Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ανάσες" στο ΧΑ με αναιμικό τζίρο

Ισχυρή ανοδική κίνηση, με ισχνό όμως τζίρο, στο ΧΑ και τις αγορές με "καύσιμο" τα νέα κεφάλαια 200 δισ. για την κρίση. Οι προϋποθέσεις για συντήρηση του ενδιαφέροντος. Υπεραπόδοση για ΟΠΑΠ, Τιτάνα, ΕΛΠΕ, 3E, ΕΤΕ.

Καλύτερα ένα τρομερό τέλος, παρά τρόμος δίχως τέλος (!)

Αυτό το “μαρτύριο της σταγόνας” και εντυπωσιακού ημερήσιου volatility δεν πάει άλλο, καθώς μόνο εγκλωβισμούς και καταγραφόμενες υποαξίες έχει σαν τελικό αποτέλεσμα.

Πρέπει άμεσα οι επαγγελματίες του χώρου να σταθμίσουν τα τρέχοντα δεδομένα, ή δυνατόν να ασχοληθούν και λίγο στενότερα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων και να πάρουν άμεσες και ρηξικέλευθες αποφάσεις.

Τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί έχουν περίπου ως εξής:

Το συνεχιζόμενο Τραπεζικό volatility πρέπει να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, καθώς οι περισσότεροι traders έχουν “τραυματιστεί” ανεπανόρθωτα και άλλοι, λιγότεροι, έχουν εγκλωβιστεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα και περιμένουν την βελτίωση των αποτιμήσεων για να επιχειρήσουν “ηρωική έξοδο” (!)

Φρέσκο χρήμα” δεν φαίνεται διατεθειμένο να μπει και πολύ περισσότερο να παραμείνει στην εγχώρια Αγορά. Ήδη σε αρκετές ΑΧΕ κινούνται πολύ περισσότερο τα τμήματα Ομολόγων και ξένων Αγορών.

Για τα σοβαρά ή σοβαροφανή ξένα χαρτοφυλάκια, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει “σβήσει από τα μόνιτορ”. Μία Αγορά με συνολική κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 26,5 δισ και με αθροιστικές ζημιές στα 7,5 δισ (εννεάμηνο) και οι οποίες αποτελεί κοινό μυστικό ότι θα αυξηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι μάλλον δύσκολο να προσελκύσει συντηρητικά ξένα χαρτοφυλάκια που θα τοποθετηθούν τουλάχιστον με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Και μάλιστα όταν πηγαίνουν όλο και πιο πίσω οι όποιες αποκρατικοποιήσεις – μετοχοποιήσεις, που κατά εποχή ανακοινώνονται (περισσότερο για την δημιουργία εντυπώσεων).

Παρά ταύτα, το Χ.Α. μπορεί να διατηρήσει το ελάχιστο ενδιαφέρον, αρκεί να αποκτήσει τα στοιχειώδη αντανακλαστικά που διακρίνουν τις Αγορές και να σταματήσει να αντιμετωπίζει “τσουβαληδόν” διακριθέντες και υστερήσαντες.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ακόμα και τα 30 – 40 εκατ. που ανακυκλώνονται επί καθημερινής βάσεως, είναι ικανά και αποτιμήσεις να βελτιώσουν και κέρδη να δώσουν και το ενδιαφέρον να αυξήσουν.

Άλλωστε οι Τραπεζικοί τίτλοι έχουν απωλέσει σημαντικό “ειδικό βάρος” στον Δείκτη και κατ΄ επέκταση έχουν πολύ μικρότερο ρόλο στην διαμόρφωση του καθημερινού κλίματος και διαθέσεων.

Και επειδή, ακόμα και σε κακές χρηματιστηριακά χρονιές, ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά καλός μήνας, υπό προϋποθέσεις, μπορεί το ενδιαφέρον να επιστρέψει, έστω και μειωμένο.

Άλλωστε “επενδυτικές ευκαιρίες” υπάρχουν και τον 20αρη και στην μεσαία κεφαλαιοποίηση,
αλλά ακόμα και στην εξαθλιωμένη μικρότερη κεφαλαιοποίηση (!)

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ νέα σημαντική καθίζηση σημείωσε ο ημερήσιος τζίρος που προσγειώθηκε χαμηλότερα των 35 εκατ. ευρώ.

Για σήμερα την στήριξη του Δείκτη ανέλαβε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, ενώ σημαντικές βοήθειες έδωσαν Ελ. Πετρέλαια, Coca-Cola, Jumbo, Μυτιληναίος και Τιτάνας.

Σαφώς διστακτικότερη (μετά το χθεσινό κάζο) η εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο. Όλοι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι (πλην του Ταχ. Ταμιευτηρίου) έκλεισαν με θετικό πρόσημο, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι ηγήθηκαν της σημερινής αντίδρασης.

Σε κάθε περίπτωση και για τον Τραπεζικό κλάδο, σηματωρός παραμένει ο τίτλος της Εθνικής, που μπορεί να αλλάξει το κλίμα αν δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ.

Μόνο δύο τίτλοι, από το ταμπλώ του FTSE έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Ταχ. Ταμιευτήριο (-0,18%) και Folli Follie Group (-0,39%).

Από την άλλη πλευρά, τα μεγαλύτερα κέρδη για Τιτάνα (+6,18%) και MPB (+5,65%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 4% ακολούθησαν οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Jumbo, MIG και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 690,68 μονάδες με κέρδη 2,87%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 34 εκατ. από τα οποία τα 1,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 101 ανοδικές μετοχές έναντι 49 πτωτικών και 19 τίτλοι (οι περισσότεροι με όχι πειστικές συναλλαγές) έκλεισαν με κέρδη από 7 έως 22,5%.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και σήμερα η εγχώρια Αγορά (αν υπάρχει) έδωσε μία γεύση μερικής Τραπεζικής απεξάρτησης, όμως παραμένει ζητούμενο αν αυτή η προσπάθεια θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη από μία – δύο συνεδριάσεις.

Θετική εικόνα και στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τις προσδοκίες για πιθανή ανεύρεση λύση στην κρίση χρέους να στηρίζουν την ψυχολογία των αγοραστών, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το θετικό ξεκίνημα της Wall Street. 

Τάσεις αποκλιμάκωσης και στην αγορά ομολόγων, όπου παρατηρείται περαιτέρω υποχώρηση στο κόστος δανεισμού των οικονομιών της ευρωζώνης.

Το ευρώ ενισχύεται πάνω από το 1,35 δολ. στο υψηλότερο επίπεδο 10 ημέρων.

Η κρίση θα επιδεινωθεί στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να προκληθεί τελικά το “big bang” τόσο για την έκδοση κοινού ομολόγου στο μέλλον όσο και για τη θεσμική αλλαγή προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία, πιστεύουν οι αναλυτές της UBS στην ετήσια στρατηγική έκθεση τους, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν είμαστε στο χειρότερο σημείο της κρίσης και ότι η άνοδος των spreads των ομολόγων στις Χώρες της Περιφέρειας, σε επίπεδα ακόμα υψηλότερα από τα τρέχοντα, δεν θα μπορέσει να καταστήσει σαφές το επείγον της κατάστασης. Θα πρέπει η κρίση να φτάσει σε βαθμό που να γίνει κάτι ακόμα πιο δραματικό, ίσως και πιο κοντά στον πυρήνα της Ευρωζώνης, ώστε να αποφασιστεί η έκδοση των ευρωομολόγων, όμως συνδυαστικά με την απώλεια της δημοσιονομικής ελευθερίας των Κρατών.

Ο καταλύτης που θα οδηγούσε την Ευρώπη προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, όμως ο δρόμος τότε θα ήταν χαοτικός. Αναφορικά με την Ελλάδα, οι αναλυτές του Ελβετικού οίκου βλέπουν τουλάχιστον μία υποχρεωτική αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους και πιθανή ενεργοποίηση των CDSs, αν και στο βασικό τους σενάριο δεν πιστεύουν ότι η Χώρα θα αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα.

Όπως εξηγούν, το PSI Plus των ιδιωτών, ακόμα και αν επιτύχει δεν επιτρέπει στο Ελληνικό Δημόσιο χρέος να καταστεί διατηρήσιμο, αφού δεν θα συμμετέχει το χρέος του επίσημου τομέα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε.).

Ο συντονισμός των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών του Πλανήτη κατόρθωσε να καθησυχάσει τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολογήσεων Fitch, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από την συντονισμένη παρέμβαση που έκαναν μέσα στην εβδομάδα οι ισχυρότερες Κεντρικές Τράπεζες χαμηλώνοντας το κόστος δανεισμού σε δολάρια, είναι ότι κατέδειξε πως υπάρχει διάθεση για παγκόσμιο συντονισμό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή της Goldman Sachs για την Ευρώπη, κ. Πίτερ Οπενχάιμερ, η απελπισία θα γίνει ελπίδα το 2012 μετά από τις απώλειες που θα ζήσουν στο α' τρίμηνο οι Ευρωπαϊκές μετοχές.

Μάλιστα, στο επόμενο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Αγορά θα σημειώσει περαιτέρω απώλειες καθώς θα αρχίσουν να αποτιμώνται η ύφεση που αναμένεται να χτυπήσει την Ευρώπη καθώς και οι περαιτέρω υποβαθμίσεις της κερδοφορίας των εταιρειών, υπογραμμίζει ο αναλυτής .

Ωστόσο, μετά την πτώση του πρώτου τριμήνου του 2012 και πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου, αναμένεται να έλθει ισχυρό ράλι στην Ευρωπαϊκή Αγορά, με όλους τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να τελειώσουν το έτος 10% υψηλότερα από τα σημερινά τους επίπεδα. Παρά την ύφεση, κάποιου είδους λύση που οπωσδήποτε θα υπάρξει στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, θα οδηγήσει σε ράλι τις μετοχές και σε ισχυρή αποκλιμάκωση των spreads, όπως προσθέτει, ο στρατηγικός αναλυτής του οίκου.

Η Ευρωπαϊκή πρόταση να δρομολογηθούν δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πιθανότατα θα αποφέρει έως 200 δισ. ευρώ επιπλέον για την καταπολέμηση της κρίσης χρεών, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg. Με βάση την πρόταση, οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες θα ανακυκλώνουν κεφάλαια μέσω του ΔΝΤ, πιθανότατα για την εγγύηση προληπτικών δανειστικών προγραμμάτων για την Ιταλία ή την Ισπανία, τις δύο Χώρες που θεωρούνται οι πλέον ευάλωτες τώρα.

Οι επενδυτές απέσυραν 1,7 δισ. δολάρια από τα stock funds παγκοσμίως στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας εκροές κεφαλαίων για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, δηλώνει η Citigroup, επικαλούμενη στοιχεία από την εταιρεία αναλύσεων EPFR Global.

Τα emerging markets equity funds είχαν αποσύρει 500 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup υπό τον Markus Rosgen. Η Κίνα ήταν από τις Χώρες που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, με τις εκροές να αγγίζουν 300 εκατ. δολάρια. Η Ασία, εξαιρουμένων των Ιαπωνικών equity funds, σημείωσε εκροές 800 εκατ. δολαρίων, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Υπό κλιμακούμενη πίεση βρίσκονται οι Κινεζικές Τράπεζες, προειδοποιεί η Fitch, ενώ δεν αποκλείει μελλοντικές υποβαθμίσεις. Οι κινεζικές τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση, αν και αυτό δεν πρόκειται να φανεί μέσω αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά όταν μειωθεί σημαντικά η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, τονίζει σε έκθεση του ο διεθνής οίκος.
Ανοδικό, όπως προαναφέρθηκε, το ξεκίνημα στο NYSE, στον απόηχο των στοιχείων για την ανεργία.

Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός προσλήψεων αυξήθηκε στην Αγορά εργασίας των ΗΠΑ ώστε να περιορίσει το ποσοστό της ανεργίας στο 8,6% τον Νοέμβριο, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα 2,5 ετών. Για το ποσοστό της ανεργίας, οι αναλυτές περίμεναν διατήρηση στο 9% του Οκτωβρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η εβδομάδα που έληξε αποδείχθηκε θετική, δίνοντας κέρδη 3,98% για τον Γενικό Δείκτη και 2,86% για τον Τραπεζικό.

Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες στο -51,15% και -77,08% αντίστοιχα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο Δεκέμβρης είναι κρίσιμος μήνας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη, εκτιμά ο Νίκος Χριστοδούλου.

Οι Αγορές με τον τρόπο τους επιτάσσουν να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου αποφάσεις που θα αναιρέσουν πλήρως τα σενάρια διάλυσης της Ευρωζώνης που βρίσκουν έδαφος τις τελευταίες ημέρες λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού Ιταλίας, Ισπανίας, Βελγίου και άλλων Χωρών και των νέων υποβαθμίσεων από οίκους.

Η Ιταλία για πολλούς αναλυτές βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ. Η πρόσφατη είδηση για ενίσχυση της ρευστότητας στις Αγορές από 6 μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες είναι αρκετά σημαντικό γεγονός αλλά το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στη ερχόμενη Σύνοδο όπου θα συζητηθούν πιθανότατα και το θέμα της δημοσιονομικής σύγκλισης των Χωρών και το θέμα της αναβάθμισης του ρόλου της ΕΚΤ.

Η Ελλάδα θα επιζητούσε αυτήν την περίοδο ηρεμία στην Ευρωζώνη για να κυλήσουν ομαλά οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το PSI. Η απόφαση για την έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσης κλείνει ένα από τα ανοιχτά μέτωπα της Ελληνικής Κυβέρνησης.
 
O Δεκέμβρης είναι σημαντικός μήνας για την Ελλάδα αφού περιλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο με μέτρα 7 δισ ευρώ που θα πρέπει να εξειδικευτούν για την περίοδο 2013-2015, την ψήφιση του προϋπολογισμού και φυσικά τις διαπραγματεύσεις για το PSI, οι οποίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο αυτή τη στιγμή και ως τώρα δεν υπάρχει σημείο σύγκλισης.

Στην Ελληνική Χρηματιστηριακή αγορά οι χαμηλοί όγκοι του β μισού του Νοεμβρίου δημιουργούν μια εικόνα απαξίωσης και παρόλο που σε αυτές τις τιμές δεν υπάρχουν πλέον μαζικοί πωλητές, η παρουσία κάποιων funds που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοδικό ράλι δεν είναι ορατή ακόμα, τη στιγμή που ορισμένα Ελληνικά χαρτιά αφαιρέθηκαν από σημαντικούς δείκτες.

Μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών στους δείκτες MSCI που επηρέασαν ιδιαίτερα τις τιμές των Alpha, Eurobanκ, Κύπρου και ΔΕΗ ένα νέο τεστ για το Χ.Α. είναι η διαγραφή των ΔΕΗ, Πειραιώς και Alpha από το δείκτη STOXX Europe 600 με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου.

Η σταθεροποίηση για ορισμένες Τραπεζικές μετοχές μέσα στο Νοέμβριο ίσως ερμηνεύεται από την περίοδο χάριτος που δόθηκε στις Τράπεζες για την καταγραφή των νέων απωλειών από το PSI +. Στον προηγούμενο μήνα παρατηρήσαμε επίσης ότι μετοχές με καλά εταιρικά αποτελέσματα δεν είχαν την αναμενόμενη αντίδραση στο ταμπλώ.

Ενδεικτικά παραδείγματα ο ΟΠΑΠ, η Μέτκα, 0 Μυτιληναίος και η Motor Oil, χαρακτηριστικό του ότι ο συστημικός κίνδυνος απομακρύνει επενδυτές ακόμα και από τα “ποιοτικά” χαρτιά στην Ελλάδα.

Πλέον η στήριξη του Γενικού δείκτη τοποθετείται στις 660 μονάδες που αποτελούν χαμηλά 19 ετών (από το Δεκέμβρη του 1992). Η διατήρηση της στήριξης θα εξαρτηθεί πλέον όχι μόνο από εγχώρια θέματα αλλά και από τα ανοιχτά θέματα της Ευρωζώνης που αναφέραμε παραπάνω.
Η μη καταγραφή των ζημιών από ομόλογα στις Τράπεζες (εξαίρεση η Γενική και η Τράπεζα Κύπρου) δεν διόγκωσε τις ζημιές τους για το εννεάμηνο που έφτασαν τα €7,1δισ.
 
Η αναβολή δεν σημαίνει όμως και ματαίωση και στο έτος θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα νέο ρεκόρ ζημιών.

Πέραν από τις ζημιές ομολόγων κερδοφόρες εμφανίζονται οι Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular αλλά η κερδοφορία είναι ελάχιστη σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι επισφάλειες είναι διογκωμένες αλλά με δεδομένο ότι ό δείκτης επισφαλειών θα αγγίξει το 15% μέχρι το τέλος του έτους φαίνεται ότι ο δρόμος είναι μακρύς για την καταγραφή των επισφαλειών από τις περισσότερες.
 
Αν τελικά ισχύσει η σταδιακή καταγραφή των επισφαλειών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Blackrock, αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των κεφαλαιακών ενισχύσεων. Η ανησυχία για τη ρευστότητα των τραπεζών παραμένει με τις καταθέσεις να μειώνονται σημαντικά και τον Οκτώβριο.

Ο δείκτης Core Tier I για τις Τράπεζες μετά τα τελευταία αποτελέσματα διαμορφώνεται ως εξής: Αττικής 13,9%, Alpha Bank 10%, Εθνική 9,5%, Eurobank 8,3%, Marfin Popular 8,2%, Πειραιώς 7,4%, Κύπρου 5,8% (η οποία έχει όμως εγγράψει το “haircut” και έχει ήδη ανακοινώσει κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης), ΑΤΕ 2,8% και T Bank αρνητικό.

Με βάση τα παραπάνω νούμερα είναι φανερό πόσο σημαντικές είναι οι επερχόμενες κεφαλαιακές ενισχύσεις για το εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα, σύμφωνα με την άποψη του κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

Η προσέγγιση μας στην Αγορά παραμένει επιλεκτική και είναι κατά κύριο λόγο βραχυπρόθεσμη καθώς δεν υπάρχει ακόμα επαρκής ορατότητα χρόνου σε ότι αφορά την διάρκεια μιας τοποθέτησης λόγω των πολύ ειδικών πολιτικοοικονομικών συνθηκών που επικρατούν στο εξωτερικό, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι ειδικές αυτές συνθήκες θα συνεχίσουν κατά κύριο λόγο να ασκούν την επιρροή τους στον Τραπεζικό κλάδο ο οποίος αν και προσφέρεται για συναλλαγές γρήγορης διάρκειας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαχειριστικά με πολύ πειθαρχία, συντηρητικές προσδοκίες αποδόσεων και αυξημένη εγρήγορση.

Από εκεί και πέρα, μπαίνουμε πλέον σε μία περίοδο η οποία παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από το “window dressing”, δηλαδή την “ωραιοποίηση” των αποτιμήσεων, λόγω τέλους της χρονιάς από τους διαχειριστές επενδύσεων.

Πιθανόν το Χρηματιστήριο Αθηνών να αναζητήσει κάποια ευκαιρία εντός των ερχόμενων εβδομάδων για να κλείσει σε υψηλότερα επίπεδα, ωστόσο οι προβλέψεις για την πιθανή άνοδο της Αγοράς εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά μετριοπαθείς.

Άλλωστε ούτε τα αποτελέσματα εννεαμήνου ικανοποίησαν τους επενδυτές, ώστε να δικαιολογήσουν κάποιες σημαντικές εισροές κεφαλαίων εκ μέρους τους.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το δυνητικό τεχνικό ανοδικό περιθώριο του Γενικού Δείκτη εξαντλείται οριακά υψηλότερα από τις 700 - 720 μονάδες, ενώ σε μακροπρόθεσμη βάση δεν παραβλέπεται ότι τα αριθμητικά επίπεδα διαπραγμάτευσης της εγχώριας Αγοράς είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων είκοσι ετών.

Πολλοί κίνδυνοι έχουν τιμολογηθεί σε σημαντικό βαθμό και αυτό μπορεί να δώσει την ευκαιρία για κάποιο “ράλι εξορθολογισμού” εφόσον περιοριστούν οι αρνητικές επιδράσεις από την δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας ενδεχόμενο το οποίο εξαρτάται σχεδόν μονομερώς από εξωτερικούς παράγοντες.

Ως εκ τούτου θα διατηρούσαμε την θετική οπτική μας σε μια σειρά εταιριών που έχουν πιο λογική έκθεση στην εγχώρια ζήτηση και απέδειξαν ότι τουλάχιστον φέτος είναι σε θέση να παράξουν αξία για τον μέτοχο, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν και νεότερη υποχώρηση.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου παρουσίασε υποδεέστερη συμπεριφορά έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,8%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3921, τιμή εκκαθάρισης 270,75) κινήθηκαν μεταξύ 264,25 και 271,5 μονάδων. Λίγες αγορές, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 κατρακύλησε στο 60%, με ισχνό όγκο συναλλαγών, στα 485 δικαιώματα (137 δικαιώματα αγοράς και 348 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (81700 Εθνική, 40000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5820), Alpha Bank (2863), Eurobank (920), Κύπρου (2544), ΓΕΚ (655), ΟΠΑΠ (624), ΔΕΗ (717), Πειραιώς (1282), MIG (177), Intralot (134), ΟΤΕ (182), Μυτιληναίος (278), ΕΧΑΕ (124), MPB (265).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/12 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7753724 τεμ.), Εθνική (18232570 τεμ.), Πειραιώς (8399367 τεμ.), ΟΤΕ (4747448 τεμ.), MIG (4458933 τεμ.), Eurobank (13005039 τεμ.) Κύπρου (5325228 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v