Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επικίνδυνο "ασανσέρ" τιμών και ψυχολογίας

Σταθεροποιητικό κλείσιμο στην αγορά, που ξεκίνησε πτωτικά, αντέδρασε θεαματικά εν μέσω φημών (με τις τράπεζες στο +8,8%) και εν συνεχεία έκλεισε στο ...μηδέν. Κέρδη για ΜPB, Eurobank, Alpha, Εθνική.  

Ασφαλώς και όσοι παρακολούθησαν την σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αν μη τι άλλο δεν έπληξαν.

Μάλιστα σήμερα θα πρέπει να σημειώθηκε σημαντική μετακίνηση κεφαλαίων, από αυτούς που παρασύρθηκαν από τις φήμες και τον βραχύβιο αγοραστικό ενθουσιασμό, προς αυτούς που ξεφόρτωσαν στα υψηλά ημέρας.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η συνεδρίαση ξεκίνησε “κανονικά” με το Χ.Α. να συντάσσεται με τα “κατακόκκινα” διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλό.

Μάλιστα, λίγο μετά την συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου, δείκτες και μετοχές “έβλεπαν” τα χαμηλά ημέρας, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί μέχρι τις 871,16 μονάδες (-1,76%), τον Τραπεζικό μέχρι τις 514,69 (-2,89%), την Alpha Bank μέχρι τα 1,64 ευρώ (-5,2%), την Εθνική μέχρι τα 2,91 ευρώ (-4,59%), την Πειραιώς μέχρι τα 0,56 ευρώ (-1,75%), το Ταχ. Ταμιευτήριο μέχρι τα 1,05 ευρώ (-4,55%) και ούτω καθ΄ εξής.

Από εκεί και πέρα άρχισε να σημειώνεται αργή αλλά σταθερή προσπάθεια πλαγιοανοδικής αντίδρασης, εν μέσω ψιθύρων ότι και αυτή την Παρασκευή πιθανόν να “κυοφορείται” κάποιο Τραπεζικό deal και όταν οι ψίθυροι έγιναν έντονη φημολογία που άρχισε να κάνει τον γύρο της Αγοράς, οι traders ανέλαβαν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, το χρώμα του ταμπλώ γύρισε σε “πράσινο” και οι εμπλεκόμενοι στα πιθανά σενάρια Τραπεζικοί τίτλοι (και όχι μόνο) βρέθηκαν να σημειώνουν έως και εντυπωσιακά ημερήσια κέρδη.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 921,8 μονάδες (+3,95%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 576,97 (+8,86%), η Alpha Bank μέχρι τα 1,87 ευρώ (+8,09%), η Εθνική μέχρι τα 3,34 ευρώ (+9,51%), η Πειραιώς μέχρι τα 0,62 ευρώ (+8,77%), το Ταχ. Ταμιευτήριο μέχρι τα 1,19 ευρώ (+8,18%) κ.λ.π.

Οι ενθουσιώδεις αγοραστές ξέχασαν ακόμα και τις εξαιρετικά πρόσφατες δηλώσεις του CEO της Εθνικής κ. Απ. Ταμβακάκη, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Εθνική Τράπεζα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια κίνηση μέχρι το τέλος του έτους, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος της BlackRock.

Όμως και η Αγορά ομολόγων δεν φάνηκε να πιστεύει στις φήμες, καθώς τα Ελληνικά spreads και CDS βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά (!) Το spread στο Ελληνικό 10ετές ξεπέρασε τις 1850 μονάδες βάσης και στο 2ετές τις 5485 μ.β.

Εντυπωσιακή εκτίναξη και στα CDS 5ετίας που βρέθηκαν υψηλότερα των 3200 μ.β.

Αλλά και οι υπόλοιπες ειδήσεις δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Νέο “τσεκούρι” για τις τιμές – στόχους των Ελληνικών Τραπεζών από την Goldman Sachs που μεταξύ άλλων σημειώνει ότι οι Τράπεζες θα χρειαστούν σημαντικά κεφάλαια αν τελικά επιβεβαιωθεί ένα σενάριο "σοκ Κρατικού χρέους". Εκτιμά ότι το ποσό, ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να διαμορφωθεί από 30 έως 92 δισ. ευρώ για τις 38 Τράπεζες που εξετάζονται. Αν πάντως δεν υπάρξουν “κουρέματα” χρεών, τότε θεωρεί ότι τα κεφάλαια του τραπεζικού κλάδου είναι επαρκή.

Επιφυλακτικά και τα πρώτα μηνύματα από το PSI των Ελληνικών ομολόγων, καθώς σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες, αφού σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο αναμένει από τα Υπουργεία Οικονομικών ανά την υφήλιο τις λίστες με όσους ιδιώτες έχουν εκδηλώσει καταρχήν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή έχει ανέλθει στο 70-75% (ποσοστό όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικό) ωστόσο οι αρμόδιοι δεν προβαίνουν σε κανένα σχόλιο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ιδιαίτερα γκρίζα τα μηνύματα και από το 6ο roadshow της ΕΧΑΕ που γίνεται στο Λονδίνο.
“Έτσι όπως πάτε δεν θα μαζέψετε ούτε 15 δισ.": η παραπάνω δήλωση στελέχους ξένης Επενδυτικής Τράπεζας, αποτυπώνει εναργώς το κλίμα μεταξύ των ξένων επενδυτών για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Κυβέρνησης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου.

“Η Ελλάδα δείχνει καταδικασμένη να χάσει στον αγώνα να καλύψει το χαμένο έδαφος των μεταρρυθμίσεων”, διαπιστώνει ανάλυση του Reuters. “Οι αναλυτές λένε ότι μια Ελληνική χρεοκοπία ή ακόμα και μια έξοδος από το ευρώ στο μέλλον, είναι τώρα πραγματικός κίνδυνος εκτός και εάν υλοποιηθούν τεράστιες μεταρρυθμίσεις, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις από την Αθήνα”. Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, η υπομονή των Ευρωπαίων εταίρων εξαντλείται και η δημοτικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης βυθίζεται.

Ένα από τα μεγαλύτερά της εμπόδια στις διαδικασίες μεταρρυθμίσεων αντιμετωπίζει η Ελλάδα και αυτό δεν είναι άλλο από το Δημόσιο, σύμφωνα με άρθρο του Economist. Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησε στη μεταφορά χιλιάδων υπαλλήλων σε καθεστώς “εργασιακής εφεδρείας” (12 μήνες, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν το 60% των αποδοχών).

Μετά τους 12 μήνες όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς σε άλλο Δημόσιο τομέα θα απολύονται. Σύμφωνα με το Economist, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση καθώς είχε προσπαθήσει να αποφύγει τις απολύσεις στο Δημόσιο, που αποτελεί μια δυνατή κομματική βάση για το ΠΑΣΟΚ (μας πήρανε είδηση και οι ξένοι), καθώς το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης θα είναι εξαιρετικά υψηλό. Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει συμφωνήσει στη μείωση 150.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα έως το 2014.

Στα αρνητικά της ημέρας και η παραίτηση (σύμφωνα με το Reuters) του Juergen Stark, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ανακοίνωση της παραίτησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά το κλείσιμο της Γερμανικής Αγοράς και βέβαια έφερε επιπλέον πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η παραίτηση του Stark οφείλεται σε διαφωνίες για την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. αξίζει να αναφερθεί ότι οι φήμες για το επικείμενο Τραπεζικό deal άρχισαν να χάνουν σε δυναμική λίγο μετά τις 14.40, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να αρχίσει άτακτη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, να γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο, επαναπροσεγγίζοντας τα πρωινά χαμηλά, και κάποιες “πιστολιές” στις τελευταίες δημοπρασίες σε Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους (μόνη θετική ένδειξη για όσους τοποθετήθηκαν σήμερα στα υψηλά ημέρας), ισορρόπησαν τις απώλειες σε ΟΠΑΠ και Coca-Cola και ο Δείκτης έκλεισε αμετάβλητος.

Να σημειωθεί ότι οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 91% του συνολικού τζίρου και ο τίτλος της Εθνικής το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που έληξε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 0,58% και πρόσθεσε στον Τραπεζικό δείκτη 1,02%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο 37,29% και 56,5% αντίστοιχα.

Παρά τις εναλλαγές προσήμων, τελικά στο ταμπλώ του FTSE υπερίσχυσαν οι τίτλοι με θετικό πρόσημο.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για MPB (+6,06%), Eurobank (+4,1%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν οι Εθνική, Κύπρου και Alpha Bank.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ταχ. Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια και Μυτιληναίος και αμετάβλητοι οι Πειραιώς και MIG.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 2% για ΟΠΑΠ και Motor Oil και του 1% για Coca-Cola, Jumbo, Folli Follie Group.

Μικρότερες απώλειες για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα περίπου εντυπωσιακό εύρος 50 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 871μ16 (11.06) και υψηλό τις 921,8 (14.39) για να κλείσει τελικά αμετάβλητος στις 886,73 μονάδες, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 66 εκατ.

Καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα με 77 ανοδικές μετοχές έναντι 54 πτωτικών και 26 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 4 έως 18,18%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το κλίμα αβεβαιότητας το οποίο εξακολουθεί να επικρατεί γύρω από τη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI αλλά και τα αποτελέσματα των ελέγχων της BlackRock στους ισολογισμούς των Ελληνικών Τραπεζών, ενισχύει την μεταβλητότητα και αποτρέπει τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια μακρόπνοης διακράτησης να συμμετάσχουν πιο αποφασιστικά στην Αγορά, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό στην Αγορά δραστηριοποιούνται μόνο κεφάλαια, καθαρά βραχυπρόθεσμης προοπτικής, ενώ οι έντονες διακυμάνσεις απειλούν να απομακρύνουν από το Χ.Α. ακόμη και τους επιμένοντες σε θέσεις “short”, καθώς το ρίσκο είναι μεγάλο και γι' αυτούς.

Όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα β' τριμήνου, υπάρχουν εταιρείες οι οποίες καταφέρνουν και ξεχωρίζουν ακόμη και εν μέσω κρίσης, με τις αποτιμήσεις των μετοχών τους στο ταμπλό να είναι σαφώς “αδικημένες”. Ωστόσο εν μέσω ενός τόσο άσχημου κλίματος στην Αγορά και με την πλειοψηφία των επενδυτών να διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα, τα εταιρικά νέα περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Μέχρι να παρουσιαστεί ο αναμφισβήτητος καταλύτης που θα αλλάξει ριζικά κλίμα, διαθέσεις και ψυχολογία, το Χ.Α. θα παραμείνει στην λογική “trading”, έχοντας πολλές “εκκρεμότητες” που θα διατηρήσουν το υψηλό volatility, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, η οποία σε συνδυασμό με τις μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν σημαντικά τις συναλλαγές.

Περίπου αντίστοιχη κίνηση στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να κλείσει με οριακό discount 0,09%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 21799, τιμή εκκαθάρισης 371,39) κινήθηκαν μεταξύ 360,25 και 390,75 μονάδων. Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 μειώθηκε στο 67%, ενώ μικρή βελτίωση παρουσίασε η κινητικότητα με συνολικά 1.444 δικαιώματα να αλλάζουν χέρια (1.077 δικαιώματα αγοράς και 367 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (7600 Ταχ. Ταμιευτήριο, 15000 Μυτιληναίος, 11000 Ελλάκτωρ, 53500 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (17974), Alpha Bank (5222), Πειραιώς (5081), Eurobank (1713), ΟΤΕ (3808), Αγροτική (753), ΔΕΗ (301), Κύπρου (2855), Μυτιληναίο (1161), ΟΠΑΠ (532), Ταχ. Ταμιευτήριο (1576), MIG (1947), Ελ. Πετρέλαια (180), Motor Oil (424), Intralot (527), ΕΧΑΕ (125), Μέτκα (490), ΓΕΚ (151), MPB (2969).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 9/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (59408 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8601698 τεμ.), Εθνική (14286466 τεμ.), Πειραιώς (18194993 τεμ.), ΟΤΕ (5424609 τεμ.), MIG (4364413 τεμ.), MPB (5302415 τεμ.), Eurobank (18100592 τεμ.) Κύπρου (4637431 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 21420 συμβόλαια λήξεως Σεπτεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v