Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτυπήματα στα ομόλογα, τριγμοί στις μετοχές

Σε ρεκόρ τα spreads μετά τις "πανάκριβες" ιταλικές δημοπρασίες. Ηπιες πιέσεις στα ευρωχρηματιστήρια. Σε χαμηλό 7 εβδομάδων το ευρώ. Στο ΧΑ σε ιστορικό χαμηλό ο FTSE-20 (257,30 μονάδες) και ο ΟΠΑΠ. Πιέσεις για το ευρώ.

Σε δυσθεώτητα ύψη σκαρφαλώνουν τα κόστη δανεισμού των χωρών της Ευρώπης, εν μέσω γενικευμένης αμφισβήτησης της δυνατότητας της ευρωζώνης να δώσει λύση στην κρίση χρέους.

Μετά την Ισπανία, η οποία πλήρωσε την Τρίτη επιτόκιο 5,22% σε έκδοση 3μηνων εντόκων γραμματίων (ποσό διπλάσιο έναντι του επιτοκίου αντίστοιχης έκδοσης προ μηνός), σήμερα ήταν η σειρά της Ιταλίας.

Η κυβέρνηση της Ρώμης αναγκάστηκε να πληρώσει επιτόκια από 6,5% έως και 7,81% για να αντλήσει ποσό 10 δισ. ευρώ σε εκδόσεις εντόκων και ομολόγων λήξης από 3 μήνες έως και 2 χρόνια

Το γεγονός, σε συνδυασμό με τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Μέρκελ κατά του ευρωομολόγου, επιτείνει την ανησυχία για τις εξελίξεις στη γηραιά ήπειρο. Τα χρηματιστήρια αντιδρούν με σχετική ψυχραιμία, στη δευτερογενή αγορά ομολόγων όμως τα επιτόκια αυξάνουν. Επηρεάζεται και το ευρώ. Η ισοτιμία του, νωρίτερα σήμερα, είχε υποχωρήσει στο 1,3267 δολάριο, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Οι εξελίξεις τρέχουν σε μια στιγμή όπου Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο στόχος για τετραπλασιασμό των κεφαλαίων του EFSF μέσω μόχλευσης στη σημερινή συγκυρία είναι μάλλον ανέφικτος, με αποτέλεσμα να εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια.

Εκτός ευρωζώνης, η προσοχή στράφηκε στην Ουγγαρία, τα ομόλογα της οποίας η Moody's υποβάθμισε στην κατηγορία junk. Συγκεκριμένα, o οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Ουγγαρία κατά μία βαθμίδα, στο Βα1, με αρνητικό outlook, επικαλούμενος τα υψηλά επίπεδα χρέους, τις ισχνές προοπτικές ανάπτυξης και την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την ικανότητά της να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της. Το χρηματιστήριο της χώρας αντέδρασε με πτώση άνω του 3%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο

Σε πτωτική μέγκενη παρασύρεται και το Χ.Α., με τον Γ.Δ. πριν από λίγο έως τις 666,98 μονάδες και τον FTSE-20 έως τις 257,33 μονάδες.

Με ακόμη πιο μέτριο τζίρο από ό,τι χθες, καθώς λίγο μετά τις 11:15 με τα βίας ξεπερνούσε τα 4,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1,1 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής και σχεδόν 1,1 εκατ. στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι λίγο έως πολύ ανάλογο με χθες, καθώς οι πιέσεις κι η διόρθωση συνεχίζονται, με τον DAX προς τις 5.370 μονάδες (-0,96%), τον CAC οριακά στις 2.800 μονάδες (-0,78%) και νέες πιέσεις της τάξεως του 0,58% για το ευρώ, που διορθώνει και πάλι στο 1,33 δολ.

Σε αυτό το περιβάλλον, το Economist θεωρεί θέμα εβδομάδων την κατάρρευση του ευρώ, εάν δεν ενεργοποιηθεί δραστικά και ρηξικέλευθα η ΕΚΤ.

Το ότι το εν λόγω έγκριτο οικονομικό περιοδικό είναι αγγλικό και το σχετικό δημοσίευμα έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τις θριαμβολογίες του Λονδίνου για τα ελκυστικά επιτόκιά του έναντι των γερμανικών θα πρέπει να θεωρηθεί σύμπτωση...

Θα επιμείνουμε να υποστηρίζουμε πως η... τελική λύση θα έρθει μετά την ολοκλήρωση από τους Γερμανούς της Νέας Ευρώπης, όπως μεθοδικά την υλοποιούν κυρίως από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα.

Και κατά πάσα πιθανότητα θα έχει μεσολαβήσει το... άδειασμα του Βερολίνου στο Παρίσι με την απώλεια του υψηλότατου βαθμού πιστοληπτικής αξιολόγησης της γαλλικής οικονομίας.

Κατά την εκτίμηση ορισμένων ιστορικών αναλυτών, κάτι τέτοιο θα σημάνει και το τέλος του πρόσκαιρου γερμανογαλλικού άξονα.

Θυμίζουν, δε, πως από την εποχή του Βίσμαρκ οι Γάλλοι αντιμετώπιζαν από ηττοπαθή θέση του Γερμανούς.

Λεπτομέρειες θα δείτε, αλλά κατά την εκτίμησή μας θα πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν ευρύτερη εικόνα όσων συντελούνται πέραν του βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

Επανερχόμαστε στα του Χ.Α. με αφορμή τη συνεχιζόμενη διόρθωση του ΟΠΑΠ, που νωρίτερα υποχώρησε στα 5,88 ευρώ, δηλαδή σε νέο ιστορικό χαμηλό μετά τη διάσπαση των 5,96 ευρώ της 5ης/10.

Και τότε θα δούμε εάν και πώς θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις φίλων παικτών και αναλυτών για διόρθωση του ΟΠΑΠ μέχρι το σημείο να γράψει το 4 μπροστά.

Αυξημένες οι πωλήσεις κι οι πιέσεις στη μετοχή του
ΟΤΕ, την οδηγούν έως 2,9% χαμηλότερα και κατά την εκτίμησή μας είναι θέμα χρόνου να... αδειαστεί από συντηρητικά, μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.

Χαμηλότερες τιμές για τη ΔΕΗ (4,29 ευρώ), αλλά και την 3E (12,06 ευρώ) και την Τιτάν (10,70 ευρώ).

Προς ώρας κρατούν η Κύπρου (4,21%), το Τ.Τ. (1,73%), η Πειραιώς (1,65%), η Eurobank, η FF Group, η Alpha Bank και ο Μυτιληναίος.

Μέχρι τώρα, έχουμε την καταγραφή νέας ιστορικής χαμηλής τιμής για τον FTSE-20 στις 257,30 μονάδες, ακόμη μία συνεδρίαση με εμφανή την προσπάθεια να μην υποχωρήσει η Εθνική χαμηλότερα του 1,70 ευρώ, νέο ιστορικό χαμηλό για τον ΟΠΑΠ στα 5,88 ευρώ και μικρές απώλειες για τη μετοχή-σηματωρό του Τιτάνα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v