Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση χαμηλού τζίρου στο ΧΑ

Με τον χαμηλότερο φετινό τζίρο η Σοφοκλέους αναμένει τις εξελίξεις από τη Σύνοδο Κορυφής στις 9/12. Οριακά στην περιοχή 270 μονάδων ο FTSE 20. Υψηλότερες τιμές για Εθνική, Μυτιληναίο αλλά και για ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο.

Αντίδραση με πολύ μικρό τζίρο συναλλαγών στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη έως 1,68% υψηλότερα στις 682 μονάδες και τον FTSE 20 έως 2,21% οριακά στην περιοχή των 270 μονάδων. Με τις συναλλαγές στο χαμηλότερο επίπεδο για φέτος, καθώς πριν από λίγο δεν ξεπερνούσαν τα 15,5 εκατ. ευρώ.

Εμφανής η διάθεση αναμονής και στο Χ.Α., που ακολουθεί σε γενικές γραμμές την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και των ασφαλίστρων κινδύνου και της αγοράς ομολόγων χωρών της ευρωζώνης.

Ωστόσο, ο 20άρης αδυνατεί (ή δεν επιχειρείται σε αυτήν τη φάση) να κινηθεί πάνω από το εύρος των 270 - 280 μονάδων, γεγονός που έχει θεωρηθεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης.

Ούτως ή άλλως, στόχος τόσο στο Χ.Α. όσο και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι η Σύνοδος Κορυφής της ερχόμενης Παρασκευής. Και προφανώς οι διεργασίες κι εξελίξεις που θα διαδραματιστούν μέχρι τότε. Σε κάθε περίπτωση, σημείο αναφοράς θεωρείται το διήμερο 8 - 9/12, οπότε και θα αποσαφηνιστεί η τάση των χρηματιστηρίων και του ευρώ έναντι του δολαρίου και βεβαίως των αγορών ομολόγων.

Από τις μετοχές του 20άρη, η Εθνική αντιδρά πάνω από το 1,90 ευρώ και παραμένει πρακτικά μακριά από την αντίσταση των 2,20 - 2,30 ευρώ, ανοδική διάσπαση της οποίας θα μας υποχρέωνε να αναθεωρήσουμε τη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας για την ΕΤΕ, τις τράπεζες και τον FTSE 20. Υψηλότερες τιμές για Alpha Bank, Eurobank, λίγο χαμηλότερα για την Πειραιώς.

Από τη μη τραπεζική τριάδα, υπεραποδίδουν έως 3,21% ο ΟΠΑΠ προς τα 6,80 ευρώ, ο ΟΤΕ πάνω από τα 3,10 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ υποχωρεί οριακά προς τα 4,47 ευρώ. Ο Μυτιληναίος «δένει» περισσότερο τη στήριξη των 2,90 - 3,05 ευρώ, καθώς πριν από λίγο διαμορφωνόταν στα 3,20 ευρώ.

Υψηλότερα η Βιοχάλκο αλλά και ο σηματωρός Τιτάν προς τα 11,53 ευρώ, ενώ λίγο χαμηλότερα υποχωρούσε προς τα 11,3 ευρώ η μετοχή της .

Ελάχιστος ο τζίρος, ενδεικτικός του γενικότερου κλίματος και της διάθεσης που έχει διαμορφωθεί στο Χ.Α. Εν αναμονή βεβαίως όσων θα συμβούν από αύριο μέχρι και τη συνεδρίαση της επόμενης Παρασκευής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v