Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πονταρίσματα με ΔΕΗ και τράπεζες

Ανοδικά κινήθηκε το ΧΑ, με “ατμομηχανές” την ΔΕΗ και τις τράπεζες. Πήραν θέσεις ποντάροντας στην τηλεδιάσκεψη. Δεύτερο θετικό κλείσιμο για την ΕΤΕ με την μετοχή πάνω από τα 3 ευρώ. Τι λένε οι αναλυτές.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με “ατμομηχανές” ανόδου την ΔΕΗ και τον τραπεζικό κλάδο και τα βλέμματα στραμμένα στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη (20.00) μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και των Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, με θέμα την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Τονωτική στην ψυχολογία των αγοραστών και η δήλωση του Γάλλου Προέδρου (προς το Υπουργικό Συμβούλιο), σύμφωνα με την οποία “η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να σώσει την Ελλάδα”.

Αναφορικά με την απογευματινή τηλεδιάσκεψη, σημείωσε ότι θα τεθούν επί τάπητος οι Ελληνικές δεσμεύσεις για μείωση του ελλείμματος, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση μετά το teleconference από τη Γαλλική Προεδρία.

“Το κλιμάκιο της τρόικας δεν θα επέστρεφε στην Ελλάδα, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, εάν η Αθήνα δεν τηρούσε τους αναγκαίους όρους”, είπε ανώτερο στέλεχος του ΔΝΤ, μιλώντας στο Reuters.
 
Εάν δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις, δεν θα επέστρεφαν”, είπε ο Arrigo Sadun, εκπρόσωπος του ΔΝΤ για Χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, δίνοντας περαιτέρω στροφές στην ανοδική τάση, η οποία όμως αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν τις 14.20 άρχισε να δείχνει σημάδια κόπωσης και σταδιακής επιστροφής της επιφυλακτικότητας, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την αξιοπρόσεκτη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας.

Έτσι ενώ ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε μέχρι τις 868,63 μονάδες (+3,03%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 543,52 (+5,8%) και ο τίτλος της Εθνικής μέχρι τα 3,18 ευρώ, το τελικό κλείσιμο ήταν αρκετά χαμηλότερο, επιβεβαιώνοντας ότι η Σοφοκλέους μπορεί να συνεχίσει να δημιουργεί εγκλωβισμούς, ακόμα και σε ανοδική συνεδρίαση, και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Πάντως για τον τίτλο της Εθνικής, πρέπει να σημειωθεί ότι συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και σήμερα πέτυχε και κλείσιμο υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 3,00 ευρώ, αν και για να υπάρξει κάποια πρώτη ένδειξη αλλαγής της τάσης, πρέπει να επιτευχθούν συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 4,00 – 4,20 ευρώ.

Σαφώς καλύτερη συμπεριφορά από την μετοχή της ΔΕΗ. Και αυτός ο τίτλος συμπλήρωσε δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και γενικότερα δείχνει μία αλλαγή εικόνας μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Silchester International Investors LLP, σύμφωνα με την οποία το fund αύξησε το ποσοστό του υψηλότερα του 10%.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην ΔΕΗ, ίσως έχει σχέση ότι μετά από πολύ καιρό εμφανίστηκε “διακριτικό” “bid” στα Λιμάνια (που δεν μετουσιώθηκε σε σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών), μετά την ανακοίνωση της International Container ότι θα καταθέσει προσφορά για ΟΛΘ και ΟΛΠ, όταν η Ελληνική Κυβέρνηση ξεκινήσει την διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων (να το δει η Αγορά και να μην το πιστεύει).

Σε κάθε περίπτωση ο ΟΛΘ, λόγω πλούσιου ταμείου, μηδενικού Τραπεζικού δανεισμού και γεωγραφικού πλεονεκτήματος δείχνει σαν πρώτη επιλογή, ενώ έχει καταγραφεί και σημαντικό Βουλγαρικό ενδιαφέρον, καθώς η γειτονική χώρα ψάχνει “παράθυρο” στην Μεσόγειο (!)

Συγκρατημένοι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, περιορίζονται στο να τονίσουν ότι η τάση θα συνεχίσει να εξαρτάται από πολιτικές αποφάσεις και από την τρέχουσα ειδησεογραφία και βέβαια σε τι ένταση κυκλοφορούν στην Αγορά τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας (!)

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με εκτιμήσεις όσων γνωρίζουν τον τραπεζικό κλάδο, ρευστότητα της τάξης των 5 - 5,5 δισ. ευρώ θα αναζητήσουν οι Ελληνικές τράπεζες μετά την αυτόματη μείωση κατά περίπου 15% της αξίας ενεχύρων των ομολόγων που έχουν δώσει ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από την άλλη, την άμεση περικοπή και δαπανών, πέραν των νέων εισπρακτικών μέτρων, ζητάει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τριμερής επιτροπή, προκειμένου να τιθασευτεί η φετινή απόκλιση ως προς τον στόχο του ελλείμματος και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για τη μείωσή του στα 14,9 δισ. ευρώ το 2012 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η καθυστέρηση ψήφισης και εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο προγραμματιζόταν να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, σε συνδυασμό με την υπέρβαση σε προσλήψεις και υπερωρίες, είχε ως αποτέλεσμα οι δαπάνες στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου να ξεφύγουν, ανερχόμενες στα 47,8 δισ. ευρώ, έναντι 43,5 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2010. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαπιστώνεται υπέρβαση του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, που ίσχυε για πέρυσι, καθώς το 2010 αποχώρησαν από το Δημόσιο 34.000 υπάλληλοι και προσελήφθησαν 14.700 νέοι.

Επιπρόσθετα, φέτος μέχρι τον Ιούλιο προσελήφθησαν -χωρίς τις μετατάξεις- 6.550 νέοι υπάλληλοι και με δεδομένο ότι ισχύει ο κανόνας 1 πρόσληψη για 10 αποχωρήσεις θα πρέπει να φύγουν περίπου 65.000.

Έτσι, ακόμα κι αν πράγματι η Κυβέρνηση ανακοινώσει ένα σκληρό ενιαίο μισθολόγιο και αποφασίσει να ενεργοποιήσει πραγματικές αποκρατικοποιήσεις, τίποτα δεν προδιαγράφεται ότι δεν θα ζητήσουν κι άλλα μέτρα (!)

Θετική εικόνα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αν και τα μηνύματα μόνο θετικά δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Societe Generale και της Credit Agricole, λόγω της έκθεσής τους στην Ελληνική οικονομία, προχώρησε η Moody's. Η αξιολόγηση της ΒΝΡ Paribas έμεινε αμετάβλητη. Συγκεκριμένα, ο οίκος "έκοψε" την αξιολόγηση της SocGen σε "Αa3" από "Aa2" και της Credit Agricole σε "Αa2" από "Aa1". Το outlook παραμένει αρνητικό.

Κατά πολλούς η σημερινή υποβάθμιση των Γαλλικών Τραπεζών, είχε προεξοφληθεί από την σημαντική πτώση των προηγούμενων ημερών.

“Πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης των Γερμανικών Τραπεζών θα εξαρτηθεί από την έκταση της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους”, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της S&P. Η S&P εκτιμά ότι οι Γερμανικές Τράπεζες θα μπορέσουν να απορροφήσουν μια Ελληνική χρεωκοπία χωρίς να χρειαστούν στήριξη από το Κράτος, μόνο αν η κρίση χρέους μπορέσει να περιοριστεί. Όσον αφορά την κερδοφορία των Γερμανικών Τραπεζών, η S&P αναφέρει ότι οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες (negative outlook), αλλά η κατάσταση θα γίνει απειλητική μόνο αν βαθύνει και άλλο η ύφεση και η κρίση.

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανικής οικονομίας προχωρά η Ένωση Τραπεζών της Χώρας. Συγκεκριμένα, η BdB εκτιμά ότι το 2011 η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,8% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 3%.
 
Για το 2012 όμως, προβλέπεται σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,1% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,3%. Ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια Τραπεζική κρίση στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλός, υποστηρίζει ο επικεφαλής της Pimco, κ. El- Erian. "Πλησιάζουμε σε μια βαθιά Τραπεζική κρίση στην Ευρώπη", δήλωσε ο κ. Erian, ο οποίος κάλεσε το ΔΝΤ να αναλάβει δράση για να μην πέσουν τα Ευρωπαϊκά Ιδρύματα στη δίνη της κρίσης χρέους. "Βρισκόμαστε σε μια συγχρονισμένη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Υπάρχει πολύ μικρή εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική που ακολουθούν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ", πρόσθεσε.

Είναι ορατός ο κίνδυνος για υποβάθμιση της Ισπανίας καθώς η ανάπτυξη της Χώρας έχει αρχίσει να επιβραδύνει και οι Περιφερειακές Κυβερνήσεις βρίσκονται πίσω αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων", δηλώνει ο Douglas Renwick, διευθυντής του οίκου Fitch. Υπενθυμίζεται ότι η Fitch αξιολογεί την Ισπανία με ΑΑ+ και αρνητικό outlook. Αξιολόγηση Αα2 δίνει η Moody’s και ΑΑ η Standard & Poor’s.

Διστακτικό ξεκίνημα και μικτά πρόσημα στη συνεδρίαση στην Wall Street, καθώς όλοι οι προβολείς έχουν πέσει στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης και οι Αγορές έχουν αφήσει για αργότερα το να ασχοληθούν με το τρισθεώρατο χρέος των ΗΠΑ (!)

Επιστρέφοντας στο εγχώριο Χρηματιστηριακό ταμπλώ, πιθανόν η σημερινή συνεδρίαση να έδωσε ένα ακόμα ρεκόρ συγκεντρωτισμού, καθώς οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 94,5% του συνολικού τζίρου (!!!)

Το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, σε μόλις δύο τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε Εθνική και Coca-Cola.

Από το ταμπλώ του FTSE μόνο δύο τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Ελλάκτωρ (-0,63%) και ΟΠΑΠ (-4,44% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), τερμάτισαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των Motor Oil, MIG,

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 6% για ΔΕΗ, Εθνική, κέρδη 3% για τα Ελ. Πετρέλαια, μεγαλύτερα του 2% για Alpha Bank, MPB, Folli Follie Group, Βιοχάλκο, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 868,63 μονάδες (14.13), διόρθωσε μέχρι τις 852,45 (16.45) και με νέα προσπάθεια έκλεισε στις 857,18 με κέρδη 1,67%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 66 εκατ. από τα οποία τα 5,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 90 ανοδικές μετοχές έναντι 50 πτωτικών και 23 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5 έως 16,67%.

Στα επιμέρους εντύπωση προκάλεσε η εικόνα της Lamda Development που στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και με ελάχιστα κομμάτια βρέθηκε στα 2,10 ευρώ (-23,66%), καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο και τελικά έκλεισε με σημαντικές απώλειες (11,83%), συμπληρώνοντας τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με διάθεση σχετικής αύξησης του όγκου συναλλαγών (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά διακαώς αναζητά σημεία ψυχολογικής στήριξης, προκειμένου να περάσει ένα απαραίτητο διάστημα ανασυγκρότησης και ενίσχυσης εμπιστοσύνης και να επανατιμολογήσει τις τρέχουσες αποτιμήσεις, εκτιμά ο Θεόδωρος Κρίντας.

Στην παρούσα φάση, η βραχυπρόθεσμη τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο εξαρτάται αποκλειστικά από πολιτικές αποφάσεις, κάτι που εντείνει την μεταβλητότητα και κάνει ευδιάκριτη την παρουσία των εν δυνάμει πωλητών στην πρώτη υποτροπή του κλίματος.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Wealth Management, τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Χ.Α. όλο το τελευταίο διάστημα, είναι η συγκέντρωση του βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ενδιαφέροντος σε ελάχιστους τίτλους που πληρούν τους όρους της αυξημένης εμπορευσιμότητας, ενώ όλο το υπόλοιπο ταμπλώ, με ελάχιστους όγκους συνεχίζει να καταγράφει συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, ή χαμηλά πολυετίας.

Αυτό θα μπορέσει να αναστραφεί μόνο σε καταλυτική αλλαγή του κλίματος, στηριγμένη σε ουσιαστική αλλαγή των μακροοικονομικών δεδομένων.

------ΧΠΑ

Ανοδική συνεδρίαση, με τις συναλλαγές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα λόγω μετακύλισης θέσεων.

Περίπου αντίστοιχη κίνηση στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να κλείσει με μικρή υποτίμηση 0,15%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 34424, τιμή εκκαθάρισης 359,26) κινήθηκαν μεταξύ 348 και 368 μονάδων. Μετακυλίσεις θέσεων, αλλά και αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 66% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.669 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.186 δικαιώματα αγοράς και 483 δικαιώματα πώλησης).

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (39500 Πειραιώς, 11000 ΟΤΕ, 11600 Ταχ. Ταμιευτήριο, 31000 Ελ. Πετρέλαια, 8600 ΕΧΑΕ, 9000 Μέτκα, 80000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (21124), Alpha Bank (4055), Πειραιώς (9713), Eurobank (2136), ΟΤΕ (1745), Αγροτική (1113), ΔΕΗ (1119), Κύπρου (2697), Μυτιληναίο (1259), ΟΠΑΠ (944), Ταχ. Ταμιευτήριο (3573), MIG (9314), Ελ. Πετρέλαια (294), Motor Oil (546), Intralot (3978), ΕΧΑΕ (209), ΓΕΚ (2466), MPB (6472), Ελλάκτωρα (425), Σιδενόρ (191), Ιντρακόμ (366), Μέτκα (307).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 14/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (56000 τεμ.), Εθνική (376578 τεμ.), ΟΠΑΠ (100000 τεμ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8416698 τεμ.), Εθνική (14180466 τεμ.), Πειραιώς (18871763 τεμ.), ΟΤΕ (5368573 τεμ.), MIG (4404413 τεμ.), MPB (5285915 τεμ.), Eurobank (18184592 τεμ.) Κύπρου (4657431 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 8618 συμβόλαια λήξεως Σεπτεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v