Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τραπεζική αντίδραση σε ρηχά νερά

Nέα προσπάθεια αντίδρασης σε ΧΑ και ευρωαγορές. Πάνω από 1% οι DAX και CAC, κέρδη κοντά στο 2% για τον FTSE-20. Οδηγός στις τράπεζες και σήμερα η Εθνική (+5,7%). Άνοδος για Eurobank, Alpha. Μικρός ο τζίρος.

Ακόμα μία προσπάθεια αντίδρασης επιχειρείται στην Ευρώπη και στο Χ.Α.

Με βασικούς δείκτες και μετοχές να αντιδρούν υψηλότερα, καθώς οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι και πριν από λίγο.

Πιο πάνω, προς την ευρύτερη περιοχή των 690 μονάδων ο Γ.Δ. και πάνω από τις 265 ο FTSE-20, με αιχμή τις τράπεζες και την Εθνική κατά 6,86% υψηλότερα, στο 1,87 ευρώ.

Αντιδρά, όμως, συνολικότερα ο κλάδος, με τη Eurobank κατά 5,80%, την Alpha Bank κατά 5,53%, την Κύπρου σε ποσοστό 6,58% και την ΜΡΒ κατά 4,31%.

Ακολουθούν μη τραπεζικές μετοχές (MIG, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΜΟΗ κ.ά.).

Χαμηλός ο τζίρος, όπως διαμορφώνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες, με περίπου 2,3 εκατ. ευρώ στην Εθνική και σχεδόν 630.000 στην Alpha Bank.

Συναλλαγές περίπου 435.000 ευρώ διενεργούνται στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που επιχειρείται να ξεκολλήσει από τα χθεσινά χαμηλά.

Τον προβληματισμό και την εκτίμησή μας ειδικά για τη μετοχή του Οργανισμού τα συμπεριλάβαμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Προσπάθεια ανάλογη με αυτήν που επιχειρείται στο Χ.Α. εκτυλίσσεται και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Όχι γιατί επίκειται σύντομα «τελική λύση», αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους.

Είναι γεγονός πως η συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγου έχει ανοίξει.

Εκτίμηση πολλών είναι πως θα ολοκληρωθεί όταν υλοποιηθεί και λειτουργήσει ένας τέτοιος μηχανισμός.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, απέχει τουλάχιστον τέσσερις - έξι μήνες και ενδιάμεσα θα έχει μεσολαβήσει η διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της Νέας Ευρώπης, όπως την προωθεί η Γερμανία.

Είναι λογικό, όμως, να επιχειρείται μία έστω τεχνικής μορφής αντίδραση-ανάσα, καθώς το χθεσινό σοκ με τα γερμανικά ομόλογα ταρακούνησε αρκετούς από το Βερολίνο και το Παρίσι, μέχρι τις Βρυξέλλες.

Ξαναστοίχειωσε και ο εφιάλτης της Dexia και οι αρμόδιοι επισπεύδουν τις διεργασίες.

Στο Χ.Α. η αντίδραση-ανάσα προφανώς και είναι καλοδεχούμενη, τουλάχιστον όσο δίνει πόντους στον FTSE-20, τον κρατά πάνω από τις 250 μονάδες και δεν ενεργοποιεί άμεσα αντανακλαστικά πώλησης προς τα χαμηλότερα επίπεδα των 220 - 215 μονάδων.

Βέβαια, ανάλογες προσπάθειες αντίδρασης έχουν επιχειρηθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, χωρίς επιτυχή κατάληξη.

Μένουμε σε όσα προς ώρας αποτυπώνονται στο ταμπλό, εστιάζοντας περισσότερο στην προσπάθεια της Εθνικής και στο ενδεχόμενο απεγκλωβισμού του ΟΠΑΠ από το καθοδικό κανάλι του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v