Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Μέσω Εθνικής, ΔΕΗ, Alpha Bank αλλά και Marfin, Πειραιώς και Βιοχάλκο, επιχειρήθηκε αντίδραση στο ΧΑ προς τις 860 μονάδες, η οποία όμως δεν έχει συνέχεια. Στο επίκεντρο των εξελίξεων η Ελλάδα.

Μικρής έκτασης αγορές σε μετοχές της Εθνικής, της Alpha Bank αλλά και των ΔΕΗ, ΜΡΒ, Πειραιώς βοήθησαν τον FTSE-20 να κινηθεί προς στις 355 μονάδες.

H ανοδική κίνηση όμως δεν είχε συνέχεια. 

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η Ελλάδα. Το Reuters μετέδωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί θα προχωρήσουν σήμερα σε κοινή ανακοίνωση για την ελληνική κρίση χρέους. Πηγή του πρακτορείου σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα και "είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο" για να καθησυχάσουν τις αγορές.

Ωστοσο από το γραφείο του Σαρκοζί ανακοινώθηκε ότι δεν θα υπάρξει ανακοίνωση.

Το Χρηματιστήριο

Στο Χ.Α. οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ, στις 15:10, από τα οποία 6,8 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής, 2,2 στην Alpha Bank, 1,8 στον ΟΤΕ και 2,5 στη ΔΕΗ.

Η μετοχή της Εθνικής από τα χαμηλά (σημειώθηκαν περίπου στις 11:00 - 11:05) των 2,82 αντέδρασε έως τα 2,95 ευρώ.

Η Alpha Βank ανάλογα από το 1,56 στο 1,65, η Πειραιώς από το 0,55 στο 0,58, η ΜΡΒ από το 0,32 στο 0,34 ευρώ.

Σήμερα, όμως, κινούνται συγκριτικά καλύτερα οι ΔΕΗ (5,8%), ΟΤΕ (0,6%), Βιοχάλκο (2,8%).

Σταδιακά δείχνει να εξομαλύνεται η εικόνα και στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική την περίπτωση του DAX, που από το χαμηλό ημέρας των 4.969,8 κυμαινόταν πριν από λίγο στις 5.050 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 0,5% έναντι των μεγαλύτερων που είχαν διαμορφωθεί περίπου στις 11:15.

Στις αγορές χρήματος, ομολόγων, αν και οι τιμές παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρατηρείται προσπάθεια "μαζέματος". Τα ιταλικά ομόλογα, πάντως, βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μετά και τη σημερινή δημοπρασία.

Κάτι η προσπάθεια της Γερμανίδας καγκελαρίου να κατεβάσει τους τόνους για το "ελληνικό πρόβλημα", κάτι η νέα παρέμβαση των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την άντληση 6,5 δισ. ευρώ από την Ιταλία (με επίπεδα-ρεκόρ, όμως) επενεργούν στις αγορές.

Βέβαια, το ευρώ μπορεί να παραμένει υπό πίεση, σταθερά κάτω από το 1,37 δολάριο, ή οι γαλλικές τράπεζες να δέχονται νέες ρευστοποιήσεις, πιέσεις, ωστόσο είναι εμφανής η προσπάθεια που επιχειρείται σε πολλά επίπεδα, μέτωπα.

Στα επιμέρους, η θετική υποδοχή της συμφωνίας Alpha - EFG από την J&P Morgan θα πρέπει να συνεκτιμηθεί βραχυπρόθεσμα.

Αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά έπειτα από καιρό που ένας οίκος, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την J&P Morgan, βλέπει μία επιχειρηματική κίνηση με θετικό μάτι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v