Αγοραστικό "κρεσέντο" στη Σοφοκλέους

Συνεδρίαση άγριας ομορφιάς και εντυπωσιακής εκτόξευσης του τζίρου. Το 97% των συναλλαγών στον 20άρη. Μηνιαίες απώλειες 15,63% για το ΓΔ και 7,59% για τον Τραπεζικό. Άνοδος 5,6% για ΜΟΗ, πτώση 6% για Eurobank.

Συνεδρίαση άγριας ομορφιάς και εντυπωσιακής εκτόξευσης του τζίρου, ο οποίος ξεπέρασε τα 160 εκατ. Ακόμα εντυπωσιακότερος ο συγκεντρωτισμός, καθώς οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 97% του τζίρου και οι ΔΕΗ, Κύπρου, Alpha Bank, Coca-Cola, το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε όπως ακριβώς αναμενόταν, με το τελευταίο υποχρεωτικό κύμα πωλήσεων στους τίτλους που εμπλέκονταν με τις αλλαγές στους δείκτες MSCI και τους Coca-Cola και Ελ. Πετρέλαια να προσπαθούν να δώσουν κάποια στηρίγματα στον Δείκτη, με τον τίτλο της πρώτης να δίνει τεχνική αντίδραση από τα χθεσινά χαμηλά των 2,5 ετών.

Αξίζει υπενθύμισης ότι μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης υποβιβάζονται από τον MSCI Global Standard Indices οι Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου και ΔΕΗ, οι οποίες ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν να υποχωρούν μέχρι τα 0,6360 ευρώ (-11,05%), 0,4380 ευρώ (-14,12%), 0,5020 ευρώ (-11,31%) και 3,98 ευρώ (-4,32%).

Η ανακοίνωση για τις αλλαγές στον δείκτη MSCI έγινε στις 16/11 (η στήλη είχε ειδοποιήσει σαφώς νωρίτερα), οπότε με βάση το κλείσιμο στις 15/11 και το σημερινό κλείσιμο οι αθροιστικές απώλειες έχουν ως εξής: Alpha Bank -28,65%, Κύπρου -26,42%, Eurobank -29,56% και ΔΕΗ -24,87%.

Πιθανόν κάποιοι από αυτούς τους τίτλους από αύριο κιόλας να δώσουν κάποια αντίδραση, ενώ για κάποιους άλλους τους αναμένει ένα ακόμα “crash test”, καθώς υπενθυμίζεται ότι από τον δείκτη STOXΧ Europe 600 διεγράφησαν οι μετοχές των ΔΕΗ, Πειραιώς και Alpha Bank, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου.

Επίσης από τον δείκτη MSCI Small Cap Indices, υποβιβάστηκαν οι Attica Bank (αθροιστικές απώλειες 22,56%), ΓΕΚ Τέρνα (αθροιστικές απώλειες 14,61%0, Γενική Τρ. (αθροιστικές απώλειες 39,44%), ΟΛΠ (αθροιστικές απώλειες 21,43%) και ΕΥΑΘ (αθροιστικές απώλειες 12%).

Εδώ ασφαλώς δεν αναμένεται άλλη “δοκιμασία” από αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και ίσως η αντίδραση που μπορεί να σημειωθεί να είναι ταχύτερη και βιαιότερη (!)

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και η απόφαση του Προέδρου του Χ.Α. (κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης από 30/11/2011 και για 10 ημέρες, των μετοχών της ΤBANK. καθώς οι οικονομικές καταστάσεις γ' τριμήνου δεν έχουν συνταχθεί με βάση τα ΔΛΠ/ΔΠΧΠ.

Αυτά μέχρι κάποιο σημείο της συνεδρίασης, όταν και ξεκίνησαν οι συντονισμένες κινήσεις Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες έφεραν τουλάχιστον πρόσκαιρη ευφορία στα διεθνή Χρηματιστήρια (και η οποία δεν αποκλείεται να έχει και μικρή συνέχεια) και βέβαια το Χ.Α.
ακολούθησε έστω και με χρονοκαθυστέρηση, αναπτύσσοντας δύο ταχύτητες.

Οι τίτλοι που επηρεάζονταν από τις αναδιαρθρώσεις του MSCI συνέχισαν να πιέζονται, έστω και μειώνοντας σε κάποιες περιπτώσεις τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, όπως οι Alpha Bank, Eurobank και Κύπρου.

Ακόμα εντυπωσιακότερη αντίδραση από τον τίτλο της ΔΕΗ που γύρισε σε θετικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε στο υψηλό ημέρας (!)

Την ίδια ώρα, στον υπόλοιπο 20αρη “έστρωναν τα πράσινα χαλιά”, καθώς όλοι οι θεωρούμενοι Δεικτοβαρείς τίτλοι (πλην Ταχ. Ταμιευτηρίου) έκλεισαν με θετικό πρόσημο και κάποιοι από αυτούς με ουδόλως ευκαταφρόνητα κέρδη.

Η κίνηση των Κεντρικών Τραπεζών ξεκίνησε εξ΄ Ανατολών, καθώς με αιφνιδιαστική απόφαση το Πεκίνο προχώρησε σε χαλάρωση της νομισματικής του πολιτικής. Συγκεκριμένα, η Κίνα προχώρησε σε μείωση του λόγου Τραπεζικών διαθεσίμων (των κεφαλαίων δηλαδή που θα πρέπει να έχουν διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή) κατά 50 μονάδες βάσης.

Επισημαίνεται ότι το Πεκίνο, μετά από αλλεπάλληλες αυξήσεις, είχε οδηγήσει τον λόγο Τραπεζικών διαθεσίμων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς για ορισμένες Τράπεζες ξεπερνούσε το 21%.

Ακολούθως την σκυτάλη την πήρε η Fed που συμφώνησε με τις πέντε υπόλοιπες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη να μειώσει τα επιτόκια των swaps δολαρίων.

Οι έξι Κεντρικές Τράπεζες συμφώνησαν σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια κατά 50 μονάδες βάσης από 5/12. Η συντονισμένη κίνηση των Κεντρικών Τραπεζών των ΗΠΑ, Ευρωζώνης, Ιαπωνίας, Αγγλίας, Ελβετίας και Καναδά έχει ως στόχο την βελτίωση της ρευστότητας στις Αγορές και εκτόξευσε Χρηματιστήρια μετοχών και Εμπορευμάτων.

Η κίνηση αυτή ασφαλώς και δεν άλλαξε τα μηνύματα ανησυχίας που κατακλύζουν την διεθνή επενδυτική κοινότητα, αντίθετα μάλιστα δείχνουν ότι το πρόβλημα έχει πάρει εντυπωσιακές διαστάσεις και ανησυχεί του Κεντρικούς Τραπεζίτες που παραδοσιακά δεν κινούνται με τα πλέον γρήγορα αντανακλαστικά (!)

Το ποσοστό της ανεργίας, στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Οκτώβριο στο 10,3% από 10,2% τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση της ανεργίας ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Το ποσοστό αυτό αποτελεί ρεκόρ για την ζώνη του ευρώ από τον Ιούνιο του 1998, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Προκαταρκτικές συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή οικονομικής στήριξης έχει ξεκινήσει η Ιταλία, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πολλές διαφορετικές πηγές.

Παρ΄ όλα αυτά, το πρακτορείο αναφέρει πως η Ιταλία δεν αναμένεται να καταθέσει επισήμως αίτημα οικονομικής στήριξης, προτού η Κυβέρνηση του Μάριο Μόντι καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις 5 Δεκεμβρίου.

Το Reuters αναφέρει ότι οι συζητήσεις μεταξύ Ρώμης και ΔΝΤ έχουν ξεκινήσει “εδώ και αρκετές εβδομάδες, αλλά εντάθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη, όταν η Γερμανία κατέστησε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να στηρίξει απευθείας την Ιταλία”. ”Οι συζητήσεις αφορούν βοήθεια της τάξεως των 400 δισ. ευρώ” αναφέρει η πηγή του Reuters.

Αυτά μετά την υποβάθμιση των αξιολογήσεων για 15 εκ των μεγαλύτερων Τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη που προχώρησε η Standard and Poor's.

Ο οίκος δημοσιοποίησε τις νέες βαθμολογήσεις του για 37 από τους μεγαλύτερους Τραπεζικούς ομίλους του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, υποβάθμισε τις αξιολογήσεις του για τις JP Morgan, Bank of America, Citi, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland και UBS μετά τις αλλαγές στα κριτήρια αξιολόγησης του Χρηματοπιστωτικού Κλάδου από τον οίκο αξιολόγησης.

Επιστρέφοντας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και στην σημερινή συνεδρίαση που δημιούργησε όλες τις απαιτούμενες παρακαταθήκες για να έχει ενδιαφέρον και η αυριανή συνεδρίαση (τουλάχιστον), ασφαλώς με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των “καταπιεσμένων” του MSCI (εκτός FTSE) είτε γιατί δημοσίευσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου (ΟΛΠ, ΕΥΑΘ), είτε γιατί έχουν πιεστεί υπερβολικά προσεγγίζοντας ή καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά (Αττικής) είτε γιατί “ειδικοί λόγοι” επιβάλλουν αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα (Γενική Τρ.)

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν και η τελευταία για τον μήνα Νοέμβριο, ο οποίος μετά το μικρό ανοδικό διάλειμμα του Οκτωβρίου (ο Γενικός Δείκτης στον προηγούμενο μήνα σημείωσε μηνιαία κέρδη 1,27%, ενώ αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε συντριπτικές απώλειες 32,61%), επανέφερε τις αρνητικές μεταβολές, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει μηνιαίες απώλειες 15,63% και τον Τραπεζικό μηνιαίες απώλειες 7,59%.

Σε εντεκάμηνη βάση οι απώλειες στο -51,75% και -76,61% αντίστοιχα.

Μόλις τέσσερις τίτλοι από τα ταμπλώ του 20αρη έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank (-4,20%), Eurobank (-6,08%), Κύπρου (-6,01%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-0,7%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για MIG (+15,22%), Βιοχάλκο (+12,28%), και Τιτάνα (+10,47%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 7% για Folli Follie Group, του 6% για την Jumbo, του 5% για Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil και του 4% για Ελλάκτωρα και Εθνική.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε νευρικά και με εναλλαγές προσήμων. “Είδε” το χαμηλό ημέρας των 658,38 μονάδων (10.37), μία πρώτη αντίδραση εκτονώθηκε γρήγορα και ο Δείκτης υποχώρησε εκ νέου μέχρι τις 658,61 μονάδες (14.24) για να ακολουθήσουν δύο κύματα σημαντικής ανοδικής αντίδρασης που το πρώτο έφερε τον Δείκτη υψηλότερα των 680 μονάδων και το δεύτερο στο υψηλό ημέρας των 685,55 (17.10) για να κλείσει τελικά στις 682,21 μονάδες με κέρδη 3,13%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 169 εκατ. από τα οποία τα 9,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Λόγω της διστακτικότητας που επέδειξαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, στην τελική εικόνα, 75 ανοδικές μετοχές αντικρίζουν 80 πτωτικές, 31 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 28,44% και άλλοι 30 με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, η έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης και η κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, άσκησαν αντίρροπες δυνάμεις στην εγχώρια Αγορά η οποία διατήρησε και σήμερα την εικόνα μεταβλητότητας και εναλλαγής προσήμων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Από εκεί και πέρα, η τεχνικής φύσεως πίεση που δέχτηκαν επιμέρους τίτλοι από τις εκροές του MSCI ενδεχομένως να αποτελεί ευκαιρία βραχυπρόθεσμων κινήσεων σε επίπεδο τοποθετήσεων την οποία θα εξετάζαμε υπό προϋποθέσεις.

Σε αυτή την περίπτωση κάποιες επιλεκτικές κινήσεις με εστίαση την μετοχή της ΔΕΗ και της Τρ. Κύπρου, ίσως να είχαν βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον. Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, καθώς από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι οι Τράπεζες συνέχισαν την πολιτική αυξημένων προβλέψεων και σε συνδυασμό με την μέτρια οικονομική επίδοση των Εμποροβιομηχανικών εταιρειών του γ’ τριμήνου ολοκλήρωσαν την περίοδο με ζημιές κοντά στα 6,7 δισ ευρώ.

Από τις τελευταίες ανακοινώσεις λίγες είναι οι καλές περιπτώσεις εταιρειών που συνέχισαν θετικά με κυριότερες αυτές των Ο.Λ.Θ, Ε.Υ.Δ.Α.Π, Ε.Υ.Α.Θ, Καρέλιας, λίγο νωρίτερα ΟΛΠ, ενώ από μικρότερες εταιρείες ξεχωρίζουμε την Elton, τα Πλαστικά Θράκης, τα Πλαστικά Κρήτης, την ΓΕΚΕ, την AS Comany και την MLS Πληροφορική.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. η συνολική εικόνα από τα αποτελέσματα εννεαμήνου δεν πρόσφερε στην Αγορά κάποιο “χέρι βοηθείας” επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο την κακή εικόνα της εγχώριας οικονομίας, ενώ όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. και σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι τελευταίες εξελίξεις και η σημερινή συνεδρίαση δημιουργούν κάποιες προϋποθέσεις για συνέχιση της αντίδρασης προς τις 720 μονάδες.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, που τόνωσε τις συναλλαγές στα συμβόλαια του FTSE, ενώ ακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα σημειώθηκε σε επιμέρους μετοχικά Σ.Μ.Ε.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αυξάνοντας τις υποτιμήσεις στο 1,03%, όμως μετά τις 17.00 σημειώθηκαν έως και επιθετικές αγορές (πιθανό και λόγω “short covering”), με αποτέλεσμα οι τελευταίες πράξεις να γίνουν στα υψηλά ημέρας και με premium έως και 2%

Μικτές κινήσεις με περισσότερες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5813, τιμή εκκαθάρισης 267,25) κινήθηκαν μεταξύ 254,25 και 276,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (222500 Alpha Bank, 6000 Τιτάν, 5000 Μυτιληναίος, 5000 ΕΧΑΕ, 5500 ΔΕΗ, 18000 ΟΠΑΠ, 20600 Κύπρου, 8400 Coca-Cola, 14000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (14743), Alpha Bank (20951), Πειραιώς (4957), Eurobank (8154), ΟΤΕ (1499), Κύπρου (13736), ΔΕΗ (5811), Μυτιληναίος (183), MIG (829), ΟΠΑΠ (792), MPB (673), Ελ. Πετρέλαια (317), Τιτάνα (346), Ταχ. Ταμιευτήριο (5772), Coca-Cola (171), Αγροτική (399), ΓΕΚ (1205).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 30/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7747972 τεμ.), Eurobank (14396037 τεμ.), Εθνική (17957394 τεμ.), Κύπρου (5243194 τεμ.), Πειραιώς (9137367 τεμ.), MIG (4451033 τεμ.), ΟΤΕ (4748920 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 450 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v