Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παιχνίδια βραχυπρόθεσμης προεξόφλησης

Παιχνίδι βραχυπρόθεσμης προεξόφλησης ωθεί υψηλότερα τις αγορές, που παραμένουν όμως σε καθοδικό κανάλι. Κίνητρο για το ΧΑ η 6η δόση. Η ΕΤΕ σηματωρός σε πιθανή προσπάθεια προσέγγισης των 270-280 μον. για τον FT20.

Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα για PSI από την Ευρώπη, από τη μία πλευρά (δες σχετικό θέμα του euro2day), υποβάθμιση της Γαλλίας από την S&P σύμφωνα με τη La Tribune, από την άλλη (επίσης σχετικό θέμα του euro2day), ενώ οι αγοραστές επιστρέφουν δυναμικά στη Wall.

Στο Χ.Α. οι λιγοστοί αγοραστές αφυπνίστηκαν προς το τέλος, με αφορμή το παιχνίδι προεξόφλησης που επιχειρήθηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να πιάσει τις 667 κι ο FTSE 20 τις 260,6 μονάδες, με την Εθνική να είναι κατά την εκτίμησή μας η ενθαρρυντική ένδειξη της συνεδρίασης. Με κλείσιμο στο 1,90, δηλαδή κοντά στην υψηλότατη τιμή ημέρας (1,94 ευρώ), με συναλλαγές 9,8 εκατ. ευρώ, ενίσχυσε την εκτίμηση όσων ποντάρουν στην προσπάθεια που καταβάλλεται.

Εμφανής, και αφορά την αποφυγή καταγραφής τιμών χαμηλότερων της ελάχιστης του 1,44 ευρώ, κάτι που προσώρας φαίνεται να λειτουργεί θετικά για τις υπόλοιπες του κλάδου. Βέβαια, έχει δρόμο, και πολύ μάλιστα, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου (οπότε εκτιμάται πως θα έχει ξεκαθαρίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η κατάσταση), ωστόσο είναι η εμφανής η προσπάθεια που καταβάλλεται στις τράπεζες.

Πάντως, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε όχι μόνο την αναφορά της La Tribune αλλά και την τεχνικότητα βασικών δεικτών όπως είναι ο DJIA, ο S&P 500 και βεβαίως ο DAX. Για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας νομίζω πως έχουμε γίνει κουραστικοί κι αυτό που μας λείπει για τη συμπλήρωση της εικόνας είναι ο χρόνος. Μέχρι το τέλος του 2011 ή στο πρώτο τρίμηνο του 2012 η συνέπεια θα είναι η ίδια, καθώς θα αποσυνθέτει τον (υποτιθέμενο) γερμανογαλλικό άξονα.

Παραμένουν όμως αρνητικά τα τεχνικά σημάδια από τη διακύμανση των βασικών δεικτών, με τον DJIA να αντιδρά μεν χθες κατά 2,59% στις 11.523 μονάδες, αλλά με τη φορά του δείκτη να βλέπει σε διόρθωση προς τις 10.800 -  10.600 μονάδες. Συν το ότι ο 500άρης, παρά την ισχυρή κίνηση κατά 2,92%, δεν υπερέβη τις κρίσιμες 1.200 μονάδες.

Κοινό μυστικό είναι πως το χθεσινό παιχνίδι στήθηκε στη λογική της προεξόφλησης μιας άμεσης συμφωνίας, ενός λειτουργικού προγράμματος, που πιθανότατα θα έχει παρουσιαστεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Δεκεμβρίου. Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο εάν η Γερμανία ολοκλήρωνε παράλληλα το πλαίσιο συνθηκών βάσει των οποίων θα λειτουργεί η Νέα Ευρώπη (τους). Και από τις μέχρι στιγμής εξελίξεις το Βερολίνο δεν φαίνεται να προλαβαίνει.

Άλλωστε, όπως επανειλημμένα έχει σημειωθεί, πριν από την... τελική λύση η Γαλλία θα πρέπει να έχει απωλέσει το τρίτο της Α, και όχι μόνο.

Με γνώμονα αυτήν την προσέγγιση, θεωρούμε πως η Wall έχει μπροστά της έναν γύρο σημαντικής διόρθωσης και αυτό πολύ δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστες τις ευρωπαϊκές αγορές και την ελληνική. Θα μπορούσε όμως σε αυτήν τη φάση του παιχνιδιού, με αφορμή την έγκριση διάθεσης της 6ης δόσης και μιας σειράς βραχυπρόθεσμων κινήτρων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, να δούμε τους βασικούς δείκτες και τις μετοχές ψηλότερα.

Για τον μεν FTSE 20, η υπέρβαση των 270 - 280 μονάδων θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, όπως για την Εθνική η άνετη προσέγγιση των 2,20 - 2,30 ευρώ.
Σε αυτήν την περίπτωση τα ξαναλέμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v