Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωπη με το κλίμα η Σοφοκλέους

Με την υπόθεση της Αγροτικής, τις παρενέργειες… της διαπλoκολογίας αποκτά, αν μη τι άλλο, νεύρο, χρώμα και ένταση η αγορά. Είναι τώρα η συγκυρία που διαμορφώνονται ευκαιρίες, επενδυτικές επιλογές, χάνονται χρήματα και τζογάρονται βραχυπρόθεσμα κεφάλαια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με διπλή ανάγνωση... διαβάζει το επενδυτικό κοινό τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο χώρο της πολιτικής και δικαιολογημένα εμπλέκουν, επηρεάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας.

Αναφερόμαστε στο σημερινό δημοσίευμα της ”Καθημερινής”, όπου αναφέρεται ότι ”Νέα πίεση, από τη δικαιοσύνη αυτή τη φορά, αντιμετωπίζει η κατασκευαστική κοινοπραξία Ελληνική Τεχνοδομική -Άκτωρ- ΑΕΓΕΚ για τις υπερβάσεις ύψους 3,2 δισ. δρχ. που διαπιστώθηκαν στο έργο της τεχνικής βάσης της Ολυμπιακής στα Σπάτα”.

Η αναφορά της ”Καθημερινής” είναι ενδεικτική ενός κλίματος που διαμορφώνεται και αφορά σε επιχειρηματικούς ομίλους, φίλα προσκείμενες δυνάμεις, αλλά και ανταγωνιστές.

Το ότι η κεφαλαιοποίηση της Άκτωρ υποχώρησε προχθές στα 421,67 εκατ. ευρώ (από τα 446 εκατ. ευρώ της προηγούμενης) αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που σε αυτή τη φάση παραμένει λογιστικό.

Αναδεικνύει επίσης μία άλλη πτυχή των όσων συμβαίνουν, καθώς ανέκαθεν η πίεση στον ένα, οποιοδήποτε πόλο, απελευθερώνει δυναμική και αντίδραση, φέρνει κέρδη στον ανταγωνιστή, τον άλλο πόλο.

Στο θέμα των ημερών γίνεται ιδιαίτερη αναφορά, καθώς δεν είναι δυνατόν ακόμη να διευκρινιστεί ούτε η διάρκεια ούτε οι επιπτώσεις, πόσο μάλλον οι παράπλευρες απώλειες και τα οφέλη από το μέτωπο που μόλις άνοιξε.

Θα σταθούμε ωστόσο σε ένα άλλο θέμα, καθώς η Αγροτική μπορεί να ξάφνιασε στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, η αντίδρασή της όμως ”κτίζεται” μεθοδικά από την αρχή του μήνα.

Η διοίκηση του ομίλου διαψεύδει το ενδεχόμενο εξόδου της μετοχής, δεν επιβεβαιώνει την πιθανότητα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ενώ δεν συμφωνεί με την εκτίμηση πως υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο στήριξης της μετοχής.

Πρόκειται, όμως, πάντα με βάση το διάγραμμα, για κίνηση μεθοδική, καθώς το Δημόσιο διαθέτει το 82,63% του ομίλου, αντίδραση που προϋποθέτει πληροφόρηση (ή έστω παραπληροφόρηση).

Από τις χρηματιστηριακές αρχές και τη διοίκηση του ομίλου, για να μην αναφερθούμε στον βασικό μέτοχο, το Ελληνικό Δημόσιο, η αγορά αναμένει άμεση και σαφή διευκρίνιση των προθέσεων.

Στην πορεία της αγοράς δεν θα αναφερθούμε ιδιαίτερα, καθότι παραμένουμε υπέρμαχοι της προοπτικής μεσοπρόθεσμης αντίδρασης προς τις 2.450 - 2.460 μονάδες, σε πρώτη φάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v