Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλο και σφίγγει ο κλοιός στο ΧΑ

Ντου από… παντού στα χρηματιστήρια και στο ΧΑ. Στη σκιά φημών το ΧΑ, "παλεύει" στις 880 μονάδες, εν μέσω ελέγχων της BlackRock, νέων φόρων και PSI. Στις 361 μον. για FΤ20 και στα 2,91 € η ΕΤΕ οι άμυνες των βραχυπρόθεσμων.

Στο έλεος φημών η Σοφοκλέους, εν μέσω ευρύτερης νευρικότητας και διόρθωσης στις αγορές.

Στις 886,7 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 371,6 ο Ftse-20, με την Εθνική και τις Alpha - Eurobank να κρατούν μέρος από την αντίδραση της Παρασκευής. Βέβαια, το γαϊτανάκι που ακολούθησε με την ανώνυμη αναφορά του Bloomberg, το επίμονο δημοσίευμα του "Der Spiegel" και οι δηλώσεις του Philipp Reisler (στην έγκυρη "Die Welt") διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερα ρευστό και τεταμένο κλίμα, το οποίο αναμφίβολα θα επηρεάσει από νωρίς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το Χ.Α.

Για το Χ.Α., επιπρόσθετα, το κυβερνητικό "ντου" χωρίς σχέδιο επιβαρύνει περισσότερο το κλίμα και δυναμιτίζει τις διαταραγμένες σχέσεις σε κάθε μέτωπο, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να ποντάρουν πλέον μόνο στην υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Εάν κρίνουμε από την περιρρέουσα αίσθηση ανθρώπων του ΟΔΔΗΧ, το rollover, έστω και με τα χίλια ζόρια, περπατάει. Δεδομένων της συγκυρίας και της εντονότατης αμφισβήτησης, των σεναρίων για ελληνική συντεταγμένη χρεοκοπία, των plans B του Βερολίνου, θα λέγαμε πως η συγκρατημένη αισιοδοξία συγκεκριμένων παραγόντων επενεργεί σε κάποιον βαθμό κατευναστικά αυτήν την περίοδο.

Στα 3,13 ευρώ η Εθνική, που με το χαμηλό της 9ης/9 στα 2,91 ευρώ έχει μία σχετική βάση, στο 1,77 η Alpha Bank, στο 1,27 η Eurobank, στο 0,57 ευρώ η Πειραιώς.

Σύμφωνα με σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου, "πρεμιέρα σήμερα για τους ελέγχους των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών από την αμερικανική ελεγκτική εταιρία BlackRock", καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ "κατά τη διάρκεια της ημέρας οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να δώσουν όλα τα στοιχεία όσων πελατών (φυσικών και νομικών προσώπων) έχουν δανειακές υποχρεώσεις από 25 εκατ. ευρώ και πάνω".

Να δούμε πώς θα πάει και αυτή η κρίσιμη διαδικασία, το κυριότερο τι θα εντοπιστεί στα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών δανειοδοτήσεων, τι θα αποτυπωθεί εν τέλει στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης (ενδεικτικά η ΕΤΕ στα 2,99 δισ. ευρώ) ορισμένοι αρχίζουν να μιλούν για εξορθολογισμό της θέσης 2 - 3 ομίλων. Κατά την εκτίμησή μας, σήμερα θα φανεί και κατά πόσον οι ανεπιβεβαίωτες φήμες, που κυκλοφόρησαν έντονα το μεσημέρι της 9ης/9 για νέο γύρο κινήσεων στον τραπεζικό κλάδο, θα μπορούσαν να έχουν λογική και ουσία σε αυτήν τη φάση της αγοράς και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της BlackRock.

Σε έναν άλλο χειμαζόμενο κλάδο, τον κατασκευαστικό, σύμφωνα με τον Φώτη Κόλλια, η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση της σύμβασης για την Αττική Οδό, μόνο που καλό θα ήταν η εξέταση κάποια στιγμή να μετουσιώνεται σε πράξη και σε έργα. Στο 1,65 ευρώ η Ελλάκτωρ, στο 0,76 η &P Άβαξ, στο 1,33 ευρώ η ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Στις διεθνείς αγορές, η πρόθεση της Moody's να υποβαθμίσει τη γαλλική τραπεζική τριάδα προεξοφλείται πως θα επενεργήσει αρνητικά σε μία συγκυρία όπου η τεχνική εικόνα του CAC 40 (2.974 μον.) ανησυχεί όλο και περισσότερο τους βραχυπρόθεσμους (κυρίως) παίκτες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v