Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σημάδια κόπωσης στο τραπεζικό ράλι

Μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες. Υπεραπόδοση για ΟΠΑΠ, ΜΙG, Μυτιληναίο. Nευρικότητα στις ξένες αγορές στη σκιά της "πανάκριβης" έκδοσης ομολόγων στην Ιταλία.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες, σε μία συνεδρίαση με τζίρο απελπισίας και με τους πωλητές να δείχνουν τις διαθέσεις τους σχεδόν από την αρχή.

Είναι ενδεικτικό ότι στις 11.07 ο Γενικός Δείκτης είχε ήδη “δει” το χαμηλό ημέρας των 654,93 μονάδων και από εκεί και πέρα η όποια αντίδραση έγινε με τίτλους που σε καμία περίπτωση δεν έπεισαν ότι θα έχουν διάρκεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι της ενδοσυνεδριακής αντίδρασης ηγήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ που βρέθηκε μέχρι τα 4,38 ευρώ (+5,04%), όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι αύριο περιμένει την μετοχή ένα ακόμα “crash test” καθώς θα βγουν οι τελευταίες πωλήσεις λόγω εξόδου από τον Πανευρωπαϊκό δείκτη MSCI Global Standard Indices (μαζί με τις Alpha Bank, Κύπρου, Eurobank).

Άρα μάλλον φυσιολογική κρίνεται η τελική εξέλιξη που βρήκε την μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού να κλείνει κοντά στα χαμηλά ημέρας, με αρνητικό πρόσημο και σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Όμως η δοκιμασία για τον εν λόγω τίτλο και όχι μόνο, μπορεί και να μην τελειώνει εδώ, καθώς υπενθυμίζεται ότι από τον δείκτη STOX Europe 600 διεγράφησαν οι μετοχές των ΔΕΗ, Πειραιώς και Alpha Bank, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου.

Νέο ιστορικό χαμηλό, σε κλείσιμο και για την μετοχή του Ελλάκτωρα, ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Folli Follie Group και τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο τίτλος του Τιτάνα.

Όμως εκεί που οι τεχνικές ανησυχίες δείχνουν να παίρνουν έως και ανεξέλεκτες διαστάσεις είναι στην μετοχή της Coca-Cola.

Ο leader του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (έχει το μεγαλύτερο ειδικό βάρος στον Δείκτη και την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α.) βρίσκεται υπό παρατεταμένη πίεση. Μάλιστα σήμερα έκλεισε όχι μόνο σε νέο χαμηλό τρέχοντος έτους, αλλά έχει γυρίσει σε τιμές Μαϊου 2009 (!)

Επιστρέφοντας στο “κουρασμένο” τραπεζικό ταμπλώ, μία πρώτη απογοήτευση ήλθε από την μετοχή της Alpha Bank, που υποχώρησε σημαντικότατα από τα υψηλά ημέρας των 0,7580 ευρώ (+5,28%), έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας (περίπου ίδια συμπεριφορά με την ΔΕΗ).

Με μεγαλύτερη πίεση ο τίτλος της Πειραιώς, μετά τις οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ σαφώς λιγότερη πίεση δέχτηκαν Εθνική και Ταχ. Ταμιευτήριο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι παρά το τετραήμερο ράλι που προηγήθηκε, ούτε ο τίτλος της Εθνικής κατόρθωσε να πετύχει κλείσιμο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ, ούτε οι τίτλοι των Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτηρίου υψηλότερα από τις τεχνικές αντιστάσεις των 0,30 ευρώ και 0,60 ευρώ αντίστοιχα και αυτό μόνο σαν θετικό σημάδι δεν μπορεί να εκληφθεί. Παρά ταύτα και οι δύο μετοχές έχουν δώσει σημαντικές αποδόσεις σε όσους τοποθετήθηκαν στα σχετικά πρόσφατα χαμηλά.

Αυτά βεβαίως όσον αφορά τον 20αρη και τις μετοχές που τον απαρτίζουν, καθώς από εκεί και χαμηλότερα δεν υφίσταται Αγορά (!!!)

Μάταια οι λίγες εταιρείες που πέτυχαν τις μικρές θετικές εκπλήξεις περιμένουν καλύτερη “μεταχείριση” στο Χρηματιστηριακό ταμπλώ (!)

Τι κι αν ικανοποίησαν, π.χ., τα αποτελέσματα των Πλ. Θράκης και AS Company; Στην περίπτωση της πρώτης η Αγορά αντέδρασε εντυπωσιακά χλιαρά, ενώ η δεύτερη τερμάτισε τη συνεδρίαση με μηδενικές συναλλαγές (!!!)

Δριμεία επιστροφής της επιφυλακτικότητας στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά το χθεσινό ανοδικό τίναγμα, καθώς τα νέφη των ανησυχιών πυκνώνουν και οι αρνητικές εκτιμήσεις πληθαίνουν.

Η Citigroup εκτιμά ότι σειρά υποβαθμίσεων θα λάβει χώρα στην Ευρωζώνη στα επόμενα 2-3 τρίμηνα και οι Χώρες που θα περιλαμβάνονται θα είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Στην επόμενη περίοδο των 2-3 ετών, θα υπάρξει μια σειρά υποβαθμίσεων σε Χώρες όπως η ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση δεν θα διαλυθεί, εκτιμά ο αναλυτής Willem Buiter αν και οι κίνδυνοι διάλυσης μόνο αμελητέοι δεν είναι!
 
Για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και ίσως την Ιρλανδία στο βασικό τους σενάριο οι οικονομολόγοι της Citigroup εκτιμούν μια “τακτική αναδιάρθρωση χρέους” το 2012-2013, δηλαδή χρεοκοπία. Ειδικά για την Ελλάδα, η ύφεση, εκτιμά η Citigroup, θα παραμείνει όχι μόνο το 2012 και το 2013 αλλά μέχρι το 2015, ενώ και η πολιτική αβεβαιότητα θα διατηρηθεί με την πιθανότητα απόσχισης από τη ζώνη του ευρώ να είναι αυξημένη.

Για την ακρίβεια, στο 4,9% και στο 3,1% υπολογίζει την ύφεση η Citi το 2012 και 2013 ενώ η ανεργία θα φθάσει το 21% περίπου το 2013. Ωστόσο το 2013 το έλλειμμα από 21,5 δισ. ευρώ το 2012 θα διαμορφωθεί στα 11,7 δισ. ευρώ και το Δημόσιο χρέος από 295 δισ ευρώ στα 301,4 ή 150,9% του ΑΕΠ. Το 2013 η Ελλάδα θα εμφανίσει αρνητικό πληθωρισμό (deflation) εξαιτίας της ισχυρής μείωσης της εσωτερικής ζήτησης.

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία πρέπει να δηλώσουν την εθελοντική τους διάθεση να βγουν από την Ευρωζώνη, δηλώνει ο επικεφαλής της ένωσης των Γερμανών εξαγωγέων (BGA), Anton Boerner. Ακόμα και η διαγραφή των χρεών τους δεν βοηθά στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς τους, λέει.

Μάλιστα, προειδοποιεί ότι και η Ιταλία θα πρέπει να αποχωρήσει εθελοντικά από την Ευρωζώνη, εάν δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επιμένει πτωτικά ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης μειώθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο ενώ καταγράφηκε και επιδείνωση και του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε τον Νοέμβριο σε 93,7 από 94,8 τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στο -0,44 από -0,19 τον προηγούμενο μήνα. Επιτόκιο 7,89% αναγκάστηκε να πληρώσει η Ιταλία στη σημερινή δημοπρασία 3ετών ομολόγων. Είναι πλέον σαφές ότι το κόστος δανεισμού της Χώρας έχει φτάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Η Ιταλία κατάφερε να αντλήσει 7,5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 5 έως 8 δισ. ευρώ. Μόλις πριν από ένα μήνα, είχε πληρώσει απόδοση 4,93% για να πουλήσει 3ετή ομόλογα.

Για μαζική φυγή από τα ομόλογα των Χωρών της Ευρωζώνης τους επόμενους μήνες προειδοποιεί η Nomura, αν οι Ευρωπαίοι Ηγέτες δεν βρουν επιτέλους μια οριστική λύση για την κρίση χρέους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ιαπωνικής Επενδυτικής τράπεζας, χωρίς μια ''γρήγορη, εφαρμόσιμη λύση'', οι ιδιώτες επενδυτές αναμένεται να ξεφορτωθούν ως και 1 τρισ. ευρώ σε ομόλογα. Το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για ''ξεφόρτωμα'' ύψους 544 δισ. ευρώ ή 416 δισ. ευρώ, αν οι επενδυτές κρατήσουν τα Γερμανικά ομόλογα.

Σε υποβάθμιση του outlook για τη Γαλλική οικονομία ενδέχεται να προχωρήσει η Standard & Poor's μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της “La Tribune”.
 
Η εφημερίδα, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρει ότι ο οίκος αξιολόγησης ενδέχεται να υποβαθμίσει το “outlook” της Γαλλίας σε “αρνητικό” από “σταθερό”, διατηρώντας την αξιολόγηση “AAA”. "Θα μπορούσε να γίνει μέσα σε μία εβδομάδα, ίσως σε δέκα ημέρες", λέει η πηγή της La Tribune.

Με υποβάθμιση των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης 87 Τραπεζών σε 15 Ευρωπαϊκές Χώρες απειλεί η Moody’s, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τη δυνατότητα στήριξης των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων από τις Εθνικές Κυβερνήσεις εν μέσω της κρίσης χρέους.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως οι περισσότερες Τράπεζες που τίθενται υπό καθεστώς αναθεώρησης βρίσκονται στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Αυστρία και στη Γαλλία.
Ψυχραιμότερο και με ανοδικές διαθέσεις το ξεκίνημα στο NYSE, παρά το “καμπανάκι” από την Fitch και τις δραματικές εξελίξεις στην American Airlines.

Πιο συγκεκριμένα, στην υποβάθμιση του "outlook” της οικονομίας των ΗΠΑ σε “αρνητικό” από “σταθερό” προχώρησε η Fitch διατηρώντας ωστόσο την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε “ΑΑΑ”, που επισημαίνει ότι η υποβάθμιση των προοπτικών της Αμερικανικής οικονομίας οφείλεται στην αμφιβολία που επικρατεί στην Αγορά αναφορικά με την δυνατότητα της Κυβέρνησης να δημιουργήσει βάσεις σταθερότητας των χρηματοοικονομικών συνθηκών στη Χώρα.

Επιπλέον, η Fitch προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη μείωση του ελλείμματος και ενταθούν οι οικονομικές συνθήκες τότε ενδέχεται να προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ.

Από την άλλη, η τρίτη μεγαλύτερη Αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ, η American Airlines υπέβαλε αίτηση για χρεοκοπία σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία.
Ο τίτλος της εταιρείας ξεκίνησε σήμερα την συνεδρίαση στην Wall Street με απώλειες μεγαλύτερες του 85% (!)

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εκτινάχθηκε στο 56 τον Νοέμβριο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος που καταρτίζει το ινστιτούτο ερευνών Conference Board αυξήθηκε 15 μονάδες (η μεγαλύτερη αύξηση από το 2003) σε σχέση με το 40,9 του Οκτωβρίου. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 44.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τα σενάρια καταστροφής για το ευρώ και την Ευρωζώνη, ίσως αποτελέσουν την “θρυαλίδα” για την τελική ενεργοποίηση των μηχανισμών αντιμετώπισης της κρίσης χρέους μέσω της ΕΚΤ, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Την ίδια ώρα το πολυαναφερόμενο PSI plus και η επανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, που θα αποτελούσε το “final countdown” για τις Τραπεζικές μετοχές, φαίνεται να βρίσκεται στο κενό.

Επίσης η “ομιχλώδης” κατάσταση στο Χ.Α. συμπαρασύρει το σύνολο των εισηγμένων, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, ενώ οι άλλοτε “κραταιές” ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ παρουσιάζουν συμπτώματα κεφαλαιακής διάλυσης.

Χαρακτηριστικό της επικρατούσας εικόνας είναι ο FTSE να εμφανίζει ιδιαίτερα αρνητικό διάγραμμα, κινούμενος σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το συνεχώς επιβαρυνόμενο τοπίο στις διεθνείς Αγορές, όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανοίξουν την “κερκόπορτα” για μία έντονη κατάβαση.
Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, η ανοδική διαφυγή από το βραχυχρόνιο πτωτικό κανάλι θα σηματοδοτηθεί με συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 675 – 700 μονάδων.

Αντίθετα κλεισίματα χαμηλότερα των 650 μονάδων θα βάλουν σε δοκιμασία την επόμενη θεωρητική στήριξη στις 600 μονάδες.

Διαγραµµατικό σηµείο κλειδί για την περαιτέρω ανοδική κίνηση της μετοχής της Εθνικής είναι η είσοδος µε αυξηµένο όγκο συναλλαγών µέσα στη ζώνη των 1,92 µε 2,02 ευρώ. Αντίθετα αποτυχία ανοδικής διαφυγής θα επαναφέρει τον τίτλο προς την ζώνη 1,74 – 1,70 ευρώ, εκτιμά ο κ. Μάνθος.

Ενδεχομένως οι μετριοπαθείς τάσεις στην εγχώρια Αγορά να συνεχιστούν, καθώς διαφαίνεται πλέον ορατό το ενδεχόμενο έγκρισης της εκταμίευσης της έκτης δόσης, γεγονός το οποίο θα βελτιώσει σε κάποιο βαθμό την ψυχολογία, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ωστόσο η εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης των διαγραφών από τον MSCI, κατά την αυριανή συνεδρίαση, θα κρατήσει σε χαμηλούς τόνους την όποια ανοδική έξαρση διατηρώντας μερικώς την επιφυλακτικότητα στους τίτλους που εμπλέκονται στην αναδιάρθρωση των δεικτών.
 
Το επίπεδο μεταξύ 685 - 690 μονάδων συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες ως υποψήφια ζώνη αντίστασης για την ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 655 μονάδων.

Επισημαίνεται τέλος ότι στο 32% των δημοσιευθέντων ισολογισμών η εικόνα της κερδοφορίας διαμορφώνεται οριακά υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι έχοντας ενσωματώσει τις βασικές κερδοφόρες εταιρείες του Εμποροβιομηχανικού κλάδου. Τα λειτουργικά αποτελέσματα είναι κατά 13% χαμηλότερα ενώ ο κύκλος εργασιών είναι αυξημένος κατά 5,7%.

Η καταγραφή των υπολοίπων Τραπεζικών αποτελεσμάτων εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα των ζημιών στα 6 δισ ευρώ. Σε ότι αφορά τις σημερινές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ξεχωρίζουμε ως θετικότερες αυτές των Motor Oil, ΟΛΠ, ΟΛΘ Info Quest και AS Company, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης, ενώ σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. του FTSE.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου υστέρησε του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας την υποτίμηση στο 0,90%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4413, τιμή εκκαθάρισης 257,5) κινήθηκαν μεταξύ 255 και 263,5 μονάδων.
 
Πωλήσεις στην αρχή της συνεδρίασης στα συμβόλαια του 20αρη, αλλά και στην ΔΕΗ, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ανοδικά προς τα επίπεδα του 65% κινήθηκε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, με τον όγκο να φτάνει μόλις τα 100 δικαιώματα (79 δικαιώματα αγοράς και 21 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (26600 Alpha Bank, 10800 MIG, 8000 Jumbo, 8500 ΔΕΗ, 58300 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6415), Alpha Bank (3592), Eurobank (4693), Κύπρου (671), Ταχ. Ταμιευτήριο (132), ΓΕΚ (603), ΟΠΑΠ (258), ΔΕΗ (2009), Πειραιώς (1774), MIG (699), Τιτάνα (188), MPB (103), EXAE (128), Siden;or (103), Intralot (132).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 29/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7776572 τεμ.), Εθνική (17899094 τεμ.), Πειραιώς (9137367 τεμ.), ΟΤΕ (4753920 τεμ.), MIG (4440233 τεμ.), Eurobank (14718080 τεμ.) Κύπρου (5234866 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v