Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδη με "αναιμικό" τζίρο

Ανοδο καταγράφει το ΧΑ, ενώ πιο εξομαλυμένη δείχνει η κατάσταση στις ευρωαγορές, που εστιάζουν στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Παρασκευής. Υπεραποδίδουν Εθνική, Τιτάν, αλλά και MIG, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια.

Ανοδικά αντιδρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και λίγο υψηλότερα διαμορφώνεται το ευρώ έναντι του δολαρίου. Σε ήπια διορθωτική πορεία βρίσκονταν πριν από λίγο τόσο τα ασφάλιστρα κινδύνου όσο και τα spreads των κυριότερων ομολόγων χωρών της ευρωζώνης.

Είναι προφανές πως οι αγορές έχουν ηρεμήσει, μετά την προχθεσινή παρέμβαση των έξι κεντρικών τραπεζών, και συν τω χρόνω ποντάρουν λιγότερο ή περισσότερο στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Σε γενικές γραμμές, έχουμε την εικόνα μιας σχετικά εξομαλυμένης κατάστασης, εν πάση περιπτώση ελεγχόμενης σε σημαντικό βαθμό, και το ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων παικτών εστιάζει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις με καταληκτικό το διήμερο της ερχόμενης Πέμπτης - Παρασκευής.

Πριν από λίγο, στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχυόταν κατά 1,83% στις 6.150 μονάδες, με ενδεχόμενη την ανοδική διάσπαση των 6.250 μονάδων, η οποία θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη για τις επόμενες 3 - 5 συνεδριάσεις. Στο 1,3474 δολάριο διαμορφώνεται το ευρώ.

Ανάλογη διάθεση και τάση επικρατεί και στο Χ.Α. και ο τζίρος των 4,6 εκατ. ευρώ (στα πρώτα 25 - 30 λεπτά της συνεδρίασης) είναι επίσης ενδεικτικός.

Έως 1% υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, αντέδρασε προς τις 680 μονάδες. Έως 1,50% ο FTSE 20, που κινήθηκε προς τις 270 μονάδες. Ειδικότερα για τον 20άρη, έχουμε εστιάσει την προσοχή μας στο ενδεχόμενο ανοδικής διάσπασης των 270 - 280 μονάδων, που θα δημιουργούσε δυναμική επαναφοράς προς την κρίσιμη ζώνη των 310 μονάδων. Προσώρας, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχουμε λιγοστές, όχι επαρκείς, ενδείξεις.

Η μετοχή της Εθνικής αντέδρασε έως 2,2% υψηλότερα περνώντας το 1,92 ευρώ, με ζητούμενη την επαναφορά και κάλυψη της περιοχής των 2,20 - 2,30 ευρώ, δηλαδή του χάσματος που διαμορφώθηκε στη συνεδρίαση της 10ης Οκτωβρίου. Υψηλότερες τιμές για Alpha - Eurobank, οριακά χαμηλότερα η μετοχή της Πειραιώς.

Από τη μη τραπεζική τριάδα, η ΔΕΗ διορθώνει σήμερα, μετά τη χθεσινή πολύτιμη στήριξή της, ενώ ενισχύονται προς τα 6,62 ευρώ ο ΟΠΑΠ και προς τα 3,14 ευρώ ο ΟΤΕ.

Ενθαρρυντική θεωρούμε την προσπάθεια αντίδρασης μετοχών όπως Βιοχάλκο, Coca Cola 3E, Μυτιληναίος και Τιτάν. Για τον Μυτιληναίο φαίνεται να αποδίδει η προσπάθεια διαμόρφωσης μιας βάσης στα 2,90 - 3,05 ευρώ, ενώ για τον σηματωρό Τιτάνα θεωρούμε καλοδεχούμενη, από κάθε άποψη, την υπεραντίδρασή του προς τα 11,36 ευρώ. Ειδικά για τη μετοχή του Τιτάνα, θα πρέπει να προσεχθεί στην περίπτωση όπου διασπαστεί ανοδικά η κρίσιμη αντίσταση των 12 ευρώ.

Όλες αυτές οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον FTSE 20, την Εθνική Τράπεζα και την Τιτάν θα μας είναι χρήσιμες και τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v