Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τρέχουν" οι αγορές μετά την παρέμβαση

Η συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών για τόνωση της ρευστότητας οδηγεί σε ράλι τις αγορές. Εκτίναξη έως 4,6% για DAX, 3% για FTSE 100. Άνοδος 2,7% στην Αθήνα με υπεραπόδοση 3E, MIG, Τιτάνα. Ράλι για ευρώ.

Η συντονισμένη κίνηση έξι κεντρικών τραπεζών σώζει τις αγορές. Εάν σε αυτές προστεθεί η κινεζική, η οποία νωρίτερα μείωσε τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, διαμορφώνεται ένας ισχυρότατος πόλος διεθνών παικτών, που παρεμβαίνουν ελλείψει άλλων ουσιαστικών ενεργειών από πλευράς Γερμανίας, Βρυξελλών.

Η προσπάθεια «ποσοτικής χαλάρωσης» του συστήματος, χωρίς να έχει γίνει ούτε …βήμα σημειωτόν στα ουσιώδη ζητήματα, που αφορούν στα προβλήματα της ευρωζώνης, αποσκοπεί στο να κερδηθεί χρόνος για τα χρηματιστήρια και τις αγορές συναλλάγματος.

Είναι προφανές πως όσο οι ευρωπαίοι δεν καταλήγουν σε συγκεκριμένα μέτρα που θα ενισχύουν τη ρευστότητα στην ευρωζώνη, θα πρέπει να διαμορφωθεί, έμμεσα έστω, περιφερειακά, ανάλογο πλαίσιο ευρύτερης κυκλοφορίας περισσότερου χρήματος.

Πριν από λίγο ο DAX στη Φρανκφούρτη ξεπερνούσε τις 6.000 μονάδες με άνοδο 4,5% αν και σημείο αναστροφής θεωρείται η ανοδική διάσπαση των 6.200 μονάδων.

Κατά 3,6% υψηλότερα ο CAC 40 που πλησιάζει την κρίσιμη αντίσταση των 3.200 μονάδων.

Άνω του 1,34$ το ευρώ, με θεαματική άνοδο από τα επίπεδα του 1,329 δολαρίου στα οποία διαπραγματευόταν πριν την ανακοίνωση.

Ανάλογο κλίμα και στο ΧΑ, όπου ο FTSE 20 ενισχύεται κατά 2,74% στις 266 μονάδες με σημείο αναφοράς την ενδεχόμενη υπέρβαση των 270 – 280 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται κατά 2,09% στα 1,95 ευρώ, ενώ νωρίτερα κινήθηκε έως τα 1,98 ευρώ. Για τη μετοχή της Εθνικής, απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της βραχυπρόθεσμης τάσης θεωρείται η επαναπροσέγγιση των 2,20 – 2,30 ευρώ.

Αντιθέτως, οι μετοχές κυρίως των Alpha, Eurobank και Κύπρου, ελέω MSCI, συνεχίζουν πτωτικά.  

Υπεραποδίδουν οι μετοχές των MIG (+18,2%), Βιοχάλκο (+11,9%), Τιτάνα (+10%), Τράπεζας Πειραιώς (+8%), ενώ ισχυρά κέρδη εμφανίζει η Coca Cola. 
  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v