Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτονώνονται οι πιέσεις

”Ηλθαν για να μείνουν”. Αυτή είναι η διαπίστωση της Eurobank σε ό,τι αφορά τη μεσομακροπρόθεσμη συμμετοχή – παρουσία των ξένων στη Σοφοκλέους, αλλά και την ελληνική οικονομία (δανεισμός - αποκρατικοποιήσεις). Κατά τα άλλα κοπάζουν οι πιέσεις στο Γενικό Δείκτη, ενώ διατηρούνται για ΕΛΤΕΧ - Ακτωρα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η παρουσία των ξένων είναι και θα παραμείνει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, καταλυτική για τη ”ρηχή” αγορά μας.

Με βάση τις απόψεις της Eurobank (δες σχετικό θέμα) η συμμετοχή των ξένων σε μετοχές του FTSE-20 ενισχύεται σταθερά την τελευταία διετία και ανέρχεται πλέον στο 39,6%.

Η εκτίμηση των παραγόντων της Eurobank είναι καταρχήν θετική για την περαιτέρω θέση – παρουσία των ξένων, καθώς εκτιμάται ότι αποδίδουν συγκριτικά σημασία στην αγορά μας.

Κορυφαίο στέλεχος του ομίλου σημείωνε πως ”η Ελλάδα δεν είναι Πορτογαλία, μία χώρα απομονωμένη στην άκρη της ηπείρου και... περικυκλωμένη από έναν ισχυρότερο και ταχύτατα αναπτυσσόμενο γείτονα, δηλαδή την Ισπανία”.

Είναι προφανές πως οι ξένοι έχουν κάθε λόγο να παραμείνουν και να ενισχύσουν τη θέση τους, καθότι αναμένουν την υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης - μετοχοποιήσεων ομίλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, της τάξεως του 1,6 δισ. ευρώ για το 2005.

Επίσης, για την ερχόμενη χρονιά ισχυρό –για τα μεγέθη της χώρας μας– κίνητρο είναι το πρόγραμμα κρατικού δανεισμού που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 33 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές πως ενόψει της αναδιάρθρωσης, λόγω της εφαρμογής των ΔΛΠ και των υπολειπόμενων κινήσεων στον τραπεζικό κλάδο, η παρουσία των ξένων επενδυτικών οίκων θα είναι ισχυρή και την επόμενη χρονιά.

Όμως, στα τρέχοντα, η σημερινή συνεδρίαση δεν προσφέρεται, λόγω χαμηλών συναλλαγών, για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ο δείκτης υποχωρεί προς τις 2.390 μονάδες (-0,34%), με συναλλαγές που δεν ξεπερνούσαν στις 14:15 τα 38 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν οι με αυξημένη προσφορά 1 εκατ. τεμαχίων, πίεση στη μετοχή της Χατζηιωάννου (-8%), αλλά και η αδυναμία που εμφανίζουν μετοχές εταιριών όπως Ακτωρ, ΕΛΤΕΧ, Δυναμική Ζωή, ΓΕΚ και ορισμένων ακόμη.

Για τη συνέχεια, δεν θα πρέπει να αναμένεται ιδιαίτερη διαφοροποίηση, σε επίπεδο Γ.Δ., καθότι οι συναλλαγές εμφανίζονται και πάλι σε απογοητευτικό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v