Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φήμες στηρίζουν το Χρηματιστήριο

Αντιδρά η Σοφοκλέους καθώς ανεπιβεβαίωτες φήμες για ικανοποιητική κάλυψη του PSI κάνουν τον γύρο της αγοράς. Άνοδος από το πουθενά για βασικούς δείκτες και μετοχές έως 1,8%, μία μέρα πριν από την ομιλία του ΓΑΠ στη ΔΕΘ. 

Αιφνίδια μεταστροφή στις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών παρατηρείται τα τελευταία 30 - 45 λεπτά.

Με συντονισμένες αγορές κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά, ο FTSE-20 αντιδρούσε πριν από λίγο κατά 2,5%, πλησιάζοντας τις 380 μονάδες.

Οριακά πάνω από τις 900 διαμορφώνεται ο Γενικός Δείκτης, που ενισχύεται κατά 1,6%, με τα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα να εντείνονται σταδιακά από τις 12:55 και μετά.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν αυτήν την… από το πουθενά αντίδραση του Χ.Α. σε φήμες που έκαναν τον γύρο της πιάτσας για ικανοποιητική κάλυψη της συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Βέβαια, όπως παραδέχονταν οι ίδιοι, πρόκειται για ανεπιβεβαίωτες φήμες, που μέχρι τις 12:35 δεν είχαν περάσει επίσημα ή ανεπίσημα από κανένα ηλεκτρονικό δίκτυο ούτε από ροή πληροφοριών στα τερματικά των χρηματιστηριακών.

Οι φήμες κάνουν λόγο και για συγκεκριμένο ποσοστό, που εάν πράγματι ισχύει είναι ικανοποιητικότατο.

Προς ώρας, είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε τη φήμη, την αφορμή της αιφνίδιας αντίδρασης, την επιφύλαξή μας, μέχρις ότου επιβεβαιωθεί ή όχι αυτή η φήμη, και τίποτα περισσότερο.

Το σημαντικό είναι πως η κίνηση αυτή επιχειρείται τη στιγμή όπου οι πιέσεις στο ευρώ εντείνονται και η διόρθωση στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη παραμένει σε σημαντικό επίπεδο.

Πριν από λίγο, η μετοχή της Εθνικής ενισχυόταν κατά 3,7%, στα 3,16 ευρώ, της Eurobank κατά 1,6%, στο 1,24 ευρώ, της Alpha Bank κατά 2,3%, στο 1,77 ευρώ, της Πειραιώς κατά 3,5%, στο 0,59 ευρώ, της ΜΡΒ κατά 9%, στο 0,36 ευρώ, και της Κύπρου κατά 4,9%, στο 1,28 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι συναλλαγές ξεπερνούσαν οριακά τα 20 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v