Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους πωλητές γέρνει η πλάστιγγα στο ΧΑ

Την επόμενη ενέργεια του "συστήματος" μετά τη χθεσινή κίνηση από τις κεντρικές τράπεζες αναμένουν οι αγορές. Ζητούμενη για τον FTSΕ 20 η ανοδική διάσπαση των 270-280 μονάδων και η προσέγγιση των 2,20 ευρώ για την ΕΤΕ.

Την επόμενη ενέργεια του συστήματος, μετά τη χθεσινή… ανάσα, περιμένουν τα χρηματιστήρια. Ζητούμενη για τον FTSΕ 20 η ανοδική διάσπαση των 270 - 280 μονάδων και η προσέγγιση των 2,20 ευρώ για την ΕΤΕ.

Επιφυλακτικότητα αλλά και αδημονία για τις επόμενες ενέργειες του συστήματος επικρατούν στις αγορές. Βασικοί δείκτες και μετοχές κυμαίνονται οριακά, με μικρές αποκλίσεις, πέριξ των αρχικών υψηλότερων τιμών.

Στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης κινείται μεταξύ της ελάχιστης τιμής ημέρας των 675,30 μονάδων και της μέγιστης των 684,98 μονάδων. Ο FTSΕ 20 κινείται στο εύρος των 266,21 - 271,29 μονάδων. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κυμαίνεται επίσης μεταξύ του χαμηλού ημέρας του 1,950 ευρώ και υψηλού των 2,020 ευρώ.

Πρακτικά, διαπιστώνεται πως ούτε ο FTSΕ 20 αλλά ούτε και η Εθνική πέτυχαν τους βραχυπρόθεσμους στόχους που είχαν τεθεί προκειμένου να έχει συνέχεια η χθεσινή ανοδική κίνηση. Θυμίζουμε πως για τον 20άρη απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η ανοδική διάσπαση των 270 - 280 μονάδων, ενώ για την Εθνική η διάσπαση της περιοχής των 2,20 - 2,30 ευρώ.

Αναμφίβολα, η χθεσινή συντονισμένη κίνηση των έξι ισχυρότατων κεντρικών τραπεζών… ταρακούνησε το σύστημα. Με την ενέργειά τους οι κεντρικές τράπεζες αναγνωρίζουν έμμεσα πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι αυτή που επιβάλλει την ύφεση στην πραγματική οικονομία.

Σημειωτέον πως και αυτή η προσπάθεια στηρίζεται για ακόμα μία φορά στο δολάριο. Σύμφωνα με την eΖΜarket, πρόκειται για ακόμα μία αμυντική κίνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την έκταση μιας διευρυνόμενης αλλά ακόμη ελεγχόμενης παγκόσμιας κρίσης. Όμως, η ουσιαστική λύση θα έρθει όταν η Γερμανία θα συναινέσει στην έκδοση ενός τύπου ευρωομολόγου.

Θα πρέπει παράλληλα να προσεχθεί πως η χθεσινή ενέργεια των τραπεζιτών συνέπεσε με ανοδική κίνηση του χρυσού. Φαίνεται πως διεθνώς ισχυρότατα κέντρα λήψης αποφάσεων και επενδυτικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποιας μορφής διασύνδεσης μιας νέας διεθνούς νομισματικής μονάδας με τις διαθέσιμες ποσότητες χρυσού. Ωστόσο, αυτά είναι αρκετά μακρινά, γι' αυτό επανερχόμαστε στα τρέχοντα.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως, εάν η χθεσινή… ανάσα, που δόθηκε από τις κεντρικές τράπεζες, έχει συνέχεια, και ακόμα καλύτερα εκφραστεί με συγκεκριμένα μέτρα στη Σύνοδο Κορυφής, στις αρχές Δεκεμβρίου, τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί ένας νέος ανοδικός κύκλος, που δεν θα περιοριστεί σε μία - δύο συνεδριάσεις.
 
Από τις μετοχές του FTSΕ 20, μας προβληματίζει η νέα πίεση - διόρθωση που δέχεται η μετοχή του ΟΠΑΠ, φτάνοντας νωρίτερα έως τα 6,40 ευρώ, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές. Χαμηλότερες τιμές για Τράπεζα Πειραιώς, Motor Oil, Βιοχάλκο, Marfin Popular. Αντιθέτως, ανοδικά κινούνται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο Μυτιληναίος, η Τράπεζα Κύπρου και η ΔΕΗ, που με απόδοση έως 2,5% εξισορροπεί σε σχετικό βαθμό τις πιέσεις που δέχεται ο FTSΕ 20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v