Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Νευρικότητα με το βλέμμα στην Ευρώπη

Διακυμάνσεις στις αγορές, από Παρίσι έως Φρανκφούρτη και Αθήνα. Πανάκριβες οι εκδόσεις ομολόγων στην Ιταλία. Στις 255 μονάδες υποχώρησε ο FTSE-20 πριν αντιδράσει. Πιέσεις σε 3E, Πειραιώς, Τιτάνα. Κέρδη για Κύπρου, ΜPB.

Νευρικότητα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Ξεκίνησαν πτωτικά, αλλά στη διάρκεια της συνεδρίασης επιχειρείται να περάσουν σε θετικό έδαφος.

Από το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη, μέχρι την Αθήνα, οι πωλητές έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο, πιέζοντας βασικούς δείκτες και μετοχές.

Χαμηλότερα των 660 μονάδων διαμορφωνόταν νωρίτερα ο Γ.Δ. και προς τις 255 μονάδες ο FTSE-20, με τους πωλητές να πιέζουν κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Εν συνεχεία η αγορά αντέδρασε και πέρασε σε θετικό πρόσημο. Ο Γ.Δ. στις 12:30 κινήθηκε προς τις 669 μονάδες και ο FTSE-20 προς τις 261 μονάδες.

Προς ώρας, η Εθνική φαίνεται να παλεύει στο 1,95 ευρώ.

Θα πρέπει, όμως, να αναφερθούμε και σε όσα συμβαίνουν από την αρχή της συνεδρίασης στο γαλλικό χρηματιστήριο, όπου ο CAC έφτασε να διορθώνει έως 1,3% προς τις 2.970 μονάδες, πριν μαζέψει τις απώλειες.

Το δημοσίευμα της La Τribune μόνο απαρατήρητο δεν φαίνεται να περνά, αναζωπυρώνοντας λίγο έως πολύ αναμενόμενους… εφιάλτες στους Γάλλους επενδυτές.

Στην αρχή της συνεδρίασης, οι πωλητές είχαν επιβάλει τον ρυθμό τους στο σύνολο των δεικτοβαρών μετοχών του δείκτη.

Και συγκεκριμένα στις μετοχές της Total (με ποσοστό στάθμισης 13,5% στη διαμόρφωση του CAC), της Sanofi (9,9%), της BΝP Paribas (5,1%), της GdF - Suez (4,9%), της LVMH (4,9%), αλλά και της France Telecom και της Air Liquide.

Κατά την εκτίμησή μας, οι πιέσεις στο γαλλικό χρηματιστήριο θα ενταθούν όσο θα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, οι αναφορές και ο κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της γαλλικής οικονομίας.

Από αυτήν την άποψη, θεωρούμε πολύ πιθανή την επαναφορά βασικών δεικτών και μετοχών σε καθοδική τροχιά.

Πριν από λίγο στην Αθήνα από τις μετοχές του 20άρη συγκριτικά καλύτερη η εικόνα διαμορφωνόταν για την Τρ. Κύπρου, την ΜΡΒ, την Alpha Bank, τη ΜΟΗ και δευτερευόντως για τον Μυτιληναίο και τον ΟΤΕ.

Για τον ΟΤΕ εύλογα αφού βρίσκεται σε συζητήσεις με την Telecom Serbia για τη διάθεση του ποσοστού 20% που κατέχει σε αυτήν.

Σε απάντηση σχετικής επιστολής της Ε.Κ., ο Οργανισμός σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να προβλέψει την τυχόν έκβαση των συζητήσεων ή το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Τέλος, χαμηλότερες τιμές διαμορφώνονται για τη Eurobank, τα ΕΛΠΕ, τον Τιτάνα, που υποχωρεί επικίνδυνα στα 10,2 ευρώ, και για την 3E, η οποία διορθώνει επίσης επικίνδυνα προς το χαμηλό έτους των 10,81 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v