Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Στην έγκριση από τη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής όσον αφορά στους εξοπλισμούς, στην άρνηση του ΕΣΡ να εκδώσει πιστοποιητικό διαφάνειας στην Άκτωρ, στις φοροαπαλλαγές, αλλά και στη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Στην έγκριση από τη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής όσον αφορά στους εξοπλισμούς, στην άρνηση του ΕΣΡ να εκδώσει πιστοποιητικό διαφάνειας στην Άκτωρ, στις φοροαπαλλαγές, αλλά και στη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Βουλή: Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή απουσία αρχηγών σημειώνει η Ελευθεροτυπία, που συμπληρώνει πως το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε στη λογική ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να σπιλώσει πρόσωπα, ενώ ο υπουργός Άμυνας υπαινίχθηκε πολιτικές και ποινικές ευθύνες για Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου.

Με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ενεκρίθη χθες από τη Βουλή (μόνο) η πρόταση της Ν.Δ. για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τους εξοπλισμούς σημειώνει το Βήμα.

Στην αρμοδιότητα της Βουλής περνάει πλέον η διερεύνηση των δύο επίμαχων προμηθειών των οπλικών συστημάτων TOR-M1 και TPQ, που υπεγράφησαν επί υπουργίας κ. Γ. Παπαντωνίου και Α. Τσοχατζόπουλου, μετά την απόφαση της Ολομέλειας να συσταθεί εξεταστική επιτροπή σύμφωνα με την πρόταση της Ν.Δ., αναφέρει η Καθημερινή.

Τα Νέα επισημαίνουν πάντως πως η Ν.Δ. ψήφισε εξεταστική, όχι όμως για το τελευταίο 7μηνο.

Προϋπολογισμός: Από σκληρή δοκιμασία θα περάσει η ελληνική κυβέρνηση το προσεχές δίμηνο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί ανοιχτά τον ρεαλισμό των στόχων του σχεδίου του προϋπολογισμού που παρουσίασε στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή το υπουργείο Οικονομίας προτού αυτό φτάσει στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Ecofin), τονίζει Το Βήμα.

Επιστροφή Κεφαλαίων: Αυστηρά μέσω των τραπεζών θα γίνει ο επαναπατρισμός κεφαλαίων του εξωτερικού, ενώ για τη συναλλαγή θα εκδίδεται ένα μοναδικό παραστατικό.

Φορολογία: Τη μείωση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων στα τρία έτη από πέντε που είναι σήμερα και την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής με τα οικονομικά στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ της κάθε επιχείρησης και του ελεύθερου επαγγελματία επεξεργάζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με την Καθημερινή.

Για σχέδιο περικοπών όλων των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα, με εξαίρεση τους τόκους των στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία και τα ιατρικά έξοδα, κάνει λόγο η Ημερησία.

Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και ιδιώτες και αλλαγή της φορολογικής κλίμακας προβλέπει η φορολογική μεταρρύθμιση, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Πετρέλαιο: Συνεχίζει την τρελή του κούρσα το πετρέλαιο τονίζει Το Βήμα, που σημειώνει πως χθες σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό με την τιμή του μπρεντ να ξεπερνάει τα 51 δολάρια το βαρέλι, ενώ παράλληλα αναφέρει πως η Υπηρεσία Ενέργειας του ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι η πετρελαϊκή ζήτηση θα είναι φέτος υψηλότερη από την αρχικά προβλεφθείσα.

Για επιθετική κερδοσκοπία με όπλο το υγρό πυρ κάνει λόγο η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που τονίζει πως το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 54 δολάρια το βαρέλι.

Τουρισμός: Κίνητρα εκσυγχρονισμού για το σύνολο των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα και όχι μόνο για τις ξενοδοχειακές, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, εισηγούνται το υπουργείο Ανάπτυξης και ο ΕΟΤ στο υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να περιληφθούν στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, επισημαίνει το Κέρδος.

Αν η Ελλάδα θέλει να κεφαλαιοποιήσει το θετικό αντίκτυπο των Ολυμπιακών Αγώνων στον τουριστικό τομέα, οφείλει να υλοποιήσει ένα οργανωμένο επιχειρησιακό σχήμα και δράσεις μάρκετινγκ, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ, καταλήγει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αναφέρει Το Βήμα.

Κλωστοϋφαντουργία: Σειρά μέτρων για τη στήριξη της χειμαζόμενης ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας εξήγγειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα κυρίως γεγονός: την κατάργηση από 1ης Ιανουαρίου των δασμών επί των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων παγκοσμίως, σημειώνει η Καθημερινή.

Η Ναυτεμπορική συμπληρώνει πως προβλέπεται χορήγηση κοινοτικής χρηματοδότησης, από αποθεματικό που θα φτάνει στο 1% του ετήσιου προϋπολογισμού του στόχου ”Σύγκλιση” και το 3% του προϋπολογισμού του στόχου ”Περιφερειακή Ανταγωνιστικότητα και Απασχόληση”.

Τράπεζες: Στις αρχές του 2005 αναμένεται να είναι έτοιμη η κοινοτική οδηγία μέσω της οποίας θα γίνει η ενσωμάτωση σε όλη την Ευρώπη των νέων κανόνων για τον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, γνωστών ως Βασιλεία ΙΙ.

Άκτωρ: Η άρνηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να χορηγήσει πιστοποιητικό διαφάνειας στην Άκτωρ αποτελεί το πρώτο ”μπαμ” λίγες ημέρες μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στου Μπαϊρακτάρη, τονίζει η Ελευθεροτυπία, που επισημαίνει πως το Συμβούλιο απεφάνθη με ψήφους 4-3 ότι νεότερα στοιχεία και κυρίως παλιός κοινός λογαριασμός του Γ. Μπόμπολα με τον γιο του Λεωνίδα δεν επιτρέπουν τη χορήγηση του πιστοποιητικού.

Το ΕΣΡ αποκλείει από δημόσιο έργο την εταιρία του κ. Λ. Μπόμπολα είναι ο σχετικός τίτλος στο Βήμα, ενώ η Καθημερινή τονίζει πως πρόκειται για το πρώτο πλήγμα στη διαπλοκή.

Πρωτοφανή χαρακτηρίζει η Ημερησία την απόφαση του ΕΣΡ εις βάρος της Άκτωρ ΑΤΕ και συμπληρώνει πως η εταιρία θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ επισημαίνει πως ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ τονίζει στην Ημερησία ότι η οικονομική αυτοτέλεια του Λ. Μπόμπολα αποδεικνύεται με σαφήνεια.

Πρόδρομος εξελίξεων εκτιμά ο Ελεύθερος Τύπος πως είναι το ”όχι” στον Μπόμπολα, που συμπληρώνει πως στο ΕΣΡ είχε κατατεθεί καταγγελία του προέδρου της Μηχανικής Πρ. Εμφιετζόγλου ότι πατέρας και υιός Μπόμπολας είχαν κοινό λογαριασμό, ενώ Τα Νέα κάνουν λόγο για μετωπική κυβέρνησης – Μπόμπολα για τα έργα.

Βαλκάν Εξπόρτ: Κατηγορούν για εμπαιγμό τον Πρ. Εμφιετζόγλου στη Βαλκάν Εξπόρτ, αναφέρει η Ημερησία, που συμπληρώνει πως το σωματείο εργαζομένων στην εταιρία φοβάται νέες απολύσεις.

Ρόκας: Απέτυχε η επιθετική εξαγορά του Ρόκα, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως η δημόσια πρόταση προσέφερε 5,30 ευρώ ανά μετοχή.

ΟΛΠ: Μερίδια αγοράς χάνει ο ΟΛΠ σύμφωνα με το Κέρδος, που αναφέρει πως οι ανησυχίες για το μέλλον του ΟΛΠ είναι έντονες.

Μεταλλεία Κασσάνδρας: ”Πράσινο” φως για τα μεταλλεία της Κασσάνδρας έδωσε σύμφωνα με την Ημερησία το ”ναι” του Νομαρχιακού Συμβουλίου στη μελέτη περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v