Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μεταξύ σφύρας και… άκμονος

Από τη μία το παιχνίδι προεξόφλησης εν όψει της Συνόδου Κορυφής από την άλλη η ζοφερή πραγματικότητα (βλ. δανεισμό Ιταλίας). Στο ΧΑ αποτιμώνται τα οικονομικά μεγέθη 3μηνου με τις τράπεζες να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης.

Έδωσαν τη δόση, ψάχνουν το μπαζούκα, ενώ αναζητούνται τρόποι ενίσχυσης του EFSF.

Προσώρας το Βερολίνο είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε όσες προτάσεις θα μπορούσαν να αποφέρουν αποτέλεσμα σχετικά άμεσα, δείχνοντας συνάμα και το ποιος είναι… το αφεντικό στη Νέα Ευρώπη.

Το ΧΑ δεν φάνηκε να «συγκινείται» από την έγκριση για την καταβολή της έκτης δόσης (σχετικό το σημερινό Εγερτήριο του Νίκου Γ. Δρόσου για να μην ξεχνιόμαστε με τα έργα και τις ημέρες των κυβερνώντων) με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί και να κλείνει στις 661,5 μονάδες και τον FTSE 20 στις 259,7 μονάδες με μετριότατη αξία συναλλαγών.

Είναι προφανές, πως στο ΧΑ επιχειρείται να προεξοφληθούν εξελίξεις, που αφορούν πρωτίστως την εγχώριο οικονομία, το παρόν και το μέλλον των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων. Οι ζοφερές προβλέψεις του διοικητή της ΤτΕ μπορεί να μην ξαφνιάζουν όσους παρακολουθούν την οικονομική πραγματικότητα (σε αντίθεση με τους πολιτικούς, που συνεχίζουν ανερυθρίαστα και απερίσπαστα στην… πολιτικάντικη προσέγγιση της κατάστασης) ωστόσο θα πρέπει να μας προβληματίσουν διπλά. Ακόμη και όσους προέβλεπαν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης και για το 2012 και για το 2013 και… βλέπουμε.

Συν τοις άλλοις παραμένουν οι περισσότερες εκκρεμότητες στον τραπεζικό κλάδο, που δύσκολα θα μπορούσαν να προσελκύσουν περισσότερο «έξυπνο χρήμα» και «κυνηγούς ευκαιριών» .

Από την άλλη η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων (τρίτου τριμήνου και εννεαμήνου) διευρύνουν την εικόνα, που έχουμε για επιχειρήσεις και (κυρίως) τράπεζες. Ενδεικτικά τα μεγέθη, που ανακοίνωσε ο όμιλος της Εθνικής με εμφανές το συγκριτικό πλεονέκτημα της Finansbank και την κόπωση των θυγατρικών στη Ν.Α Ευρώπη.

Για την Εθνική εστιάζουμε στην διαπίστωση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου πως «…τα αποτελέσματα 9μήνου της Εθνικής Τράπεζα επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα του ισχυρότερου ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος να αντιμετωπίζει τις πλέον δυσμενείς συνθήκες με επιτυχία. Με τη ορθή πρόβλεψη των εξελίξεων και την έγκαιρη προσαρμογή σε αυτές η Τράπεζα διασφάλισε την ανθεκτικότητα των οργανικών πηγών κερδοφορίας της» .

Ο Απόστολος Ταμβακάκης σημειώνει επίσης, ότι « … η Εθνική προχώρησε σε περαιτέρω θωράκιση του ισολογισμού της μέσω της διενέργειας προβλέψεων ύψους 1,3 δισ. ευρώ στο 9μηνο, αυξημένες για τον όμιλο κατά 32% σε σχέση με το 9μηνο του 2010 και κατά 48% για την Ελλάδα».

Επιμένουμε λίγο παραπάνω στην ΕΤΕ δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας της θεωρώντας ενθαρρυντικές τις τελευταίες χρηματιστηριακές ενδείξεις. Κυρίως το γεγονός, πως μέχρι τώρα έχει αποφευχθεί η υποχώρηση σε τιμές χαμηλότερα του ελάχιστου των 1,44 ευρώ με συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια να στηρίζουν την τελευταία προσπάθεια αντίδρασης.

Ωστόσο υπάρχει δρόμος, και πολύς μάλιστα μέχρις ότου θεωρηθεί πως η ΕΤΕ ή κάποιες άλλες τράπεζες είναι ασφαλείς επενδυτικές επιλογές. Άλλωστε από τεχνικής πλευράς έχουμε αναφερθεί συγκεκριμένα στην προϋπόθεση υπέρβασης των 2,20-2,30 ευρώ προκειμένου να μείνει ενεργή η βραχυπρόθεσμη αντίδραση. Πόσο δε μάλλον για την ανοδική διάσπαση των ισχυρών ζωνών των 3,00 και 4,00 ευρώ διαδοχικά που θα ανέστρεφαν την πτωτική τάση.

Προσώρας μένουμε στην εκτίμηση των Financial Times για μικρή ανάσα στην Ευρωζώνη, που θα μπορούσε να διευκολύνει ένα παιχνίδι προεξόφλησης (εν όψει της Συνόδου Κορυφής, αρχές Δεκεμβρίου) πως θα εξευρεθεί άμεσα λύση.

Μένουμε στα αποτελέσματα των τραπεζών & των επιχειρήσεων, τις ενδείξεις κόπωσης στις τράπεζες (κάτι, που κατέγραψε ο Θανάσης Σταυρόπουλος) και τις τελευταίες προειδοποιήσεις του Γ. Προβόπουλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v