ΧΑ: Αντιμέτωπο με το κουτί της Πανδώρας

Κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα με άξονα τις δηλώσεις Μέρκελ και τη νέα εμπλοκή των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Δεν πείθονται όμως οι αγορές, οι οποίες δέχονται πιέσεις. Δοκιμασία για ΧΑ, στο 98% η πιθανότητα πτώχευσης.

Σχεδόν 30΄ κράτησε η προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α. Οι διευκρινίσεις Μέρκελ και η αιφνίδια επίσκεψη του κ. Τ. Γκάιτνερ δεν φαίνεται να πείθουν τις αγορές, που επιμένουν στο ποντάρισμά τους. Εάν Ε.Ε. - ΕΚΤ και ΗΠΑ δεν μαζέψουν αμέσως τον κίνδυνο ελληνικής χρεοκοπίας, που με βάση τα ασφάλιστρα κινδύνου φτάνει το 98%, τα χρηματιστήρια απειλούνται με διεθνές sell off.

Είναι εμφανής η προσπάθεια στήριξης των χρηματιστηρίων (και του ευρώ) εν μέσω συντονισμένων δηλώσεων, ενεργειών και επισκέψεων από την… αντίπερα πλευρά του Ατλαντικού.

Κατ’ αρχάς επιτυχής ήταν η προσπάθεια στο Χ.Α., με μικρές όμως αποκλίσεις για βασικούς δείκτες και τον Γ.Δ. να φτάνει έως τις 857 μονάδες προτού διολισθήσει προς τις 845 μονάδες. Ανάλογη η διακύμανση για τον FTSE-20 στα πρώτα 20-25΄, αφού μετά τις 358 ξαναγύρισε προς τις 350 μονάδες με μικρές απώλειες.

H προσπάθεια που έγινε στις ευρωαγορές, με τον DAX να αντιδρά κατά 0,8% προς τις 5.117 μονάδες και τον CAC 40 προς τις 2.850, ανακόπηκε και οι ευρωαγορές πέρασαν στο κόκκινο.

Το ευρώ παραμένει υπό πίεση και χαμηλότερα του 1,3690 δολαρίου. Πρόκειται για τις πρώτες κινήσεις, αντανακλαστικές σε μεγάλο βαθμό όσων διαδραματίζονται σε πολιτικό - οικονομικό επίπεδο.

Στον απόηχο της τελευταίας δήλωσης της κ. Άνγκελα Μέρκελ, τα χρηματιστήρια επιχειρείται να προεξοφλήσουν το νόημα των τελευταίων δηλώσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία διευκρινίζει ως προς το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης: «Δεν έχουμε προς το παρόν τέτοιον μηχανισμό (ελεγχόμενης χρεοκοπίας) και γι' αυτό πρέπει να ισχύσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) που περιλαμβάνει αυτό το ενδεχόμενο. Πρέπει να αποφευχθεί μία ανεξέλεγκτη διαδικασία στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στην τρόικα». Η κ. Merkel τονίζει, μάλιστα, ότι έχει εκφράσει ξεκάθαρα στις ελληνικές αρχές πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Το πώς εννοούν οι Γερμανοί τη Νέα Ευρώπη τους λίγο ως πολύ το καταλαβαίνουμε όσο περνάει ο καιρός. Και από αυτήν την άποψη το Βερολίνο δεν θα ήθελε επ' ουδενί να… του σκάσει στα χέρια η Ελλάδα προτού λειτουργήσει ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και συμπεριληφθούν ρητά και ξάστερα στα Συντάγματα των χωρών-μελών της ευρωζώνης οι υποχρεώσεις - δεσμεύσεις τους. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος προχωρά σε αυτές τις διευκρινίσεις τη στιγμή που ο κ. Μπ. Ομπάμα στέλνει για πολλοστή φορά (είναι η τέταρτη ή η πέμπτη, εάν θυμόμαστε σωστά) τον υπουργό Οικονομικών του στην Ευρώπη. Προφανές το ενδιαφέρον (η ανησυχία, αγωνία καλύτερα…) των ΗΠΑ για την κρίση ευρώ - χρέους, τις πιέσεις στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και μάλλον αναμενόμενη η κίνηση του Αμερικανού Προέδρου σε μία τόσο ιδιαίτερη συγκυρία.

Οι αγορές επιχειρούν να ενσωματώσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις, τις παραμέτρους που δημιουργούνται, τη δυναμική που έχει προσλάβει πλέον η προεξόφληση του ενδεχομένου ελληνικής χρεοκοπίας, και δικαιολογημένα τηρούν στάση αυξημένης ετοιμότητας.

Στο Χ.Α., μετά και τον νέο γύρο ρευστοποιήσεων, ο 20άρης έχει από χθες νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό, με τον δείκτη να έχει επιστρέψει στις αρχές Μαΐου του 1995 και τις τράπεζες να παραμένουν μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Στα 2,87 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, στο 1,61 ευρώ η Alpha Bank προσφέρει σχετική στήριξη στον FTSE-20 , ενώ μικρές βοήθειες δίνονται και από ΔΕΗ, Πειραιώς και λιγότερο από Τιτάν, Jumbo, Βιοχάλκο. Είναι ωστόσο επίμονοι οι πωλητές στον ΟΠΑΠ, στον ΟΤΕ και λίγο μετά τις 11:05 στην Εθνική. Η Eurobank υποχωρεί έως 2,6% σε νέα ελάχιστα. Πιέσεις, καθώς οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο, με τη διόρθωση του FTSE-20 να προσεγγίζει το 1% (349) και για τον Γ.Δ. το -0,9% έως τις 840 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v