Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στην τηλεδιάσκεψη...

Στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη (Μέρκελ - Σαρκοζί - Παπανδρέου) έχει στραφεί η προσοχή κυρίως των βραχυπρόθεσμων επενδυτών. Νέα παγίδα εγκλωβισμού ή ευκαιρία καταγραφής υπεραξιών; Η νέα φάση των πιέσεων στις ευρωαγορές.

Στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη (Μέρκελ - Σαρκοζί - Παπανδρέου) έχει στραφεί η προσοχή κυρίως των βραχυπρόθεσμων επενδυτών. Ακόμη μία παγίδα εγκλωβισμού ή ευκαιρία καταγραφής υπεραξιών, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ετοιμότητα και τις γαλλικές τράπεζες στο στόχαστρο των αγορών;

Όλο και συμπληρώνεται η εικόνα, με τους γαλλογερμανούς να προχωρούν στην επόμενη φάση του σχεδιασμού. Ενδιαφέρον όσο και… χρήσιμο, κατατοπιστικό το σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου σε μία συγκυρία όπου το Χ.Α., οι αγορές προεξοφλούν ήδη τα χείριστα ενδεχόμενα.

Σε περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας, επιφυλακτικότητας, νευρικότητας και υψηλής μεταβλητότητας το Χ.Α. παραμένει εγκλωβισμένο στο καθοδικό κανάλι, που φέρνει τον μεν Γενικό Δείκτη έως τα ενδοσυνεδριακά ελάχιστα των 835,4, τον δε FTSE-20 έως τις 348,2 μονάδες. Με την Εθνική στα 2,96 ευρώ (3,14%), την Alpha Bank στο 1,58 (-0,63%), τη Eurobank στο 1,13 ευρώ (-2,59%), με το 1,11 ευρώ να αποτελεί (από χθες) νέο ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό για τον τραπεζικό τίτλο.

Η νέα φάση πιέσεων έχει προκληθεί για τους λίγο ως πολύ γνωστούς λόγους (σημαντικότατο το μερίδιο ευθύνης και πάλι της ελληνικής πλευράς…), με τους Ευρωπαίους - δανειστές να αδυνατούν να συνταχθούν και τις ΗΠΑ να παρεμβαίνουν για ακόμη μία φορά, με συνέπεια η σημερινή τηλεδιάσκεψη (Μέρκελ - Σαρκοζί - Παπανδρέου) να προσλαμβάνει σχεδόν… εσχατολογικό χαρακτήρα.

Με τη στόχευση των καλούμενων αγορών να έχει μετατοπιστεί εμφανώς πλέον και προς τη Γαλλία, με τη Moody's να υποβαθμίζει την Credit Agricole και τη Societe Generale λόγω Ελλάδας (δες σχετικό θέμα του euro2day).

Το γαλλικό χρηματιστήριο αντέδρασε χθες με τον CAC 40 να ενισχύεται κατά 1,4% προς τις 2.895 μονάδες, υπολειπόμενος όμως σημαντικά από την κρίσιμη περιοχή των 3.300 μονάδων.
Όπως άλλωστε και ο DAX από την αντίστοιχη ζώνη των 5.800 μονάδων.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παίχτηκε χθες ένα… γαϊτανάκι προεξόφλησης, με τους δείκτες να κινούνται ανάλογα με τη ροή φημών, ειδήσεων και εκτιμήσεων για τις όποιες αποφάσεις των Μέρκελ - Σαρκοζί σχετικά με το "ελληνικό πρόβλημα".

Ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμο στοίχημα, που θα μπορούσε να αποτελέσει (κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες) οδυνηρή παγίδα ή μοναδική ευκαιρία. Πράγματι, πολλά παίζονται -για ακόμη μία φορά- αυτές τις ημέρες, τα πονταρίσματα σε κάθε λογής ενδεχόμενο και σενάριο φτάνουν σε πρωτοφανή επίπεδα, με τα χρηματιστήρια να περιμένουν σήμερα κάτι ουσιώδες.

Η μέχρι τώρα εμπειρία μάς καθιστά εξαιρετικά επιφυλακτικούς. Ο μέχρι τώρα χειρισμός του προβλήματος ιδιαίτερα προσεκτικούς. Από τεχνικής πλευράς, ο FTSE-20 μπορεί να δίνει σήματα εξόδου, ωστόσο δεν λέει να χάσει πειστικά τις 360 μονάδες (που σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης της eZMarket είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να γυρίσουμε ξεκάθαρα πωλητές).

Η κίνηση της ΕΚΤ να αυξήσει κατά 15% την πρόβλεψη κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρο επηρεάζει άμεσα τον κλάδο. Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται πως "… πηγές της αγοράς δήλωσαν ότι η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει την ανάγκη των τραπεζών να στραφούν στη λύση του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης της ΤτΕ, γνωστού ως ELA".

Άλλες τραπεζικές πηγές σημείωναν πως αυτή η ενέργεια της ΕΚΤ ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη, ωστόσο η χρονική συγκυρία δεν είναι η πλέον κατάλληλη. Αναπόφευκτα και αυτή η εξέλιξη συμβάλλει στην επιτάχυνση των αναγκαστικών πλέον διεργασιών που νομοτελειακά θα πρέπει να υλοποιηθούν στον κλάδο.

Στα 2,83 δισ. ευρώ η αποτίμηση της ΕΤΕ, κάτι λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία του σχήματος Alpha - Eurobank. Αντιθέτως, στο 1,73 δισ. ευρώ κυμαίνεται η αποτίμηση των Ελληνικών Πετρελαίων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις ευρύτερες επιχειρηματικές - οικονομικές εξελίξεις και σε άλλους κλάδους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v