Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες σε ρόλο μοναχικού καβαλάρη

Κέρδη για το ΓΔ μετά από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις στο... κόκκινο. Τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για τον Τραπεζικό Δείκτη. Κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΤΤ (6,3%) και Τράπεζα Πειραιώς (7%).

Παρά το γεγονός ότι ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε σαφώς χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, εν τούτοις συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, την ίδια ώρα που ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., αν και ερχόταν από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ξεκίνησε με αξιοπρόσεκτά κέρδη, σχετικά γρήγορα έδειξε ότι η συνεδρίαση θα εξελισσόταν σε αξιοπρόσεκτη αμφισβήτηση, ακόμα και του τελικού προσήμου.

Και αυτά παρά τα σημαντικά κέρδη των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και το έντονα θετικό ξεκίνημα της Wall Street.

Από εκεί και πέρα δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα στην Σοφοκλέους.

Ο τζίρος μετά από 6 συνεδριάσεις βρέθηκε υψηλότερα των 30 εκατ. ευρώ, αλλά παραμένει σε άθλια επίπεδα, η συνεδρίαση και πάλι εγκλώβισε όσους τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας, συνεχίστηκε η εναλλασσόμενη πίεση στους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση παραμένουν επιδεικτικά αποστασιοποιημένες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα υψηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 676,46 μονάδες (+1,84%), ο Τραπεζικός στις 294,44 μονάδες (+5,64%), η μετοχή της Εθνικής στα 1,94 ευρώ (+6,59%), αυτή της Πειραιώς στα 0,2910 ευρώ (+7,78%), ο τίτλος της Alpha Bank στα 0,778 ευρώ (+6,57%) και αυτός του Ταχ. Ταμιευτηρίου στα 0,580 ευρώ (+7%).

Με κριτήριο την ημερήσια συμπεριφορά, ασφαλώς σαν καλύτερη δείχνει αυτή των Ταχ. Ταμιευτηρίου και Πειραιώς που έκλεισαν αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας. Αντίθετα και μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank.

Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Εθνικής και η 8η συνεχόμενη για την Πειραιώς με την τελευταία να συνεχίζει να δείχνει αξιοπρόσεκτη κινητικότητα στο κλείσιμο θέσεων ανοιχτών πωλήσεων στο Χ.Π.Α. και με σημαντικό “short covering”. Να σημειωθεί επίσης ότι σήμερα η μετοχή της Πειραιώς διακίνησε τα περισσότερα κομμάτια των τελευταίων 12 συνεδριάσεων (!)

Μικτή η εικόνα στις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, με τον Μυτιληναίο να κερδίζει τις εντυπώσεις και λόγω αξιοπρόσεκτων ημερήσιων κερδών και λόγω του ότι κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αντίθετα υπό πίεση βρέθηκαν και σήμερα Τιτάνας και Coca-Cola, ενώ σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της ΔΕΗ.

Ο τελευταίος, ενδοσυνεδριακά, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 4,10 ευρώ (-3,53%), λίγο πριν τις τελικές δημοπρασίες γύρισε με θετικό πρόσημο, όμως το τέλος της συνεδρίασης τον βρήκε να σημειώνει την 7η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση στις τελευταίες οκτώ (στις 18/11 έκλεισε αμετάβλητος).

Νέο ιστορικό χαμηλό (σε κλείσιμο) και για τον Ελλάκτωρα, που θα ξεκινήσει την αυριανή συνεδρίαση χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο του 1,00 ευρώ (!)

Απογοητευμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, αφ΄ ενός για το γεγονός ότι οι ημερήσιοι τζίροι τείνουν να παγιωθούν σε άθλια επίπεδα (θέτοντας θέματα επιβίωσης για πλήθος χρηματιστηριακών εταιρειών) και αφ΄ ετέρου διότι για πολλοστή φορά το Χ.Α. δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την θετική αντίδραση των διεθνών Αγορών.

Καμία βοήθεια, μέχρι στιγμής και από το μέτωπο των αποτελεσμάτων και μάλλον δεν θα υπάρξει μέχρι το τέλος της δημοσίευσης, αφού το γ’ τρίμηνο δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην εξαγωγή κάποιων πιο αισιόδοξων συμπερασμάτων για την συνέχεια.

Φεύγοντας, για λίγο, από το ταμπλώ του Χ.Α., τα μηνύματα από την εγχώρια οικονομία και από τις εξελίξεις στις Αγορές ομολόγων και στην κρίση χρέους, μόνο ευοίωνα δεν δείχνουν.

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις Ελληνικές Τράπεζες σημείωσαν νέα πτώση κατά σχεδόν 4% τον Οκτώβριο, στα 182,5 δισ. ευρώ από 189,4 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ που επικαλείται το Reuters.

Οι καταθέσεις στις Τράπεζες, εξαιρουμένων των καταθέσεων από την Κεντρική Κυβέρνηση και Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς, διαμορφώνονται πλέον 25% χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά τους το Δεκέμβριο του 2009 και στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2007.

Ύφεση 6,1% φέτος στην Ελλάδα -έναντι προβλέψεων για 5,5%-, μεγαλύτερη συρρίκνωση της Ελληνικής οικονομίας κατά 3% το 2012 και αναιμική ανάπτυξη, μόλις 0,5%, για το 2013 προβλέπει ο ΟΟΣΑ.

Περίπου 2 δισ. ευρώ άντλησε το Βέλγιο από δημοπρασίες μακροπρόθεσμων ομολόγων με τσουχτερό όμως, επιτόκιο. Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες άντλησαν 165 εκατ. ευρώ από ομόλογα λήξεως το 2018 με απόδοση στο 5,462%.

Επίσης αντλήθηκαν 450 εκατ. ευρώ για ομόλογα λήξεως το 2021 με απόδοση στο 5,659% από 4,372% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία τον Οκτώβριο. Τέλος το Βέλγιο άντλησε 860 εκατ. ευρώ σε ομόλογα λήξεως τον Μάρτιο του 2041 με απόδοση στο 5,784%.

Μία από τα ίδια και για την Ιταλία που άντλησε 567 εκατ. ευρώ από δημοπρασία ομολόγων με ρήτρα πληθωρισμού λήξεως το 2023 και η μέση απόδοση κατά τη δημοπρασία σκαρφάλωσε στο 7,3%, ενώ κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία (τον Μάρτιο του 2010) είχε διαμορφωθεί στο 2,19%.

Η ταχύτατη κλιμάκωση της κρίσης χρέους και της Τραπεζικής κρίσης στην Ευρωζώνη απειλεί την πιστοληπτική αξιολόγηση όλων των Ευρωπαϊκών Κρατικών ομολόγων, προειδοποιεί η Moody's.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, "αν και το κεντρικό σενάριο εξακολουθεί να είναι ότι η Ευρωζώνη θα διατηρηθεί χωρίς περισσότερες ευρείες χρεοκοπίες, ακόμα και αυτό το 'θετικό' σενάριο ενέχει επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις στην ενδιάμεση περίοδο".

Βαθαίνει η χρηματοδοτική ''τρύπα'' για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, καθώς η αναταραχή στις Αγορές οδηγεί την Ευρώπη σε καθολική πιστωτική κρίση. Οι επενδυτές μένουν μακριά από τα ομόλογα Τραπεζών, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και την “υγεία” του Τραπεζικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα ύψους 413 δισ. δολ. μέχρι στιγμής φέτος. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις στα δύο τρίτα των αναγκών αναχρηματοδότησης των ομολόγων που λήγουν εντός του 2011, ύψους 654 δισ. δολαρίων, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Dealogic για τους Financial Times.
 
Η χρηματοδοτική ''τρύπα'' αγγίζει τα 241 δισ. δολάρια για το 2011, εκτιμά η Dealogic. Ας σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωτράπεζες βρίσκονται σε τόσο δεινή θέση σε διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών.

Κατά 75% έχει μειώσει την έκθεση της στις PIIGS (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία) από τα τέλη Σεπτεμβρίου η Nomura, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Η έκθεση της μεγαλύτερης Επενδυτικής Τράπεζας της Ιαπωνίας στις PIIGS ανερχόταν σε 3,55 δισ. δολάρια στις 30 Σεπτεμβρίου, σε ομόλογα (74%), Παράγωγα και συμφωνίες counter-party. Μόνο στην Ιταλία, η Nomura μείωσε την έκθεση της κατά 80%.

Ας σημειωθεί πως οι μετοχές της Nomura έχουν χάσει φέτος περισσότερο από το 50% της αξίας τους, εξαιτίας και των ανησυχιών των επενδυτών για τις ενδεχόμενες ζημιές από την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Μόλις τρεισήμισι μήνες μετά την τελευταία καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της, η Morgan Stanley υποβαθμίζει ξανά τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ειδικότερα, προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% το 2012. Τον Αύγουστο είχε υποβαθμίσει τις προβλέψεις από 4,5% σε 3,8%.
 
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η συνεχιζόμενη κρίση χρέους οδηγεί σε ύφεση την Ευρώπη, ενώ και η Αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με μικρότερο ρυθμό. Επιπλέον, η Ασιατική οικονομία - της Ιαπωνίας εξαιρουμένης - αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 6,9%, έναντι του 7,3% της προηγούμενης εκτίμησης.

Παρά τα αρνητικά μηνύματα και τις ζοφερές εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία, οι διεθνείς Αγορές (όπως προαναφέρθηκε) πραγματοποιούν σήμερα ράλι ανακούφισης, ενθαρρυμένες από τα στοιχεία της “Μαύρης Παρασκευής) και ενσωματώνοντας προσδοκίες ότι κάτι θετικό μπορεί να προκύψει από το αυριανό Eurogroup και το μεθαυριανό Ecofin.

Να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές κατά το τριήμερο μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, ξόδεψαν το ποσό ρεκόρ των 52,4 δισ. δολαρίων. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτός ο έντονος ρυθμός κατανάλωσης που παρατηρήθηκε κατά το κρίσιμο εμπορικό διάστημα, δύσκολα θα συντηρηθεί στο σύνολο της αγοραστικής περιόδου.

Πιστεύουν ότι το κοινό προσέλκυσαν οι πολύ μεγάλες προσφορές που έκαναν φέτος οι έμποροι, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά οι πολύ πιεσμένοι καταναλωτές, και ενδεχομένως το τριήμερο να “έκλεψε” κάποιες από τις πωλήσεις του Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η αναρρίχηση των πωλήσεων σε επίπεδο ρεκόρ είναι θετική και το Αμερικανικό Λιανεμπόριο εκτιμά ότι η φετινή εορταστική περίοδος θα είναι “ΟΚ”, όπως δήλωσαν παρατηρητές στο Reuters.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, από τους σχετικά περισσότερους τίτλους με θετικό πρόσημο, στο ταμπλώ του 20αρη, ξεχώρισαν οι Πειραιώς (+7,04%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+6,27%), Εθνική (+5,49%), Μυτιληναίος (+4,9%) και Βιοχάλκο (+3,14%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo, Eurobank, MPB.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Τιτάνα, Coca-Cola, Folli Follie Group, Alpha Bank (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας) και μικρότερες ημερήσιες απώλειες για Κύπρου και MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά προσκρούοντας δύο φορές στις παρυφές των 677 μονάδων, όμως από εκεί και πέρα κινήθηκε μόνιμα με πλαγιοκαθοδική διάθεση, μέχρι το χαμηλό ημέρας των 655,25 μονάδων (14.32) για να αντιδράσει σχετικά και να κλείσει στις 666,95 μονάδες με κέρδη 0,41%, ενώ ο τζίρος σχετικά ενισχυμένος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 39 εκατ. από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα, καθώς οι ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις συνεχίζουν να διαμορφώνονται με ελάχιστες συναλλαγές. Έτσι 89 ανοδικές μετοχές “αντικρίζουν” 78 πτωτικές, 28 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 29,87% και άλλοι 24 με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 20,81%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Προβληματισμένος, για την εικόνα και της σημερινής συνεδρίασης, δηλώνει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος που θεωρεί ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει προεξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα πλέον αρνητικά σενάρια που κυκλοφορούν για Ελλάδα και Ευρωζώνη και θα έπρεπε να έχει συγκριτικά καλύτερη πορεία σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, τα μηνύματα από την Ευρωζώνη, αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες, θα συνεχίσουν να είναι αρνητικά, καθώς στο επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να ανέβουν και τα Γερμανικά spreads, ενώ θα ακολουθήσουν υποβαθμίσεις Τραπεζών και των θεωρούμενων ισχυρών Κρατών Μελών της Ευρωζώνης. Σε αυτό ρόλο θα παίξει και το γεγονός ότι οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες έχουν πληθώρα Ισπανικών και Ιταλικών ομολόγων, δύο Χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης λόγω της εκτόξευσης των spreads σε ιστορικά υψηλά.

Παράλληλα θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ, αφού όπως έχει φανεί από την περασμένη άνοιξη κιόλας, τα Αμερικανικά funds αποεπενδύουν από τις Ευρωπαϊκές Αγορές και γυρίζουν τις επενδύσεις τους σε δολάρια, τονίζει ο κ. Χριστόπουλος.

Φυσιολογικό φαινόμενο η “αγχωτική” ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη, μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, κατά την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη, που αποφόρτισε μερικώς το έντονα αρνητικό κλίμα ακολουθώντας το θετικό κλίμα των ξένων Αγορών μετά τα καλά νέα που αφορούσαν τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ της περασμένης Παρασκευής.

Η οικονομική ειδησεογραφία του Σαββατοκυριακού κινήθηκε περισσότερο εστιασμένη στα προβλήματα της Ευρωζώνης και την οριακή εικόνα που διαμορφώνεται πλέον στο κόστος δανεισμού δίνοντας ένα στίγμα εγρήγορσης ενόψει κάποιων πιθανών αποφάσεων για το επόμενο δεκαήμερο. Ενδεχομένως μετά την Τετάρτη η Αγορά να προσαρμοστεί περισσότερο στις Ευρωπαϊκές εξελίξεις τιμολογώντας τα επικρατέστερα σενάρια που θα διαφανούν ότι αποκτούν προβάδισμα στην σύνοδο κορυφής της Δεκεμβρίου.

Μεταξύ 685 – 690 μονάδων είναι η πρώτη ημερήσια αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη όπου πιθανόν να απαιτηθεί συναλλακτικός όγκος μεγαλύτερος από τα 30 εκατ. ευρώ μέγεθος το οποίο έχει εδραιωθεί κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της Αγοράς.

Ενδεχομένως να συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιες θετικότερες επιμέρους διαφοροποιήσεις που θα έχουν την αφετηρία τους στα αποτελέσματα του εννεαμήνου.

Υπό αυτό το πρίσμα θα ξεχωρίζαμε από τις μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις τις Jumbo, Μέτκα, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο και S&B οι οποίες εμφάνισαν πιο δυνατά μεγέθη από το σύνολο των έως τώρα εταιρειών που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

----ΧΠΑ

Με συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας ξεκίνησε η εβδομάδα, κάτι που βελτίωσε κάπως και τον όγκο συναλλαγών.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας την υποτίμηση στο 0,39%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4167, τιμή εκκαθάρισης 259,75) κινήθηκαν μεταξύ 253,5 και 265 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Έντονη μείωση παρουσίασε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 (58%), με την παρούσα αγορά να μένει ανενεργή καθόλη την διάρκεια της συνεδρίασης αφού πραγματοποιήθηκαν μόνο 46 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (27 δικαιώματα αγοράς και 19 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (20100 Alpha Bank, 5500 MPB, 15000 Intralot, 17000 ΔΕΗ, 87000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (13103), Alpha Bank (3071), Eurobank (1313), Κύπρου (545), Ταχ. Ταμιευτήριο (259), ΓΕΚ (601), ΟΠΑΠ (432), ΔΕΗ (1011), Πειραιώς (1552), Μυτιληναίο (579), MIG (228), Ελ. Πετρέλαια (346), Τιτάνα (195), Motor Oil (110), MPB (672).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 28/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς (252000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7801472 τεμ.), Εθνική (17724094 τεμ.), Πειραιώς (12146367 τεμ.), ΟΤΕ (4761685 τεμ.), MIG (4440233 τεμ.), Eurobank (16718080 τεμ.) Κύπρου (5234866 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v