Κέρδη στην Ευρώπη, νευρικότητα στο ΧΑ

Οριακή άνοδος για το ΧΑ με τις τράπεζες να διακρίνονται. Κέρδη έως και 3% στις ευρωπαϊκές αγορές και ελπίδες για δράση από Ε.Ε. Νευρικότητα στα ομόλογα μετά τα υψηλά επιτόκια σε εκδόσεις τίτλων από Ιταλία, Βέλγιο.

Τραπεζοβαρής η προσπάθεια αντίδρασης και στο Χ.Α., όπως σημείωσε νωρίτερα ο Θανάσης Σταυρόπουλος, δεν έχει καταφέρει όμως να κρατήσει τον Γενικό Δείκτη σε θετικό πρόσημο.

Με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να αντιδρά έως το 1,940 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές, που λίγο πριν από τις 14:00 ξεπερνούσαν τα 3 εκατ. τεμάχια.

Λόγω της αντίδρασης των τραπεζών, ο FTSE-20 έφτασε οριακά στην περιοχή των 265 μονάδων, ο δε Γενικός έως τις 676,5, με τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές να ακολουθούν από την αρχή την προσπάθεια της Εθνικής.

Έτσι, στη διάρκεια της συνεδρίασης, η μετοχή της Alpha Bank αντέδρασε έως το 0,778 ευρώ, έχοντας ανοίξει στο 0,759 και σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στο 0,752 ευρώ.

Για τη μετοχή της Eurobank, ανάλογη ήταν η διακύμανση έως το 0,538 από το 0,530 και με ενδιάμεση ελάχιστη τιμή στο 0,523 ευρώ. Ανάλογη εικόνα διαμορφωνόταν για το σύνολο των μετοχών του κλάδου, με συγκεκριμένες μη τραπεζικές μετοχές να ακολουθούν.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές αντιδρούν σημειώνοντας κέρδη έως και πάνω από 3%. Παρ' όλα αυτά, παραμένει η νευρικότητα. Η προσοχή είναι στραμμένη στα ιταλικά διετή τα οποία έφτασαν έως το 8,1%, ενώ τα επιτόκια στις δημοπρασίες της Ιταλίας και του Βελγίου ήταν αρκετά τσουχτερά.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr γίνεται λόγος για «τελική συμφωνία για EFSF στη Σύνοδο Κορυφής, αρχές Δεκεμβρίου», ενώ διαψεύδονταν δημοσιεύματα (της La Stampa) για βοήθεια…, δανεισμό-μαμούθ, του ΔΝΤ προς την Ιταλία.

Ο χρόνος τρέχει κι οι εξελίξεις έχουν επιταχυνθεί σε βαθμό που δύσκολα θα κρατήσουν εκτός παιχνιδιού τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο ΟΟΣΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για… βαθιά ύφεση εάν δεν δράσει η ΕΚΤ και προβλέπει ύφεση 6,1% στην Ελλάδα για φέτος.

Σε μεγάλο βαθμό δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ, καθώς στην τελευταία έκθεσή του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος στο 6,1%, έναντι 5,5% που αναμένουν το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση και οι ξένοι δανειστές της χώρας.

Κατά την εκτίμησή μας, η βεβαρημένη εκτίμηση του ΟΟΣΑ αμφισβητεί εκ των πραγμάτων την πρόβλεψη του κ. Βενιζέλου όχι μόνο για τον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης του 2012, αλλά κυρίως για τον οριακά θετικό του 2013.

Όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και από όσους τοποθετούνται μεσοπρόθεσμα.

Στο μη τραπεζικό κομμάτι του Χ.Α. η μετοχή του Μυτιληναίου αντέδρασε έως τα 3,050 ευρώ,  ανοίγοντας από τα 2,940 και διορθώνοντας ενδιάμεσα στα 2,900 ευρώ.

Παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απόδοση από τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE-20, καθώς η 3E υποχωρεί σημαντικά, ο ΟΠΑΠ ταλαιπωρείται στα 5,880 έως 6,340 ευρώ και τα ΕΛΠΕ από τα 5,110 έως τα 6,370 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διακύμανση των μετοχών της ΜΟΗ, των ΕΛΠΕ, του Τιτάνα και του ΟΠΑΠ.

Πλέον, η συνολική κεφαλαιοποίηση του 20άρη περιορίζεται σε λιγότερα από 18 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές πως το Χ.Α., όπως και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ κινούνται στον ρυθμό των ταχύτατων διεργασιών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v