Νέα παρτίδα προεξόφλησης στις αγορές

Ράλι προεξόφλησης στις αγορές με καύσιμο τη χορήγηση φθηνού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες. Προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα ελάχιστα για τις τράπεζες στο ΧΑ. Ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής. Τα στατιστικά.

Η καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων 2,5 ετών για τα ξένα χρηματιστήρια και μια από τις καλές για το ελληνικό έρχεται να επιβεβαιώσει τη δύναμη και δυναμική της προεξόφλησης διεθνώς.

Αναμφίβολα η αναστροφή του κλίματος, έστω και πρόσκαιρα, οφείλεται στην ένεση φθηνότατου χρήματος που αποφάσισαν να χορηγήσουν κυρίως στις ευρωπαϊκές τράπεζες οι 6 ισχυρότατοι Κεντρικοί Τραπεζίτες.

Φθηνότερο χρήμα σε όρους δολαρίου που διαχέει το πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας σε μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής και βάζει για τα καλά την Ευρωζώνη στο παιχνίδι στήριξης του αμερικανικού νομίσματος.

Έμμεσα έστω αλλά από τη στιγμή που και αυτή η προσπάθεια γίνεται σε όρους δολαρίου η συσχέτιση είναι προφανής. Είναι επίσης προφανές πως η συντονισμένη αυτή κίνηση των 6 κεντρικών τραπεζών έγινε σε απόλυτη συνεννόηση με τον Μάριο Ντράγκι.
 
Σε μία περίοδο που η Γερμανία αρνείται να συναινέσει στην έκδοση ευρωομολόγου, τουλάχιστον για την ώρα, και μόλις μία εβδομάδα πριν την κρισιμότατη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Παρασκευής.

Εξαρχής είχαμε αναφερθεί σε ακόμα μία παρτίδα προεξόφλησης αυτή τη φορά όμως με ισχυρά καύσιμα, την χορήγηση φθηνού χρήματος. Από τεχνικής πλευράς θα παραπέμψουμε στην διαγραμματική απεικόνιση του FT SE20 (από τον Εκηβόλο της 2/12) και την εκτίμηση της eZMarket πως έχουμε εισέλθει στην τελική φάση του μακροπρόθεσμου κύκλου διόρθωσης.

Στο ΧΑ παρατηρούμε ακόμα μία εβδομάδα προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα ελάχιστα των τραπεζών. Περίπου 2,9% ήταν η εβδομαδιαία απόδοση του κλαδικού δείκτη που συνέβαλε στην ώθηση του FT20 εντός της ζώνης των 270-280 μονάδων.

Σημειώνουμε πως ο 20αρης έκλεισε τελικά στις 272,35 μον. οριακά χαμηλότερα της υψηλής τιμής ημέρας των 272,52 μονάδων.

Είναι όμως η πρώτη φορά μετά από καιρό που σε κλείσιμο επανέρχεται εντός της προαναφερθείσας περιοχής. Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει συνέχεια η αντίδραση θεωρείται η επαναπροσέγγιση των 310 μονάδων.

Από τις τράπεζες; Η ΕΤΕ αντέδρασε μεν στα 1,95 ευρώ παραμένει ωστόσο χαμηλότερα της αντίσταση των 2,2-2,3 ευρώ η διάσπαση της οποίας θεωρείται απαραίτητη γα την συνέχεια.

Από τεχνική πλευράς πάντα ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια της σηματωρούς μετοχής του Τιτάνα που διαμορφώθηκε στα 11,67 ευρώ πλησιάζοντας περισσότερο την ισχυρή αντίδραση των 12 ευρώ.

Πρακτικά αν η μετοχή της ΕΤΕ διασπούσε ανοδικά τα 2,2-2,3 ευρώ και ο Τιτάνας τα 12 ευρώ τότε θα είχαμε 2 ισχυρές ενδείξεις επικείμενης αντιστροφής της τάσης.

Προς ώρας κρατάμε την προσπάθεια και το ότι σταδιακά προσεγγίζονται πολύ ενδιαφέρουσες βραχυμεσοπρόθεσμες περιοχές.

Βέβαια, μερίδα αναλυτών εκτιμά πως η ανοδική κίνηση έχει ημερομηνία λήξης στο 2ημερο 8-9 Δεκεμβρίου. Προεξοφλούν πως στη Σύνοδο Κορυφής δε θα αποφασιστεί κάτι ουσιώδες και οι αγορές θα πιεστούν εκ νέου χαμηλότερα.

Η άλλη πλευρά όμως εκτιμά, πως από τη στιγμή που έγινε ένα πρώτο ουσιώδες βήμα –αυτό των 6 Κεντρικών Τραπεζών- θα ακολουθήσουν και άλλα ανάλογης βαρύτητας. Ουσιαστικά θα χρειαστούν και άλλες τέτοιες ενέργειες μέχρι περίπου τα τέλη Φεβρουαρίου οπότε εκτιμάται πως η Γερμανία θα είναι έτοιμη να συναινέσει στην έκδοση ενός τύπου ευρωομολόγου.

--------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΕΠΕΥ, "η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI λειτούργησε θετικά για την εγχώρια αγορά, εκτονώνοντας μεγάλο μέρος της πίεσης που είχε συσσωρευτεί από την σταθερή προσφορά τίτλων πολλών εβδομάδων στις εγχώριες μετοχικές αξίες.
 
Παράλληλα, η συνδυασμένη προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών για αύξηση της ρευστότητας στις αγορές, είχε καταλυτικό ρόλο προκαλώντας αισιοδοξία στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες των ξένων αγορών. Οι τελευταίοι, πραγματοποίησαν μια από τις πιο δυνατές φετινές ανοδικές κινήσεις επηρεάζοντας θετικά και την εγχώρια αγορά.

Αν και τα αποτελέσματα εννιαμήνου των εταιριών δεν προσέφεραν ιδιαίτερη υποστήριξη στην ελκυστικότητα της αγοράς –κρατώντας σε σημαντικό βαθμό χαμηλές τις προσδοκίες της επόμενης χρήσης- είχαν ως μόνο θετικό στοιχείο το γεγονός ότι μπορούν να θεωρηθούν αποτιμημένα από την στιγμή που είναι γνωστά και άρα επαρκώς τιμολογημένα ως αρνητική εξέλιξη στα τρέχοντα επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, η συναλλακτική δραστηριότητα της περασμένης Τετάρτης (160 εκ. ευρώ) χρήζει κάποιων ερμηνειών αφού η ταυτότητα των κατόχων των μετοχών που άλλαξαν χέρια κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ίσως σηματοδοτήσει κάποια αλλαγή ως προς την επικρατούσα τάση ή τουλάχιστον κάποια εξισορρόπηση στα τρέχοντα επίπεδα.

Και τούτο διότι η απορρόφηση σημαντικής προσφοράς τίτλων (153,8 εκ. τεμάχια) σε επίπεδα χαμηλών 20ετίας είναι μια ικανή συνθήκη αλλαγής σκηνικού, αφού έχει παρατηρηθεί ότι οι μεγάλες μεταβολές στην τάση πραγματοποιούνται σε συνδυασμό με μεγάλες μεταβολές σε συναλλακτικούς όγκους, όχι τόσο σε αξία αλλά σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων.

Για την ιστορία, τα 153,8 εκατομμύρια τεμάχια είναι η τέταρτη μεγαλύτερη συναλλακτική επίδοση όλων των εποχών και την τελευταία φορά που η αγορά έκανε μια τόσο υψηλή συναλλακτική επίδοση (14 Απριλίου 2009) η άνοδος που ακολούθησε ήταν της τάξεως των 1.000 μονάδων (1.901 – 2.915).

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ξεκόλλησε από το σερί των συνεχόμενων φετινών χαμηλών μετά την συνεδρίαση της Τετάρτης και διεκδικεί με κάποιες αξιώσεις μια ανοδική κίνηση που θα τον φέρει κοντά στις 720 μονάδες όπου εκεί εντοπίζεται η κυριότερη βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Τα περισσότερα διαγράμματα των δεικτοβαρών μετοχών πήραν ανάσες ξεκινώντας την αντίδραση από ζώνες σφοδρών υποτιμήσεων, το οποίο τεχνικά τους δίνει ακόμα σημαντικά ανοδικά περιθώρια.

Το πιο βασικό τεχνικό στοιχείο είναι ότι στην βάση της αυτή η αντίδραση έχει «γεμίσει» από συναλλαγές το οποίο σαν φαινόμενο βοηθά πολύ την περιοχή των 670 μονάδων στο να διατηρήσει ένα χαρακτήρα τοπικής στήριξης. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν καλές προϋποθέσεις συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης με πρώτο τεχνικό τεστ τον κινητό μέσο των 15 ημερών στις 690 μονάδες και δεύτερο τα προηγούμενα πρόσφατα τοπικά υψηλά στις 720 μονάδες, όπου κινείται και η χρονοσειρά των 30 ημερών.

Αυτό το επίπεδο συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες προσέγγισης και αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο κατεύθυνσης της αγοράς για την επόμενη εβδομάδα στο οποίο και θα επανεξετασθεί και ο βραχυπρόθεσμος χαρακτήρας αυτής της ανόδου.

Η ερχόμενη εβδομάδα έχει σαν κεντρικό γεγονός την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής καθώς και την απόφαση της ΕΚΤ για πιθανή μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την προσεχή Παρασκευή.

Σε αυτό το κλίμα αναμένουμε την αγορά να αντιδράσει με ανάλογο τρόπο στις αποφάσεις ή στις... μη αποφάσεις που θα ληφθούν καθώς οι συνθήκες και τα δεδομένα της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οριακά".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 690,68 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 3,98%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 5,65%, ο Mid 30 με πτώση 0,54% και ο Small Cap 80 με απώλειες 1,01%.

Από τους επιμέρους κλάδους, εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε μόνο κλάδος των Χημικών (-10,72%)

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία κέρδη 16,64% για τον κλάδο των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, 11,67% για την Ακίνητη Περιουσία, 11,4% για τα Ταξίδια – Αναψυχή. Κέρδη 2,86% για τις Τράπεζες.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ανδρομέδα 113,85%, Σέλμαν 70,08%, Νάκας Μουσική 65,76%, Αττι-Κατ 63,33%, Ιλυδα 38,55%, Μάρακ 33,66%, ΕΛΥΦ 31,47%, MIG 24,64%, Γ.Ε. Δημητρίου 24,49%, Νεώριον 21,93%.

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τεχνικές Εκδόσεις (-39,13%), Olympic Catering (-35,92%), Αθηνα (-33,93%), Alsinco (-24,32%), Κλ. Ναυπάκτου (-23,66%), Γενική Τράπεζα (-22,66%), Σάνυο (-21,21%), Ιντεργουντ (-20,75%), Γαλαξίδι (-20,35%) και Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (-20,22%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v