Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελπίδες για τεχνική αντίδραση

Οι αγορές προεξοφλούν ήδη ακόμη και το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας - εξόδου από την ευρωζώνη. Το χθεσινοβραδινό γύρισμα της Wall αφήνει περιθώρια για μία τεχνική κίνηση. Κλειδί οι 345 για τον FTSE-20, τα 2,72 € για ΕΤΕ.

Σε ασκήσεις χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, καθώς Γερμανοί αξιωματούχοι και υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα χαρτιά τους για τα σχέδια που ετοιμάζονται στο Βερολίνο.

Για όλα υπάρχει τρόπος… είναι το μήνυμα που στέλνουν προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως όμως προς την Αθήνα, οι Γερμανοί επιτελείς.

Στο Χ.Α. τα χειρότερα σενάρια προεξοφλούνται ήδη από επενδυτές αλλά και από βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Με τη νέα διόρθωση του Γ.Δ. έως τα ενδοσυνεδριακά ελάχιστα των 845,06 και για τον FTSE-20 έως τις 351,04 μονάδες.

Με τις τράπεζες να συνεχίζουν να… ματώνουν, καθώς η Εθνική διορθώνει χαμηλότερα στα 2,87 ευρώ, η Alpha Bank στο 1,59, η Eurobank στο 1,16, η Πειραιώς στο 0,56 ευρώ.

Τραπεζικό πρόβλημα υπάρχει, όμως, στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η οξύτατη κρίση αξιοπιστίας προφανώς και δεν περιορίζεται στο ελληνικό πρόβλημα.

Δεν είναι τυχαίο πως πρόσφατα… διέρρευσε μελέτη αρμόδιας υπηρεσίας του ΔΝΤ, που υπολόγιζε έως 200 δισ. ευρώ τα κεφάλαια στήριξης τα οποία ενδεχομένως να χρειάζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Και θα ήταν αφελής όποιος πίστευε ότι όλη η ζημιά προέρχεται αποκλειστικά από το ελληνικό σύστημα.

Δεν έχουν άραγε πρόβλημα οι ιταλικές τράπεζες, δεν έχουν μήπως τοξικά χαρτοφυλάκια τα πιστωτικά ιδρύματα των αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας (δηλαδή από περιοχές της Γαλικίας, Καταλονίας, Αστούριας) ή τάχα έχει λυθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των ιρλανδικών ιδρυμάτων;

Μήπως όμως η νευρικότητα που αποτυπώνεται στην αγορά γαλλικών ομολόγων, η προειδοποίηση της Moody’s για τη γαλλική τραπεζική τριάδα σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την έκθεσή τους στο ελληνικό σύστημα, ή μήπως οι απογοητευτικοί ρυθμοί ανάπτυξης, τα υψηλά μεγέθη ανεργίας, η μείωση των εξαγωγών που φάνηκαν στο τελευταίο τρίμηνο για τη γερμανική οικονομία οφείλονται μόνο στους… τεμπέληδες της Ελλάδας;

Και επειδή τελευταία έχει ανοίξει πολύ η κουβέντα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας - εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θα θυμίσουμε την προειδοποίηση του νομπελίστα Robert Mandel πως μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε «τερατωδών διαστάσεων» τραπεζική κρίση.

Ποιος είναι ο εν λόγω νομπελίστας;… Ένας από τους πιο νουνεχείς, συντηρητικούς οικονομολόγους, στις έρευνες του οποίου στηρίχτηκε κατά μεγάλο μέρος και η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

Το παιχνίδι δεν είναι απλό, το γνωρίζαμε από την αρχή της κρίσης, σίγουρα οι Γερμανοί -δεδομένης και της ελληνικής αναποτελεσματικότητας, αναξιοπιστίας- έχουν κάθε λόγο να πιέζουν αφόρητα, να… εκβιάζουν, αν θέλετε.

Μέσω των χρηματιστηρίων, των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, θα περάσουν σε περιβάλλον πλήρους απαξίωσης και ανηλεών σφυροκοπημάτων προς τις κυβερνήσεις, όσες αξίες, πάγια, περιουσιακά στοιχεία, υποδομές, τράπεζες και άλλα… ασημικά έχουν βάλει στο μάτι οι δανειστές.

Από τεχνικής πλευράς, ο 20άρης έχει για τεχνικό σημείο αναφοράς τις 345 μονάδες.

Η χθεσινή επικράτηση προς το κλείσιμο των αγοραστών στη Wall με επαναφορά του DJ πάνω από τις 11.000 μονάδες ενδέχεται να λειτουργήσει αντανακλαστικά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Να δούμε πώς θα κινηθεί ο DAX, που ξεκινά από τα επίπεδα των 5.073 μονάδων, να δούμε τις πρώτες εντολές που θα περάσουν στο σύστημα, και τα λέμε εκτενέστερα στην πρώτη συνεδριακή αναφορά μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v