Στο έλεος των φημών η Σοφοκλέους

Φήμες επί φημών, από την Αθήνα έως και τη Φρανκφούρτη συντηρούν ένα εκρηκτικό, ρευστό μείγμα στις αγορές μετοχών. Αναμένεται συνέχεια στην έντονη μεταβλητότητα και τις εναλλαγές τακτικής. Τα στατιστικά.

Το έχουν τελικά οι Παρασκευές και τα τελευταία σαββατοκύριακα που φαίνονται μεγαλύτερα από τις 48 ώρες τους.

Φήμες επί φημών, από την Αθήνα έως τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη συντήρησαν ένα εκρηκτικό, ρευστό μείγμα στις αγορές μετοχών, κεφαλαίων, συναλλάγματος.

Για επικίνδυνο ασανσέρ τιμών και ψυχολογίας έκανε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετά από μία συνεδρίαση για γερά νεύρα που βρήκε εν τέλει τον ΓΔ στις 886 με τοπικό υψηλό στις 921,8 μονάδες.

Στις 371 με τοπικό υψηλό στις 388,9 μονάδες για τον Ftse20 με Εθνική, Alpha Bank και Eurobank να κλείνουν με κέρδη στο κλείσιμο.

Αρχικά οι φήμες, που έκαναν το γύρο του ΧΑ αναφερόταν σε ικανοποιητική συμμετοχή των ιδιωτών στο roll over των ελληνικών ομολόγων στη συνέχεια ενισχύθηκαν με σενάρια τραπεζικού χαρακτήρα και καλλιέργεια προσδοκιών για…βαρυσήμαντες δηλώσεις του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Όμως το…θρίλερ εκτυλίχτηκε σταδιακά από τις 17.30 και μετά όταν τηλεγράφημα του Bloomberg έκανε λόγο σχέδια ενίσχυσης των γερμανικών τραπεζών απέναντι σε μία ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας. Σε ανάλογα σενάρια αναφέρθηκε και το Spiegel.

Φήμες, που διαψεύσθηκαν μετά από συνομιλία της συντάκτριας του Bloοmberg με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομιών τη στιγμή που ορισμένοι τραβούσαν περισσότερο το… σχοινί φθάνοντας στο σημείο να περιμένουν για έκτακτες εξελίξεις μέσα στο σαββατοκύριακο.

Πέρα από τον ψυχολογικό χαρακτήρα μίας μεθοδικής προσπάθειας εκφοβισμού και εξώθησης των καταστάσεων στα άκρα οι αγορές φαίνεται να υπολογίζουν πολύ σοβαρά το βεβαρημένο περιβάλλον. Και αυτό αποτυπώνεται στη νέα εκτίναξη των spreads των ελληνικών ομολόγων, στα υψηλότατα ασφάλιστρα έναντι του ενδεχόμενου πτώχευσης κλ.π.

Ασφυκτικό περιβάλλον, που έγινε πιεστικότερο μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο της ΕΚΤ, το νέο γύρο πιέσεων στο ευρώ και την σημαντική υποχώρηση του DAX στην Φρανκφούρτη. Αυτά μέχρι και λίγο μετά τις 19.00 που οι φήμες, τα τηλεγραφήματα και οι ειδήσεις κυκλοφορούσαν αστραπιαία από τα χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία στην Αθήνα μέχρι τις ευρωαγορές που έκλειναν με σημαντικές απώλειες.

Νωρίτερα στο ΧΑ…

Η υψηλή μεταβλητότητα των βασικών δεικτών, μετοχών δείχνει το πόσο ευάλωτη παραμένει η αγορά σε φήμες, εξελίξεις και ειδήσεις. Στη συνεδρίαση της 9/9 ο Ftse20 κινήθηκε μεταξύ ελάχιστης τιμής 361,9 και μέγιστης 388,9 μονάδων αντιδρώντας ανοδικά στις φήμες περί roll over και επικείμενων τραπεζικών κινήσεων.
 
Το ότι ενδοσυνεδριακά κατοχυρώθηκαν σημαντικές θέσεις (περίπου 18 με 20 εκατ. ευρώ στην διάρκεια της αντίδρασης του Ftse20 προς τις 388,9 μον.) παραπέμπει στον ταχύτατο ρυθμό κυκλοφορίας ρευστότητας, στην εναλλαγή τακτικής των βραχυπρόθεσμων παικτών και στην εκτίμηση, πως η συνέχεια θα είναι ανάλογη.

Είναι τόσο χαμηλό το ποσοστό επενδυτικών θέσεων (δηλαδή αυτών, που λαμβάνονται με ορίζοντα τουλάχιστον τριών μηνών) έναντι εκείνων που τοποθετούνται για (το πολύ) τρεις συνεδριάσεις ή ακόμη και μέσα στην διάρκεια της ημέρας που το ΧΑ πολύ δύσκολα θα μπορέσει να εξισορροπηθεί σε αυτόν τον γύρο της αγοράς.

Υπολογίζεται, πως μόλις ένα 10% από τα κεφάλαια που κινούνται καθημερινά αφορά στη λήψη βραχυ-μεσοπρόθεσμων θέσεων κάτι που καθιστά δυσχερή μία ουσιαστική αντίδραση της αγοράς πάνω από τις 445 μονάδες (για τον Ftse20). Η εν λόγω περιοχή-αντίσταση μέχρι τώρα- αποτελεί για πολλούς σημείο καμπής και υπό προυποθέσεις ενδεχόμενης μεταστροφής της τάσης που παραμένει καθοδική.

Το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας ποντάρεται (ακόμη και ενδοσυνεδριακά) γεγονός που αποτυπώνεται στην ακραία μεταβλητότητα ακόμη και των τραπεζικών μετοχών. Είναι ενδεικτικό, πως μέσα σε ένα διήμερο (7-8/9) η μεταβλητότητα του Ftse20 ξεπέρασε τις πενήντα μονάδες εύρος που αντιστοιχεί στο περίπου 15% του απόλυτου επιπέδου του δείκτη.

Πρακτικά κάτι τέτοιο παρατηρείται σε φάσεις παρατεταμένης νευρικότητας όπου πλεονάζουσα ρευστότητα τελεί εν αναμονή σημαντικότατων εξελίξεων που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη κατάσταση θεαματικά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Από τεχνικής πλευράς αυτό το…γαιτανακι εκτιμάται, πως θα συνεχίζεται όσο ο Ftse20 δεν υποχωρεί πιεστικά χαμηλότερα των 350 μονάδων (στήριξη) αλλά και δεν διασπά πειστικά την αντίσταση των 445 μονάδων.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 886,73 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 0,58% και ετήσιες απώλειες 37,29%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 0,24%, ο Mid 30 με απώλειες 0,53% και ο Small Cap 80 με πτώση 0,21%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαία κέρδη μεταξύ άλλων σημείωσαν: ο κλάδος των οικιακών αγαθών 2,28%, οι Τράπεζες 1,02% και το Πετρέλαιο –Αέριο 0,8%.

Εβδομαδιαίες απώλειες για τους κλάδους του Εμπορίου 7,53%, της Υγείας 5,66% και των Χημικών κατά 3,16%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Δρομέας 33,33%, ΠΕΡΣΕΥΣ 32%, Δίας Ιχθ/γειες 28,83%, Μπουτάρης 28,57%, Βαλκάν 27,27%, Κορδέλλου 25%, Κεπενού Μύλοι 20,24%, Intralot 18,18%, ΕΛΙΝΟΪΛ 17,07%, Mevaco 14%

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Αxon (-21,05%), Ιντεάλ (-20,25%), Προοδευτική (-17,65%), Nutriart (-16,67%), Πετρόπουλος (-16,05%), Τεχνικές Εκδόσεις (-15,15%), Πλαστικά Κρήτης (-15,04%), Μπήτρος (-14,29%), Τηλέτυπος (-14,08%) και Μαθιος Πυριμαχα (-12,12%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v