Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρμαιο της συστημικής ευρωκρίσης το ΧΑ

Στη σκιά της επίθεσης των αγορών στα ομόλογα της ευρωζώνης και των αδιεξόδων στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους παραμένει το ΧΑ. Η στάση των Γερμανών και η ώρα μηδέν για ΕΕ. Τι κρύβει η αντίδραση των τραπεζών. Τα στατιστικά.

Στη Σύνοδο Κορυφής (της 9/12) εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους οι επενδυτές προκειμένου να σταματήσει ο κατήφορος των χρηματιστηρίων.

Μετά τη νέα διόρθωση της Παρασκευής, που πίεσε τον Γενικό Δείκτη έως τις 657,12 και τον Ftse20 έως τις 254,04 μονάδες κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες προσβλέπουν σε ανάσχεση του τελευταίου πτωτικού κύκλου, που μετρά απώλειες 6,5% μόνο την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο «…παρά το γεγονός ότι ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μάλιστα έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αμφιταλαντεύεται για το αν θα κλείσει σε επίπεδα τιμών α΄ 10ημέρου Ιανουαρίου 1993, ή Δεκεμβρίου 1992 (!)».

Από τεχνικής πλευράς σε νέα χαμηλά υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης πλησιάζοντας επικίνδυνα προς τις 640 μονάδες, που είναι τα ελάχιστα επίπεδα των 18-19 ετών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τεχνικής ανάλυσης www.greekelliottwaves.wordpress.com στις 640 μονάδες έχει διαμορφωθεί ισχυρή μακροπρόθεσμη στήριξη, όπου θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ένας ευρύς πτωτικός κύκλος. Υπό προϋποθέσεις ενδεχόμενη επιβεβαίωση της στήριξης θα μπορούσε να «βγάλει» σημαντική ανοδική αντίδραση.

Προσώρας οι στοχευμένες αγορές, που έγιναν σε τραπεζικές μετοχές (Εθνική, Alpha-Eurobank, Πειραιώς, Ταχυδρομικό) πέτυχαν να αποτρέψουν την υποχώρηση της αγοράς και να δημιουργήσουν αμυδρές ελπίδες για τη συνέχεια.

Είναι από τις λίγες φορές, σημείωναν χρηματιστηριακές πηγές, πως οι τράπεζες αντέδρασαν ανοδικά κόντρα στην διόρθωση εισηγμένων όπως η Coca Cola / 3E, ΔΕΗ, Βιοχάλκο κ.α. Η σχέση πωλήσεων- αγορών (εκροών-εισροών) στις τράπεζες μετά από καιρό ήταν υπέρ των αγοραστών, κάτι που αποτυπώθηκε και στην αγορά Παραγώγων.

Παράγοντες του ΧΑ απέδωσαν την αναστροφή του κλίματος, έστω και πρόσκαιρα, στην αλλαγή τάσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και την διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Εποπτικής αρχής (ESMA) πως οι ελληνικοί όμιλοι απεικόνισαν ορθά τον λογιστικό υπολογισμό των ζημιών από το αρχικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με ιδιώτες (PSI). Η εκτίμηση της ESMA, πως ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για το PSI plus φέρεται να λειτούργησε υπέρ των βραχυπρόθεσμων αγοραστών.

Σημειωτέον, πως η μετοχή της Εθνικής αντέδρασε έως τα 1,83 ευρώ (επιβεβαιώνοντας την ζώνη στήριξης των 1,70-1,80 ευρώ) της Alpha Bank έως τα 0,741, της Eurobank έως τα 0,517 ενώ υπεραπέδωσαν Πειραιώς (έως 11,2% υψηλότερα), ΤΤ (έως 4,3%), Κύπρου (έως 3,8%).

Η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών συνέβαλε στην άμβλυνση των απωλειών του Ftse20, που διαμορφώθηκε (σε κλείσιμο) οριακά στην περιοχή των 260 μονάδων.

Οσον αφορά την ευρύτερη εικόνα το ιστορικό υψηλό των 7,72%, που «έπιασε» η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου το μεσημέρι της Παρασκευής δεν φάνηκε να ξαφνιάζει όσους αναλυτές εδώ και καιρό αναφέρονται στην διαδικασία μετεξέλιξης της ΕΕ στη λογική της Νέας Ευρώπης, που μεθοδικά προωθεί το Βερολίνο.

Είχαν προηγηθεί, η καταγραφή αλλεπάλληλων ιστορικά υψηλών για τα ιταλικά, ισπανικά κυρίως τα γαλλικά 10ετή ομόλογα με το κύμα να παρασύρει τις αγορές Βελγίου και Ουγγαρίας.

Εύλογα το ενδιαφέρον παικτών & αναλυτών εστιάζεται στις πιέσεις που δέχεται η γαλλική οικονομία (δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης με ΑΕΠ 1,987 τρισ. έναντι 2,567 δισ. της ισχυρότερης Γερμανίας και 1,586 τρισ. ευρώ της τρίτης στην σχετική κατάταξη της Eurostat Ιταλίας) καθώς ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης θα σηματοδοτούσε θεαματικές πολιτικές διεργασίες.

Ταυτόχρονα εντείνεται η αντιπαράθεση της Γερμανίας (και των δορυφόρων της) με όλο και περισσότερους που επιδιώκουν την ενίσχυση του ευρώ επαναφέροντας την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου.

Μόνο στην αρχή της εβδομάδας παρενέβησαν ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Ο φινλανδός επίτροπος (από τους πιστούς συμμάχους του Βερολίνου) δήλωσε, ευρισκόμενος σε γερμανικό έδαφος πως η έκδοση ενός ομολόγου θα πρέπει να συνδεθεί ταυτόχρονα με την πολιτική ενοποίηση και τη στενότερη δημοσιονομική εποπτεία στους κόλπους της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την eZMarket ο γερμανογαλλικός άξονας πλησιάζει προς το τέλος του. Η καθυστέρηση, που εφαρμόζει η Γερμανία στην ενίσχυση του EFSF και την έκδοση ευρωομολόγου έχει σαν στόχο την απώλεια της μέγιστης πιστοληπτικής αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το Βερολίνο επιβάλλει τους όρους του και στο Παρίσι, στέλνοντας την Γαλλία εκτός της ομάδας των χωρών του κέντρου της ευρωζώνης που θα διατηρήσουν αλώβητα τα ΑΑΑ και θα μπορούν κατ΄επέκταση να εγγυηθούν τον δανεισμό προς τις ανίσχυρες- προβληματικές χώρες της περιφέρειας.

Μία απλή ματιά μόνο στην πορεία των spreads των γαλλικών ομολόγων (και την καθοδική πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη CAC 40) επιβεβαιώνει την τεράστια δυναμική, που έχει προσλάβει το πρόβλημα.

Είναι άλλωστε γνωστό, πως τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες πυκνώνουν τα πονταρίσματα για το πότε θα χαθεί το τρίτο Α της γαλλικής οικονομίας καθώς η υποβάθμιση έχει προεξοφληθεί διεθνώς. Οι εξελίξεις από το μέτωπο της DEXIA θεωρείται πως δρουν καταλυτικά για την επίσπευση μίας τέτοιας κίνησης, ενώ η προειδοποίηση της Moody s μόνο τυχαία δεν θεωρήθηκε.

Σε ορίζοντα 3-6μηνου οι «αγορές» προβλέπουν, πως η Γερμανία θα αποτελέσει μέρος του προβλήματος είτε με την έκδοση ευρωομολόγου είτε με την παροχή εγγυήσεων προς την ΕΚΤ για την επέκταση των παρεμβάσεων της.

Οι αναλυτές εκτιμούν, πως αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη μεγαλύτερη συμμετοχή της στον EFSF, έτσι ώστε να μετατραπεί σε τράπεζα (για να χρηματοδοτηθεί από την ΕΚΤ, που αναπόφευκτα θα προχωρήσει στην εκτύπωση χρήματος), που φαίνεται να αποτελεί μύχια επιδίωξη των ΗΠΑ και της Fed. Το Βερολίνο αρνείται κάθε λύση μέχρις ότου πετύχει την θέσπιση του νέου πλαισίου λειτουργίας της Ευρώπης, όπου θα έχει απόλυτο δικαίωμα- έλεγχο στις δανειζόμενες χώρες.

Σύμφωνα με τους Financial Times (από σχετικό θέμα στο euro2day/25/11) η επιβάρυνση της κρίσης επισπεύδει τις εξελίξεις με τους Alex Barker & Gerrit Wiesmann να σημειώνουν, πως το σχέδιο για την ενίσχυση της επιρροής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης των 440 δισ. ευρώ θα μπορούσε τελικά να αποδώσει μόνο τα μισά από όσα ήλπιζαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό λόγω της απότομης επιδείνωσης των συνθηκών στις αγορές τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ευρωπαίοι ηγέτες διατυμπάνιζαν τον προηγούμενο μήνα ότι το σχέδιο για παροχή εγγυήσεων επί των πιθανών ζημιών στους επενδυτές που θα αγοράσουν ομόλογα ευρωζώνης είναι το μέσο για τη μόχλευση των 250 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει στο ταμείο σε τετραπλάσια ή πενταπλάσια επίπεδα, ώστε η δύναμη του EFSF να ξεπεράσει το ένα τρισ. ευρώ.

Έκτοτε, όμως, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας έχει αυξηθεί δραματικά, γεγονός που ενδεχομένως να ασκήσει πιέσεις στο EFSF να βελτιώσει τους όρους της συμφωνίας που προσφέρεται στους επενδυτές κι αυτό συνεπάγεται ότι θα περιοριστεί ο αριθμός των ομολόγων που θα καλύπτονται από το ασφαλιστικό σχήμα.. 

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 664,24 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 6,79%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 5,80%, ο Mid 30 με απώλειες 7,94% και ο Small Cap 80 με πτώση 1,48%.

Από τους επιμέρους κλάδους, εβδομαδιαίες απώλειες μεταξύ άλλων σημείωσαν: οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 16,53%, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας 15,64%, τα Τρόφιμα και Ποτά 10,45% και οι Κατασκευές και Υλικά 9,67%.

Εβδομαδιαία κέρδη 0,6% για τον κλάδο των Ασφαλειών.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ανδρομέδα 102,88%, Interfish 61,14%, Hellas Online 38,46%, Τζιρακιάν 34,48%, Λεβεντέρης 33,33%, Τράπεζα Πειραιώς 23,29%, Τεχνικές Εκδόσεις 19,65%, Ελληνικές Ιχθ/γειες 18,67%, Πήγασος Εκδοτική 18,38%, ΝΕΛ 15,85%.

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Alsinco (-54,16%), Δούρος (-48,74%), Τηλέτυπος (-46,41%), Βιοκαρπέτ (-42,54%), Audiovisual (-41,04%), Alapis (-34,04%), Ακρίτας (-32,06%), Χαιδεμένος (-30,49%), Μάρακ (-30,34%) και ΠΕΡΣΕΥΣ (-29,80%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v