφορίζοντας” ταυτόχρονα τις εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης και εξαπολύοντας έναν εντυπωσιακό “διωγμό” σε όλες τις “δυνάμεις” που είχαν σαν “χώρο δραστηριότητας” την μεσαία και την μικρότερη κεφαλαιοποίηση (!)

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος με την Merrill Lynch και η Credit Suisse που θεωρεί πως τα αποτελέσματα των Ελληνικών Τραπεζών δεν θα αλλάξουν την επενδυτική θέση των ανθρώπων για αυτές, όχι σημαντικά τουλάχιστον. Τονίζει δε πως θα βρεθούν στο περιθώριο των πολύ μεγαλύτερων ζητημάτων του PSI και της έκθεσης της BlackRock (που δεν αναμένεται μέχρι τα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου). Η Credit Suisse διατηρεί τη συνολικά αρνητική θέση για τις προοπτικές των τιμών των μετοχών των Ελληνικών Τραπεζών, δεδομένης της συνεχούς αποδυνάμωσης της Ελληνικής οικονομίας και της υποχώρησης των τιμών των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον οίκο, η επανακεφαλαιοποίηση στις τρέχουσες τιμές μετά από την “mark to market” αποτίμηση των ομολόγων, θα αφήσει τις περισσότερες Τράπεζες πολύ ακριβές για να τις αγοράσει κανείς. Εξαίρεση αποτελεί το “neutral” της Εθνικής Τράπεζας, που έχει πιθανότητες “να βοηθήσει μόνη της τον εαυτό της”.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον παραμένει προσηλωμένο στο Τραπεζικό ταμπλώ, να σημειωθεί η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Εθνική και η 6η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Πειραιώς. Στην περίπτωση της τελευταίας αξιοσημείωτα είναι τα κλεισίματα θέσεων ανοιχτών πωλήσεων που καταγράφονται στο Χ.Π.Α.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση αποδείχθηκε “παγίδα” για όσους δεν κινούνται γρήγορα, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε από τα υψηλά ημέρας των 689,29 μονάδων (+1,98%) και έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο Δείκτης βρισκόταν στις 678,96 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 673,3 με απώλειες 0,39%, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι ΔΕΗ (νέο ιστορικό χαμηλό), Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Τιτάν, Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank.

Με κέρδη 1,4% ο Τραπεζικός δείκτης που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως το γεγονός ότι υποχώρησε εντυπωσιακά από το υψηλό ημέρας των 284,21 μονάδων (+6,51%), μάλλον δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας.

Εννοείται ότι με τόσο χαμηλούς τζίρους, κάθε προσέγγιση από τεχνικής πλευράς είναι μάλλον θεωρητική, ενώ δεν αποκλείεται να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής. Από εκεί και πέρα, για μεν τον Γενικό Δείκτη η παραμονή χαμηλότερα των 700 μονάδων δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για δοκιμασία των 650 και 610 μονάδων, ενώ διατηρεί σε ισχύ τα “ακραία” σενάρια για υποχώρηση προς τις 550 μονάδες.

Συνεχή κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 730 – 750 βγάζουν τον εν λόγω Δείκτη από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, ενώ κλεισίματα υψηλότερα των 820 μονάδων γυρίζουν την μεσοπρόθεσμη τάση σε ουδέτερη.

Για τον FTSE, τελευταία, απόλυτα θεωρητικά, επίπεδα στήριξης στις 256 και 225 μονάδες. Ζητά κλεισίματα υψηλότερα των 280 μονάδων για να πάρει κάποιες πρώτες “αναπνοές” και κίνηση υψηλότερα των 320 μονάδων για να δημιουργήσει προϋποθέσεις αναστροφής της μεσοπρόθεσμης τάσης.

“Νότια” η τάση και για το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο αν δεν επανακαταλάβει άμεσα επίπεδα υψηλότερα των 1,3450 δολαρίων, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα υποχωρήσει προς τα 1,3320 και 1,3200 δολάρια.

Αξιοπρόσεκτο γύρισμα, μετά το θετικό ξεκίνημα και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μετά τις δηλώσεις Μέρκελ, αργία στην Wall Street και νηνεμία στις Αγορές ομολόγων, πλην του Ελληνικού spread και CDS που κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά (το 10ετές κινείται υψηλότερα των 2770 μονάδων και το CDS 5ετίας υψηλότερα των 9535 μ.β.)

Την εκτίμηση πως η κρίση στην Ελλάδα θα οξυνθεί περαιτέρω, εξέφρασε σε συνέντευξή του στη Γερμανική εφημερίδα “Die Welt”, ο επικεφαλής της taskforce της Ε.Ε. Χορστ Ράιχενμπαχ.
Εν τω μεταξύ το διεθνές κλίμα παραμένει στα όρια νευρικής κρίσης και οι εκτιμήσεις συναγωνίζονται για το ποια θα φανεί πιο απαισιόδοξη (!)

Οι Βρετανικές Τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν και για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης διάσπασης της Ευρωζώνης ή εξόδου κάποιων Χωρών από τη ζώνη του ευρώ, δήλωσε ο Andrew Bailey, επικεφαλής της Prudential Business Unit στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βρετανίας.

Σαφή προειδοποίηση για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας απηύθυνε η Standard & Poor’s, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Yoshiko Noda δεν καταγράφει πρόοδο στην αντιμετώπιση του Δημόσιου χρέους, που κατά τις επίσημες προβλέψεις θα ξεπεράσει φέτος τα 13 τρισ. δολ.

Επίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος απότομης εκτίναξης στις αποδόσεις των Ιαπωνικών ομολόγων, που θα καταστήσει το ήδη δυσθεώρητο χρέος της Ιαπωνίας μη βιώσιμο.

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας κατά τρεις βαθμίδες, σε “ΒΒ+” από “ΒΒΒ+” προχώρησε ο Κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong, με αρνητικό outlook. Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας σε “ΒΒ+” από “ΒΒΒ-“ προχώρησε η Fitch, με αρνητικό outlook.

Mε την υποβάθμιση, η Χώρα υποβιβάζεται σε κατηγορία "junk" από την "επενδυτική" κατηγορία.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι τεράστιες δημοσιονομικές ανισορροπίες της χώρας, η υπερχρέωση σε όλους τους τομείς και οι δυσμενείς μακροοικονομικές προοπτικές, σημαίνουν ότι το προφίλ της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας "δεν συνάδει πλέον με αξιολόγηση investment grade".

Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες πρέπει να εξαναγκαστούν σε ανακεφαλαιοποίηση τώρα, τονίζει σε σημερινό του άρθρο στην ιστοσελίδα των Financial Times, o Mohamed El-Arian.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pacific Investment Management Co. επισημαίνει πως η χθεσινή Γερμανική δημοπρασία έδειξε πως η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους όχι μόνο ''μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη'', αλλά το ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολο της και για κάθε Χώρα ξεχωριστά, αυξάνεται σημαντικά.

Η κρίση χρέους, σύμφωνα με τον El - Arian, προχωράει αναμφίβολα, πλέον, προς τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. "Αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο να διαχειριστούν την κρίση, πόσω μάλλον να την προλάβουν''.

Για τον CEO της Pimco, τα προβλήματα στον Τραπεζικό κλάδο αυξάνουν σημαντικά το ρίσκο 'να χαθεί τελείως ο έλεγχος'. "Η επείγουσα σταθεροποίηση και μεταρρύθμιση του Τραπεζικού συστήματος είναι ένα από τα πέντε σημεία κλειδιά που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρωζώνης'', τονίζει.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, μόλις επτά οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (-1,35%), Ελλάκτωρ (-4,63%), Μυτιληναίος (-1,02%), ΟΠΑΠ (-3,82%), ΟΤΕ (-1,27%), Τιτάν (-3,14%) και MIG (-2,64%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Βιοχάλκο, Πειραιώς και Folli Follie Group και του 2% για Κύπρου, Alpha Bank, MPB. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 76 ανοδικές μετοχές έναντι 89 πτωτικών, 25 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 29,5% και άλλοι 24 με απώλειες από 5 έως 20%.

Στα επιμέρους ίσως αξίζει επισήμανσης η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τίτλο της Frigoglass.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεχίζονται οι πιέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο για εγχώριους και μη λόγους, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου. Ήταν φανερό από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης ότι το έργο της δεν είναι εύκολο και τα μηνύματα από τα δημοσιονομικά της χώρας είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστα.

Ο συνδυασμός των εγχώριων προβλημάτων με την υποχώρηση των τιμών στην Ευρώπη δημιούργησε συνθήκες για νέα υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς νέα χαμηλά.

Μετά τη κατάθεση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού στη Βουλή το ενδιαφέρον εστιάζεται στις διαπραγματεύσεις για το PSI, που εκτός από δημοσιονομικό έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις Ελληνικές Τράπεζες.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες η Ελληνική Κυβέρνηση αντιδρά στο επιτόκιο 8% που ζητούν οι Τράπεζες για τα νέα ομόλογα καθώς αναιρείται ένα μέρος από το όφελος της μείωσης των τόκων. Ερωτηματικό υπάρχει ακόμα για το αν θα υπάρξει εναλλακτική πρόταση με μειωμένο “κούρεμα” για τις Ελληνικές Τράπεζες.

Παράλληλα, αισιόδοξες κρίνονται αρκετές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού που βασίζονται σε υποθέσεις όπως η καθολική συμμετοχή των Τραπεζών στο PSI.

Η σημαντικότητα του PSI είναι εμφανής στους τόκους, που από €16,4 δισ το 2011 μειώνονται στα €12,7 δισ., με προϋπόθεση την καθολική συμμετοχή των ιδιωτών, που δεν είναι εξασφαλισμένη μέχρι αυτή τη στιγμή.

Επίσης προβλέπεται επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα (στο 1,1% του ΑΕΠ), παρά την ύφεση 2,8% που αναμένεται για το 2012 και το γεγονός ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η ύφεση για φέτος θα είναι μεγαλύτερη του 5,5% και το έλλειμμα μεγαλύτερο του 9%.

Εξ’ άλλου ο αναθεωρημένος στόχος για το έλλειμμα του 2012 τοποθετείται στο 5,4% και το Δημόσιο χρέος στο τέλος του 2012 στα €309 δισ (145,5% του ΑΕΠ).

Φιλόδοξος είναι και ο στόχος για €9,3 δισ από αποκρατικοποιήσεις για του χρόνου που θα προσεγγιστεί ανάλογα και με την κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου καθώς περιλαμβάνει εισηγμένες όπως ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ μεταξύ άλλων.

Η γενικότερη αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη λόγω της εκτίναξης των spreads πολλών Χωρών είναι επιζήμια και για την Ελλάδα που θα ήθελε μια περίοδο ηρεμίας για να προχωρήσουν οι εγχώριες εκκρεμότητες. Η αλλαγή στην πολιτική σκηνή σε Ιταλία και Ισπανία δεν έφερε την ηρεμία που θα ήθελαν οι Αγορές ενώ υπάρχουν φωνές που ζητούν δραστικότερες λύσεις, όπως μαζικές παρεμβάσεις από την ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων, έκδοση ευρωομολόγου μέχρι και την έσχατη λύση, την εκτύπωση νέου χρήματος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η στήριξη των 700 μονάδων δεν μπόρεσε να διατηρηθεί και ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε επίπεδα Ιανουαρίου του 1993. Η καλή εικόνα της Αγοράς από τεχνικής άποψεως στο διάστημα 15/10- 15/11 αναιρέθηκε πλήρως από την πτωτική κίνηση του τελευταίου δεκαήμερου παρά το ότι έγινε με χαμηλούς τζίρους και πλέον η στήριξη αναζητείται στην περιοχή 660-680 μονάδων.

Αυτή η εβδομάδα είναι και μια εβδομάδα αναμονής για τις Ελληνικές Τράπεζες αφού την επόμενη ανακοινώνονται τα αποτελέσματα τους και πιθανότατα οι κεφαλαιακές ενισχύσεις στις οποίες πρόκειται να προβούν κυρίως λόγω PSI, τονίζει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ)

----ΧΠΑ

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση, με νέα σημαντική μείωση των συναλλαγών.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε υπερτίμηση 0,5%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2991, τιμή εκκαθάρισης 260,5) κινήθηκαν μεταξύ 259 και 260,5 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 διαμορφώθηκε στο 69% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν περιορισμένος στα 702 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (677 δικαιώματα αγοράς και μόλις 25 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (148700 Εθνική, 15100 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9242), Alpha Bank (1811), Eurobank (931), Κύπρου (1156), Ταχ. Ταμιευτήριο (605), ΓΕΚ (1677), ΟΠΑΠ (493), ΔΕΗ (501), MPB (173), Πειραιώς (495), Ελλάκτωρα (123), Μυτιληναίο (144), Coca-Cola (194), MIG (195).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 24/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς (448523 τεμ.), Eurobank (6418).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7622917 τεμ.), Εθνική (17794712 τεμ.), Πειραιώς (12934373 τεμ.), ΟΤΕ (4524485 τεμ.), MIG (4021559 τεμ.), Eurobank (16777711 τεμ.) Κύπρου (6689665 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v