Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μετά το χθεσινό πάρτι… ξανά περίσκεψη

Οι αγορές, το ΧΑ επανέρχονται στον πρότερο προβληματισμό και στην επιφυλακτικότητά τους. Στα αρχικά υψηλά κατοχυρώθηκαν κυρίως βραχυπρόθεσμες θέσεις, με τον FTSE 20 να αναζητά στήριξη στην περιοχή των 265 μονάδων.

Επαναφορά στα ίδια για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων και χρήματος. Χαμηλότερα διαμορφώνονταν πριν από λίγο οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες και με οριακή απόκλιση κινούνταν Γενικός Δείκτης, ο FTSE 20 και μετοχές-σηματωροί.

Ο FTSE 20 αντέδρασε αρχικά έως τις 271,29 μονάδες, για να γυρίσει στη συνέχεια στα τοπικά χαμηλά των 268,67 μονάδων.

Με βάση τα στοιχεία συναλλαγών, στα τοπικά υψηλά ημέρας φαίνεται να κατοχυρώθηκε σημαντικός αριθμός βραχυπρόθεσμων θέσεων. Σημαντικός συγκριτικά με τις ανοιχτές αγορές και βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις που έγιναν χθες με αφορμή την ισχυρή ανοδική αντίδραση.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται μέχρι τώρα από το αρχικό υψηλό των 684,84 μονάδων και το χαμηλό των 677,67 μονάδων. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας άνοιξε από τα 2,02 ευρώ, αντέδρασε οριακά σε αυτά τα επίπεδα, για να γυρίσει στη συνέχεια προς το 1,980 ευρώ. Από το διάγραμμα της μετοχής φαίνεται πως στα πρώτα 5 - 10 λεπτά έγινε το μεγαλύτερο μέρος των μέχρι τώρα συναλλαγών.

Ανάλογη εικόνα διαμορφωνόταν για τις Alpha - Eurobank, που κρατούν μέρος της αρχικά μεγαλύτερης αντίδρασής τους, αλλά και για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Κύπρου. Υψηλότερες τιμές διαμορφώθηκαν μέχρι τώρα για τον Μυτιληναίο στα 3,180 ευρώ, για τη Βιοχάλκο στα 3,200 ευρώ και για την Coca Cola 3E έως τα 11,400 ευρώ. Για τον Τιτάνα υψηλή τιμή μέχρι τώρα έχει σημειωθεί στα 11,460 ευρώ.

Την ίδια ώρα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η επιφυλακτικότητα και ο σκεπτικισμός ήταν εμφανή στοιχεία, με τον DAX έως 0,93% χαμηλότερα προς τις 6.032 μονάδες και τον CAC κατά 0,87% προς τις 3.125 μονάδες.

Το Χ.Α. παραμένει εγκλωβισμένο μεταξύ της διεθνούς συγκυρίας και των εγγενών προβλημάτων. Η εικόνα των αποτελεσμάτων εννεαμήνου επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στην πραγματική οικονομία. Η χειρότερη περίοδος, τα χειρότερα οικονομικά μεγέθη, η χειρότερη δυνατή κατάσταση ακόμη και για υγιείς επιχειρήσεις.

Εκκρεμείς όμως μένουν οι υποθέσεις του PSI, της επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και του κόστους από το ενδεχόμενο ενός 5ου συνεχόμενου χρόνου ύφεσης.

Και διεθνώς όμως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, και αυτό έδειξε, κατά την εκτίμησή μας, η χθεσινή συντονισμένη κίνηση έξι ισχυρών κεντρικών τραπεζών.

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα παραμένει εγκλωβισμένο σε συμπληγάδες λόγω της ύφεσης, ενώ οι τελευταίες προειδοποιήσεις της Moody’s για την κρίση χρέους δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Σημειώσαμε πως η προσπάθεια μόχλευσης της ρευστότητας είναι μεσοβέζικη λύση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί «Η Λύση». Αυτή θα έρθει μόνο όταν η Γερμανία δέσει χειροπόδαρα την ευρωπεριφέρεια, όταν θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας κι όταν συνταγματικά θα ελέγχει τη Νέα Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v