Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο σφυροκόπημα στη Σοφοκλέους

Επιβαρύνεται το κλίμα στο XA που δεν βρίσκει κανένα έρεισμα για να ανακόψει την πτώση. Πυκνώνουν τα νέφη και στο εξωτερικό. Απώλειες χθές για Αlpha (10,1%), ΕΤΕ (8,3%). Στα ύψη spreads και CDS.

Επιβαρύνεται εντυπωσιακά το κλίμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο δεν βρίσκει ερείσματα για να ανακόψει την πτωτική του πορεία, καθώς και στο εξωτερικό τα νέφη των ανησυχιών πυκνώνουν στις Αγορές.

Ξεκινώντας από το εσωτερικό, δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί ούτε εβδομάδα, όταν ο Υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέα μέτρα και ότι η Κυβέρνηση απλά θα εφαρμόσει αυτά που έχουν υπογραφεί στο Μεσοπρόθεσμο.

Αντ΄ αυτού η υφεσιακή Αγορά και κατ΄ επέκταση το Χ.Α. διαπίστωσαν με απόλυτα δικαιολογημένη απογοήτευση, ότι από την “κόκκινη γραμμή” της μη λήψης νέων μέτρων, που θα βάθαιναν περαιτέρω την ύφεση, η Κυβέρνηση έφθασε στην επιβολή ειδικού τέλους επί όλων των ακινήτων, κωφεύοντας για άλλη μία φορά απέναντι στις επιταγές της τριμερούς για περιορισμό των Κρατικών δαπανών.

“Είναι ψευδεπίγραφο η δήλωση μη περαιτέρω περιορισμού του Δημόσιου κόστους. Υπάρχει ένα τεράστιο Κράτος που η Κυβέρνηση αρνείται και να το περιορίσει και να το πουλήσει”, τονίζει το σύνολο των αναλυτών της Αγοράς.

Η επιβολή διετούς ειδικού τέλους στα ακίνητα (που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στις εισηγμένες Τράπεζες, εταιρείες αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας και γενικώς στις εταιρείες με μεγάλη ακίνητη περιουσία), είναι μία ακόμα ομολογία αποτυχίας από μία Κυβέρνηση που δεν μπόρεσε (ή δεν ήθελε) να ελέγξει ποια ακίνητα έχουν αποκτηθεί με φορολογημένα χρήματα και ποια είναι προϊόντα “επαγγελματικής φοροδιαφυγής και τους “τσουβάλιασε” όλους σε μία ακόμα έκτακτη εισφορά, που χρειάστηκε η ερώτηση δημοσιογράφου για να αποσαφηνιστεί από τον αρμόδιο Υπουργό ότι θα είναι διετής (στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερον του προσωρινού).

“Η φοροδιαφυγή είναι οργανωμένη και αμετάπειστη”, δήλωσε την Κυριακή ο κ. Βενιζέλος, υποστέλλοντας την μία από τις δύο “σημαίες” με τις οποίες το Κυβερνόν Κόμμα πήρε προ διετίας την εξουσία. Ασφαλώς όλοι θυμούνται ότι η μία “σημαία” ήταν ότι “λεφτά υπάρχουν” και η δεύτερη ήταν η αμείλικτη πάταξη της φοροδιαφυγής (!)

Χθες ο κ. Υπουργός επιβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση απέτυχε και στα δύο.

Εντυπωσιακά “πετυχημένες” και αρκετές από τις διαπιστώσεις Πρωθυπουργού και Υπουργού για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο κ. Πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή η Κυβέρνηση έκανε σε δύο χρόνια, όσα δεν έγιναν σε Δεκαετίες. Ομολογουμένως, κάποιος πρέπει να ανατρέξει πολλές δεκαετίες πίσω για να βρει ένα εκατομμύριο επίσημους άνεργους (σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, για το τέλος του χρόνου).

Από την άλλη ο κ. Υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι οι δύο επόμενοι μήνες θα είναι “κολασμένοι” και ότι κάθε μέρα θα μοιάζει με χρόνο, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει αυτά που τόνιζε κατ΄ επανάληψη και ο προκάτοχός του, ότι δηλαδή μέσω της Ελλάδας, οι κερδοσκόποι χτυπούν το ευρώ και την Ευρωζώνη. Αλήθεια, γιατί εδώ και καιρό έχουν μειωθεί οι αρνητικές εκτιμήσεις και δημοσιεύματα για Πορτογαλία και Ιρλανδία, ενώ η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο των “κακών” κερδοσκόπων;

Και βέβαια για να συνεχιστεί το γνωστό “γαϊτανάκι” του τρόμου (πρώτος διδάξας ο κ. Παπακωνσταντίνου), ήλθε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης να προειδοποιήσει, ως είθισται, ότι “η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό τον επόμενο μήνα, εάν δεν εγκριθεί η επόμενη δόση του δανείου”, σημειώνοντας ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα.

Εννοείται ότι με αυτά τα δεδομένα το Χ.Α. δεν έχει να ελπίζει σε τίποτα, καθώς όλοι οι επαγγελματίες του χώρου δείχνουν να συμφωνούν σε κάτι τουλάχιστον άκρως ανησυχητικό.
Ότι όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν την παρούσα Κυβέρνηση σε μία ακόμα τραγική δημοσιονομική αποτυχία παραμένουν ενεργοί και μάλιστα δύο από αυτούς με αυξητικές τάσεις.
Η ύφεση και η ανεργία (!)

Σε αυτό το μήκος κύματος και οι άποψη φορέων της Αγοράς. “Η απόφαση για την επιβολή νέων δυσβάστακτων τελών στην ακίνητη περιουσία, αποτελεί άλλη μια απόδειξη της πλήρους αναξιοπιστίας και αφερεγγυότητας της Κυβέρνησης. Πλέον κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σ’ αυτήν την Κυβέρνηση, που καθημερινά αυτοδιαψεύδεται”, τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

“Τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι εξίσου άδικα, αναποτελεσματικά και αδιέξοδα, θα μεγαλώσουν το οικονομικό τέλμα και θα οδηγήσουν σε νέο –μεγαλύτερο- γύρο λουκέτων”, επισήμανε η ΕΣΕΕ στη ΔΕΘ.

Με το σκηνικό στο εσωτερικό να διαμορφώνεται από γκρίζο έως βαθιά μαύρο, θα ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους να μην συνεχιστούν, ή και να ενταθούν, οι αρνητικές δηλώσεις – εκτιμήσεις για την Ελλάδα.

Οι πιθανότητες της Ελλάδας να γλιτώσει την χρεοκοπία είναι λιγότερες από 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA DataVision, που προσμετρά τις πιθανότητες στάσης πληρωμών με βάση τις τιμές ομολόγων και ασφαλίστρων κινδύνου. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, έχει πιθανότητες 96% (95,85%) να κηρύξει χρεοστάσιο, ένας συντελεστής αυξημένος σήμερα κατά 20% (21,43%) σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο σχετικός δείκτης δείχνει πιθανότητα χρεοκοπίας για την Ελλάδα σταθερά πάνω από το 80%. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο το ποσοστό εκτοξεύτηκε.

Στο ενδεχόμενο Ελληνικής χρεοκοπίας αναφέρεται ανοιχτά πλέον η Γερμανική Κυβέρνηση, με τελευταίο, τον Υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, κ. Φίλιπ Ρέσλερ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Die Welt» της Δευτέρας.

Ο κ. Ρέσλερ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι “για να σταθεροποιηθεί το ευρώ δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα ταμπού. Αυτό συμπεριλαμβάνει φυσικά και μια τακτική χρεοκοπία της Ελλάδας, αν υπάρχουν οι απαιτούμενοι μηχανισμοί”. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της θέσπισης “αυτόματων ποινών”, όπως η άρση των δικαιωμάτων ψήφου στην Ε.Ε., για τις Χώρες-Μέλη που παραβιάζουν τους κανονισμούς για τα ελλείμματα.

Στην πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του FDP - Κόμματος του Κυβερνητικού συνασπισμού - Christian Lindner, ενώ ο Norbert Barthle, ειδικός σύμβουλος προϋπολογισμού του CDU, δήλωσε στο Reuters: "Έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί μια Ελληνική αναδιάρθρωση”.

Μια άτακτη αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους είναι πιθανή εάν η Ελληνική Κυβέρνηση αποφασίσει να βγει εκτός Ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα στο Bloomberg ο Lars Feld, οικονομικός σύμβουλος της Γερμανίδας Καγκελάριου, Α. Μέρκελ. Ωστόσο, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα.
 
"Υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές δυσκολίες και το ντόμινο θα είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερο και ισχυρότερο από όσα παρατηρούμε σε μια τακτική αναδιάρθρωση", σημείωσε. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουλίου δεν αρκούν για να σωθεί η Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι απαιτείται "κούρεμα" του Ελληνικού χρέους τουλάχιστον 50%.

Οι πιθανότητες μιας μεγάλης αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους μέσα στους επόμενους 12 μήνες έχουν αυξηθεί, εκτιμά η Citigroup. Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος τονίζει ότι μια μονομερής απόφαση της Ελλάδας να γυρίσει την πλάτη στις οικονομικές της υποχρεώσεις είναι απίθανη, καθώς το κόστος μιας τέτοιας κίνησης δεν θα μειωθεί ιδιαίτερα στον επόμενο χρόνο. Η κήρυξη στάσης πληρωμών και η έξοδος της Χώρας από το ευρώ θα οδηγούσε σε μια καταστροφική οικονομική κατάρρευση, προειδοποιεί. Ως πιθανότερη επιλογή η Citigroup χαρακτηρίζει μια συναινετική απόφαση για ένα μεγάλο “haircut” στα Ελληνικά ομόλογα – αυτή τη φορά όχι σε εθελοντική βάση.

Αρνητική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η συνεδρίαση και στην Wall Street.

Οι μεγαλύτερες απώλειες (μέχρι στιγμής) στον Γαλλικό CAC 40, υπό την σκιά των απειλών της Moody΄ς.

“Μια υποβάθμιση της αξιολόγησης από τη Moody΄s έχει ήδη προεξοφληθεί στην Αγορά”, τονίζει η Societe Generale σε ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Moody΄s αναμένεται να προχωρήσει ακόμη και εντός της εβδομάδας σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole, που “είδαν” σήμερα τις μετοχές τους να σημειώνουν έως και διψήφιες ποσοστιαίες απώλειες (!)

Σε χαμηλό 26 μηνών κατρακυλούν οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ σε χαμηλό 10ετίας βρέθηκε το ευρώ έναντι του γεν.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 854 μονάδων (με φίλτρο άλλων δύο συνεδριάσεων) θα επαναφέρει τα τεχνικά σενάρια για υποχώρηση προς τις 790 μονάδες, ενώ το εκ νέου κλείσιμο του FTSE χαμηλότερα των 358,57 μονάδων τον επαναφέρει σε αχαρτογράφητες.

Σε τιμές ίσες ή χαμηλότερες από τις προ του deal επέστρεψαν Alpha Bank και Eurobank και θεωρητικά από εδώ και χαμηλότερα δεν υφίστανται ενδείξεις για πιθανές τεχνικές στηρίξεις.
Τουλάχιστον εντυπωσιακά πράγματα και στην Αγορά Παραγώγων, όπου τα Ελληνικά spreads και CDS καταρρίπτουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Το spread στο Ελληνικό 10ατές στις 2072 μονάδες και στο 2ετές στις 6400 μ.β., ενώ το Ελληνικό CDS 5ετίας αναρριχήθηκε στις 3508 μονάδες. Σε εντυπωσιακή απόσταση, την πεντάδα συμπληρώνουν οι Πορτογαλία (1238), Βενεζουέλα (1175), Ιρλανδία (918) και Αργεντινή (864).

Στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, το -7,12% του Τραπεζικού δείκτη, για πολλοστή φορά, καταδεικνύει το “μαλακό υπογάστριο” της Αγοράς.

Είναι επίσης ενδεικτικό της κάκιστης εικόνας, ότι από το σύνολο των μετοχών του 20αρη, μόνο ο Ελλάκτωρ έκλεισε με θετικό πρόσημο και κέρδη 1,21% (καθυστερημένες αγορές και δημοπρασίες τον έκλεισαν στο υψηλό ημέρας), αλλά απέχει σημαντικά από το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ.

Αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Alpha Bank (-10,17%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 8% ακολούθησαν Eurobank και Εθνική. Η τελευταία αν δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 2,72 ευρώ, θα ξαναβάλει στις συζητήσεις την στήριξη των 2,50 ευρώ.

Απώλειες 5% για ΟΠΑΠ, Folli Follie Group, MPB, του 4% για Βιοχάλκο, Τιτάνα, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Motor Oil, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 845,06 μονάδες (14.57) και έκλεισε τελικά στις 847,48 με απώλειες 4,43%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 57 εκατ. από τα οποία τα 3,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 24 ανοδικές μετοχές έναντι 123 πτωτικών και 27 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 7 έως 16,67%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η κρίση εμπιστοσύνης τροφοδοτεί τις ανησυχίες και την πτωτική τάση στις Αγορές, τονίζει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Όλα δείχνουν ότι για αντιμετωπιστούν τα Κρατικά χρέη, χρειάζονται αποφάσεις παγκόσμιας πολιτικής κορυφής. Σε ό,τι αφορά στο εγχώριο Χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι Ελληνικές Τράπεζες πρέπει να πραγματοποιήσουν μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά που θα βρεθούν είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), είτε από ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια αλλά και να μπορέσουν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία μέσω της χορήγησης δανείων.

Είναι αναγκαίο δηλαδή να επανέλθει η εμπιστοσύνη του κόσμου, καθώς μόνο από την ενίσχυση της ρευστότητας και τη διοχέτευση κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία, θα επιτευχθεί και η επιστροφή των καταθέσεων στις Ελληνικές Τράπεζες. Σε επίπεδο Αγοράς πάντως, οι έντονες διακυμάνσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί απόλυτα επισφαλής, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ.

Όταν αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Ε.Ε. δηλώνουν ότι η καταβολή της 6ης δόσης δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και αυξάνονται οι συζητήσεις για παραμονή, ή όχι, της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ, γίνεται προφανές ότι οι πιέσεις προς την Ελλάδα για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί αυξάνονται κατακόρυφα και η φρασεολογία εταίρων και δανειστών γίνεται σημαντικά πιεστικότερη, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Παρά την άμεση ενεργοποίηση του Υπουργείου Οικονομικών, επί τη αναχώρηση της Τρόικας, με ανακοινώσεις του Υπουργού για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και επιβολή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, τα spreads και τα CDS 5ετίας αντίστοιχα συνέχισαν να καταγράφουν συνεχή ιστορικά υψηλά. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα του προγράμματος συμμετοχής των ιδιωτών στη μετακύλιση των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων (PSI), αλλά και η έλευση της Τρόικας εκ νέου για τη συνέχεια του ελέγχου της Ελληνικής οικονομίας.

Με τις σημαντικές αυτές εκκρεμότητες όσον αφορά τα εγχώρια δρώμενα, σαφώς δεν μπορεί να μην προβληματίζεται κανείς από τις εξελίξεις στο εξωτερικό και ιδίως σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία. Στην Ευρώπη η κρίση χρέους συνεχίζεται, με την ΕΚΤ να αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος.

Στις ΗΠΑ, τα δύο προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται ότι δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και ο Obama ανακοίνωσε σχέδιο ύψους $447 δισ. για την ενίσχυση της οικονομίας (χρειάζεται έγκριση από το Κογκρέσο)με τη FED από μην αποκαλύπτει ακόμα τα μέτρα που θα χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της Αμερικανικής οικονομίας. Τέλος, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο 3μηνο, επισημαίνει ο αναλυτής της Solidus Sec.

“Κόκκινο χαλί” έχει απλωθεί σε όλες σχεδόν τις διαγραμματικές ενδείξεις των ωριαίων και ημερήσιων chart με μόνη εξαίρεση τα πράσινα “διακριτικά”, που παρουσιάζουν οι εταιρείες και τα Παράγωγα του χρυσού, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ). Αναλυτικότερα, οι Ελληνικοί τίτλοι βρίσκονται για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα σε “short” κατάσταση με τις ενδείξεις αλλαγής της υπάρχουσας τάσης να μην είναι ορατές.

Σε πτωτική πορεία συνεχίζουν να βρίσκονται και οι διεθνείς δείκτες με το δείκτη DAX 30 να είναι στη πιο δύσκολη θέση, καθώς μετά τη διάσπαση της στήριξης των 5320 μονάδων βρίσκεται αντιμέτωπος με τη super ψυχολογική στήριξη των 5000 μονάδων. Όσο για την αναλογία EUR/USD οι ενδείξεις δεν είναι διόλου θετικές, τονίζει ο κ. Μάνθος.

--- ΧΠΑ

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε και η νέα εβδομάδα, ενώ αυξητική διάθεση επέδειξαν οι συναλλαγές και λόγω μετακύλισης θέσεων. Περίπου αντίστοιχη κίνηση στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να κλείσει με οριακό premium 0,07%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 26159, τιμή εκκαθάρισης 355,32) κινήθηκαν μεταξύ 348 και 365,5 μονάδων. Μικτές οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 αυξήθηκε στο 70%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν περιορισμένος στα 990 δικαιώματα (859 δικαιώματα αγοράς και 131 δικαιώματα πώλησης).

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (11700 Ελ. Πετρέλαια, 20200 Τιτάν, 6000 Ελλάκτωρ, 188500 Πειραιώς, 8800 Coca-Cola, 6900 Motor Oil, 40000 MIG, 5700 Βιοχάλκο, 12000 ΟΠΑΠ, 20000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (13973), Alpha Bank (2792), Πειραιώς (1206), Eurobank (1361), ΟΤΕ (6682), Αγροτική (279), ΔΕΗ (327), Κύπρου (687), Μυτιληναίο (862), ΟΠΑΠ (597), Ταχ. Ταμιευτήριο (870), MIG (3624), Ελ. Πετρέλαια (111), Motor Oil (238), Intralot (958), ΕΧΑΕ (226), Μέτκα (280), ΓΕΚ (146), MPB (3397), Coca-Cola (104), Ιντρακόμ (685), Ελλάκτωρα (360), Σιδενόρ (106).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 12/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (112000 τεμ.), ΕΧΑΕ (10000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8566698 τεμ.), Εθνική (14257066 τεμ.), Πειραιώς (18354878 τεμ.), ΟΤΕ (5424609 τεμ.), MIG (4364413 τεμ.), MPB (5302415 τεμ.), Eurobank (18300592 τεμ.) Κύπρου (4637431 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 18031 συμβόλαια λήξεως Σεπτεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 09/09/2011 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα Α.Ε. Αριθμός μετοχών (09/09/2011): -1.994.460. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (09/09/2011): -0,209%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v