Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποστάσεις... (αν)ασφαλείας από τις 2.400

Κοντά στις 2.400 μονάδες παραμένει η αγορά, καθώς κλίμα διαμορφώνουν οι πίεσεις σε μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και η για μια ακόμη ημέρα εντυπωσιακή άνοδος της Αγροτικής Τράπεζας. Για την τελευταία, τίθενται επιτακτικά ερωτήματα για το τι ακριβώς συμβαίνει στον τραπεζικό όμιλο όπου το Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 82,23%.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τι γίνεται στην Αγροτική; Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό και εκ του αποτελέσματος δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στη μετοχή της τράπεζας, καθώς φημολογία και... λόμπι παρασύρουν τόσο τη Βιομηχανία Ζάχαρης κατά 8,3% υψηλότερα όσο και τη θυγατρική Ασφαλιστική στο +12,7%.

Θα επιμείνουμε στο ότι η... αφύπνιση του ομίλου δεν είναι προχθεσινή υπόθεση, αλλά ”κτίζεται” μεθοδικά από την αρχή του μήνα και παραπέμπει σε εξωοικονομικές παραμέτρους.

Εάν η διοίκηση του ομίλου είναι βέβαιη για τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά την έξοδο της εταιρίας ή την αύξηση κεφαλαίου, ας γνωστοποιήσει αρμοδίως τι πράγματι συμβαίνει στη μετοχή.

Η συνήθως ευαίσθητη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να επιδείξει αντανακλαστικά ανάλογα αυτών που συνηθίζεται να δείχνει στην περίπτωση μετοχών της περιφέρειας.

Δεδομένου ότι βασικός μέτοχος της Αγροτικής είναι το Δημόσιο, με ποσοστό που δεν επιτρέπει... παρερμηνείες για το τι γίνεται στις μετοχές, απαιτείται άμεση απάντηση σε φήμες και ερωτήματα.

Εκτός κι αν στην αγορά μας εξακολουθεί να ισχύει η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Στο άλλο μέτωπο των ημερών, αυτό των Άκτωρα-ΕΛΤΕΧ, καταγράφεται η μέχρι στιγμής ψυχραιμότερη στάση από πλευράς πωλητών (χαμηλή τιμή στα 2,98 ευρώ για τον Άκτωρα και στα 2,95 ευρώ για την ΕΛΤΕΧ).

Το ενθαρρυντικό είναι πως με αφορμή την αντίδραση της Αγροτικής διαπιστώνεται ανάλογη... κερδοσκοπική διάθεση στις μετοχές εταιριών όπου συνηθιζόταν η δραστηριοποίηση επενδυτικών σχημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v