Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Super League αλλά και... βαθύτερο κούρεμα

Επισπεύδονται οι διεργασίες για τη… γερμανοποίηση της ευρωζώνης, με το Παρίσι να σύρεται από τις βουλές του Βερολίνου. Στο ΧΑ νέος… joker (κυρίως για τράπεζες) τα σενάρια για "βαθύτερο κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων.

Έρχεται η… Super League της Ευρώπης, σημειώνει εύστοχα η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, κάνοντας λόγο για μυστικές συναντήσεις, που δίνουν και παίρνουν για το μέλλον όχι μόνο της ευρωζώνης αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Τώρα, γιατί οι εξελίξεις αυτές δεν ξαφνιάζουν αρκετούς ως προς την ουσία, τον χαρακτήρα και τη σύνθεσή τους είναι ένα ερώτημα, που απαντάται σχετικά εύκολα από όσους παρακολουθούν ενδελεχώς τα τεκταινόμενα (από το τέλος του 2009 - αρχές του 2010) και από όσους γνωρίζουν στοιχειωδώς την ιστορία αυτής της ηπείρου.

Είναι τόσο σύνθετο και βαθιά ριζωμένο το… ιστορικό DNA της Ευρώπης που δύσκολα θα αποφευγόταν (και θα αποφευχθεί στη συνέχεια) η αναμόχλευση της μνήμης και των διαφορών σε πολλά επίπεδα. Θα τα βρούμε συν τω χρόνω μπροστά μας όλα αυτά, καθώς το Παρίσι έχει την ψευδαίσθηση πως αποτελώντας το… φύλλο συκής για το Βερολίνο θα διασωθεί.

Όλο και εντείνονται τα πονταρίσματα όχι για το αν αλλά για το πότε θα απωλέσει την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγησή της η γαλλική οικονομία, προκαλώντας πολιτικούς τριγμούς στη χώρα και οδηγώντας επί της ουσίας σε διάλυση τον -τύποις- γερμανογαλλικό άξονα (τρομάρα τους!).

Η Γαλλία (και) στη Νεότερη Ιστορία της Ευρώπης υποδεέστερη της Γερμανίας, ηττοπαθής και όποτε χρειάστηκε γέννησε τους περίφημους... πουρκουάδες. Ας είναι…

Πρώτη συνεδρίαση σήμερα, με τους δείκτες στο κόκκινο και τους εμπλεκόμενους (μικρούς και μεγάλους) σε διάταξη μάχης.

Η... τελική λύση, το ευρωομόλογο και το τύπωμα χρήματος ακολουθούν την πολιτική μετάλλαξη της ευρωζώνης όπως τη γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα. Στο κόλπο και η… Super League, με το Βερολίνο να ακολουθεί μεθοδικά το σχέδιό του. Το μόνο, ίσως, που μπορεί να ξαφνιάζει τους γνώστες είναι η ταχύτητα κι η επίσπευση των διεργασιών, γεγονός που εξηγεί και την παράκαμψη ακόμη και των κοινοτικών οργάνων για να συντεθεί το νέο σκηνικό.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια ανίχνευσης όσων επισπεύδονται και η περίοδος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής είναι πολύ ρευστή και καθοριστική. Έρμαιο της συστημικής ευρωκρίσης το Χ.Α. (σημειώναμε στη Σαββατιάτικη αναφορά μας), με πρόσθετο… joker τις πληροφορίες, αναφορές και φήμες για βαθύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Αυτό το ενδεχόμενο έπαιξε τις προηγούμενες δύο ημέρες στα περισσότερα ΜΜΕ και το σενάριο παραπέμπει στις πρόσφατες εκτιμήσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ και των αναφορών συγκεκριμένων ξένων μέσων για κούρεμα πολύ πάνω και από το 50%.

Αναπόφευκτα, αυτό το σενάριο δεν έχει τιμολογηθεί επακριβώς στη μέχρι τώρα διόρθωση του Χ.Α., με τον Ftse-20 στις 257,78 μονάδες (και τον Γ.Δ. στις 664,24), όπου οι τράπεζες παραμένουν το κλειδί της τάσης.

Ο κλάδος μπορεί να έδωσε μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση -όπως σημείωσε και ο Θανάσης Σταυρόπουλος- με το μη τραπεζικό κομμάτι του Ftse-20 να πιέζεται με εμφανείς πωλητές, ωστόσο θα πρέπει να μετρηθούν εκ νέου όλα τα δεδομένα.

Από τη μία, οι ραγδαίες κι ιστορικής σημασίας διεργασίες στον πυρήνα της ευρωζώνης και οι καθοριστικές εξελίξεις που οδηγούν προς την... τελική λύση (προφανώς με υψηλότατο κι αιματηρό τίμημα για τους… ανίσχυρους και… απείθαρχους της Ε.Ε.).

Κι από την άλλη, η προσπάθεια των τραπεζιτών να διασώσουν ό,τι μπορούν από τους ομίλους, με ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις από τον Νικόλαο Β. Καραμούζη (Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG).

Στα του Χ.Α., χρήζει δεύτερης ματιάς η προσέγγιση του Στέφανου Κοτζαμάνη για την… πρώτη ενδεκάδα της περιφέρειας, δεδομένου ότι δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η συγκριτικά αξιοπρεπέστερη εικόνα ενός μικρού αριθμού εισηγμένων. Από τη μεγάλη μέχρι τις… χαμηλότερες κατηγορίες, καθώς στη διάρκεια της κρίσης αναδεικνύονται εν δυνάμει παίκτες της επόμενης ημέρας.

ΣΗΜ.: Επειδή λίγο με τη… Super League της ευρωζώνης, λίγο με την πρώτη ενδεκάδα του Στέφανου οι αναφορές έχουν αέρα ποδοσφαίρου, η στήλη χαιρετίζει την ήττα-σοκ του άσπονδου ανταγωνιστή, το μπλόκο του Θρύλου στα στενά της… Τριπολιτσάς. Που φέρνει την… αρρώστια της καρδιάς μου πέντε βαθμουλάκια μπροστά από τους Πειραιώτες και καλώς εχόντων των πραγμάτων επτά από το ΑΕΚάκι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v