Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η... ανώμαλη προσγείωση συνεχίζεται

Απειλείται και το νέο ιστορικό χαμηλό του FTSE 20 (στις 258,6 μονάδες) με την ΕΤΕ να προσπαθεί να αποτρέψει τα χειρότερα και τον ΟΠΑΠ σε επικίνδυνη κλίση. Παραμένει αρνητικό το διεθνές περιβάλλον.

Ξεμένει από αγοραστές η Σοφοκλέους, σημείωσε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, θυμίζοντας πως ο τζίρος των 26,9 εκατ. ευρώ ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος των 13 ετών. Ενδεικτικά όσα παρατηρεί ο Θ.Σ., αποτυπώνουν, κατά την εκτίμησή μας, ακριβώς αυτήν την... επιστροφή του Χ.Α. σε παλαιότερες εποχές.

Αποτυπώνεται ταυτόχρονα κι η όχι και τόσο ομαλή προσγείωση της ελληνικής οικονομίας, των μεγεθών, της επιρροής και των δυνατοτήτων κλάδων ολόκληρων αλλά και μεμονωμένων επιχειρήσεων. Προσαρμογή αρνητική, που σύμφωνα με τις προβλέψεις αρκετών έγκυρων αναλυτών θα έχει συνέχεια και το 2013 (δηλαδή, με… αρνητική ανάπτυξη), παρ' όσα ευελπιστούν οι κάθε λογής εμπλεκόμενοι. Αυτή η συρρίκνωση αποτυπώνεται πρωτίστως χρηματιστηριακά, καθώς η αποτίμηση των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών έχει μειωθεί μόλις στα 2,8 δισ. ευρώ (με την Εθνική στο 1,68 δισ. ευρώ). Αλλά και για μέχρι πρότινος κραταιούς ομίλους οι συνέπειες δεν είναι και πολύ διαφορετικές, με τον ΟΤΕ στο 1,52 δισ. ευρώ, τον ΟΠΑΠ στο 1,93 και τη ΔΕΗ στο 1,02 δισ. ευρώ!

Πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι οποίες, αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις εκτιμήσεις του Ράιχενμπαχ πως «αν η Ελλάδα δεν φτάσει στον πάτο, επενδυτές δεν έρχονται», προοιωνίζονται ακόμη πιο ευτελείς αποτιμήσεις και… αξίες, που δεν μπορούν να συγκριθούν καν με τα μεγέθη της Μεταπολίτευσης.

Στις 258,9 μονάδες ο FTSE 20, εκ νέου στα ελάχιστα των 258,6, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο. Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τον νέο γύρο πιέσεων -πέρα από τη γενικότερα αρνητική κατάσταση διεθνώς- στις αυξημένες θέσεις αντασφάλισης που έχουν λάβει παίκτες, οι οποίοι τοποθετούνταν πέριξ της ζώνης των 280 μονάδων.

Η αδυναμία του δείκτη να κρατήσει τις 280 μονάδες κι η ευκολία με την οποία υποχώρησε προς τις 250 υποχρέωσαν πολλούς παίκτες -ανοιχτούς στην υποκείμενη αγορά- να εξισορροπήσουν τις μετοχικές θέσεις τους με ΣΜΕ (κυρίως του 20άρη) προς τις 250 μονάδες (και χαμηλότερα). Ήδη τα συγκεκριμένα πονταρίσματα αποφέρουν πράγματι κάποια μικρά κέρδη, με τον πήχη να χαμηλώνει πλέον χαμηλότερα, προς τις 220 και τις 215 μονάδες.

Κλειδί, κατά την εκτίμησή τους, παραμένει η μέχρι τώρα αξιοπρόσεκτη προσπάθεια που καταβάλλεται για να μη χάσει το 1,44 ευρώ η μετοχή της Εθνικής. Γιατί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ενεργοποιούνταν αυτόματα -αντανακλαστικά- σημαντικότατες εντολές υποχρεωτικών πωλήσεων, ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν όχι μόνο για την ΕΤΕ και τις τράπεζες αλλά και συνολικότερα για τον FTSE 20 και τις εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σε αυτό θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε την κλίση που έχει πάρει η μετοχή του ΟΠΑΠ (ξεκάθαρη η εκτίμησή μας, και μάλιστα με εκ νέου αναφορά στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v