Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικίνδυνη κλίση στην αγορά

Η καταγραφή νέων χαμηλών, με νέο πτωτικό κύκλο στις τράπεζες, είναι πλέον ενδεχόμενο εξίσου πιθανό με αυτό της αντίδρασης από τις έσχατες στηρίξεις. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Με ένα πτωτικό σερί πέντε συνεχόμενα αρνητικών συνεδριάσεων το ΧΑ παίρνει πλέον επικίνδυνη κλίση.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.526, τον Ftse20 στις 700,7 μονάδες και τις τράπεζες υπό συνεχή πίεση-ρευστοποιήσεις οι βασικοί δείκτες δύσκολα μπορεί να σηκώσουν…κεφάλι. Το αν το ΧΑ οδηγείται στην καταγραφή νέων χαμηλών, όπως εκτιμά μερίδα αναλυτών & παικτών με νέο πτωτικό κύκλο στις τράπεζες είναι πλέον ενδεχόμενο εξίσου πιθανό με αυτό της αντίδρασης από την έσχατη στήριξη.

Ουσιαστικά η διόρθωση ξεκίνησε από την τοπική κορυφή των 1.623 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 756 για τον Ftse20 στη συνεδρίαση της 24/3 το ελληνικό χρηματιστήριο χάνει μεγάλο μέρος των τελευταίων κερδών. Σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο «οι τράπεζες έχασαν τα κέρδη του 2011» .

Διόρθωση, που κατά μείζονα λόγο αποδίδεται σε ακόμη ένα «άδειασμα» μεσοπρόθεσμων επενδυτών, οι οποίοι προχώρησαν σε νέες ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών λόγω εντεινόμενων ανησυχιών για νέο «ψαλίδισμα» των αποδόσεων τους. Ωστόσο σε μία τελευταία έκθεση της Deutsche Bank όπου ξεχωρίζει ως «…βέλτιστες επιλογές τις μετοχές των Motor Oil, Jumbo, Ελληνικών Χρηματιστηρίων ενώ προτείνει για αγορά ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Frigoglass Coca Cola 3 E».

Ο γερμανικός οίκος για πρώτη φορά (μετά το φθινόπωρο του 2007) είναι τόσο σαφής, κατηγορηματικός αναφέροντας πως «…επικεντρώνεται σε ελληνικές μετοχές και καταλήγει πως μπορεί να βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του πτωτικού κύκλου, τουλάχιστον για τις μη τραπεζικές» .

Πράγματι εάν εξαιρεθούν οι τραπεζικές μετοχές υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις εισηγμένων άλλων κατηγοριών, κλάδων που είτε κλείνουν έναν μακροπρόθεσμο πτωτικό κύκλο ή βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης του.

Ωστόσο όσο στην ΕΕ κυριαρχεί αβεβαιότητα για την πραγματική οικονομική κατάσταση των τραπεζών και όσο η Γερμανία δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να στηρίξει τον Προσωρινό Μηχανισμό οι πιέσεις σε μετοχές του κλάδου θα εντείνονται στα χρηματιστήρια της «ευρωπαϊκής περιφέρειας».

Εν προκειμένω για το τραπεζοβαρές ΧΑ όσο οι ρευστοποιήσεις- πιέσεις στις τράπεζες συνεχίζονται ο Ftse20 πολύ δύσκολα μπορεί να αντιδράσει πάνω από τις 760-780 μονάδες. Εάν μάλιστα οι πωλητές επανέλθουν από την αυριανή συνεδρίαση δεν αποκλείεται να δοκιμαστούν οι αμέσως χαμηλότερες στηρίξεις προς τις 1.520 μονάδες για τον ΓΔ και στην ζώνη των 675-680 μονάδων για τον Ftse20.

Αναλυτές επιφυλάσσονται για τη συνέχεια, καθώς οι ευρωπαικές τράπεζες «χρωστούν» έναν γύρο ουσιαστικών stress test (ανάλογων αυτών, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί στις ΗΠΑ) με την ΕΚΤ και τους κεντρικούς τραπεζίτες εξαιρετικά ανήσυχους για τον κλάδο. Κυρίως στην ευρωπαική περιφέρεια- μετά μάλιστα τις… νέες ανάγκες των ιρλανδικών τραπεζών για ρευστότητα- το πρόβλημα οξύνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Δεδομένης μάλιστα της πολιτικής ρευστότητας σε Γερμανία και δευτερευόντως σε Γαλλία δημιουργείται εν δυνάμει κενό στην χρηματοδότηση του Προσωρινού Μηχανισμού.

Ειδικότερα το Βερολίνο, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, και τον…ανήφορο για την Αγκ. Μέρκελ πολύ δύσκολα θα συναινέσει στην εκταμίευση-χρηματοδότηση περισσότερων κεφαλαίων. Αίφνης τον Μάιο-Ιούνιο η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί σε μέγγενη διπλού κινδύνου χρέους, καθώς θα αφορά τα χρέη αδύναμων κρατών αλλά και ανοίγματα τραπεζών.

Αποθαρρυντικά είναι και τα δείγματα γραφής από τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών (αρκετές με ζημιές πλέον στο Q 4) αλλά και τις νέες φήμες- εκτιμήσεις που κάνουν από εχθές το γύρο της αγοράς και κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα πάνω και από το 10,5%...

Να δούμε, πως θα συμμαζευτεί όλο αυτό το…ασυμμάζευτο.

----------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Με ένα πτωτικό σερί πέντε συνεδριάσεων υποδέχθηκε η χρηματιστηριακή αγορά τον νέο κύκλο υποβαθμίσεων της Ελληνικής οικονομίας σβήνοντας το ενδιαφέρον που είχε αρχίσει να δημιουργείται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας.

Η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σκληρό μίγμα αρνητικών νέων που ξεκινούν με την απόκλιση των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών από τους στόχους που έχουν τεθεί στο μνημόνιο, την υποβάθμιση της οικονομίας και των τραπεζών μέχρι την δραματική επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών στα τελικά αποτελέσματα του 2010.

Η επιφυλακτικότητα και η ανησυχία ήταν λογικό να βρει διέξοδο σε εκροές επί δικαίων και αδίκων ενώ οι προειδοποιήσεις της Fitch για επανεξέταση της πιστοληπτικής ικανότητας στο κοντινό μέλλον φαίνεται ότι θα κρατήσουν σε «ομηρία» την αγορά για όσο χρονικό διάστημα θα διατηρούνται ως ενδεχόμενο.

Σε αυτό το επιεικώς δυσάρεστο σκηνικό ο μοναδικός καταλύτης αλλαγής –έστω και μερικής- των παραμέτρων που ορίζουν την διάθεση των παικτών της αγοράς θα μπορούσε να προέλθει από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται και το ασαφές πλαίσιο ιδιοκτησίας που θα διέπει την διαδικασία πώλησης κρατικής περιουσίας λειτουργούν και σε αυτό το πεδίο ανασταλτικά βάζοντας εκ νέου σε αναμονή την αγορά εν όψει κάποιων ανακοινώσεων που έχουν προγραμματιστεί για το συγκεκριμένο θέμα στις 15 Απριλίου.

Σε ότι αφορά τις κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές η επιστροφή των δεικτών στα επίπεδα πριν το σεισμό της Ιαπωνίας έχουν περάσει απαρατήρητα από την αγορά η οποία παραμένει μονότονα αυτονομημένη από εξωτερικές θετικές επιρροές. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης διέσπασε τους κινητούς μέσους των 30 και των 200 ημερών, απελευθερώθηκε από τα δεσμά του τριγωνικού σχηματισμού εκτονώντας δυνατά προς την επόμενη ζώνη στήριξης των 1.550 μονάδων η οποία διασπάσθηκε με χαρακτηριστική άνεση.

Ο Γενικός Δείκτης συμπληρώνει ήδη 100 μονάδες διόρθωσης στο πρόσφατο πτωτικό του ράλι και ίσως έχει έρθει η ώρα μιας μικρής ανοδικής διόρθωσης που θα δώσει κάποιες περισσότερες πληροφορίες για την δυνατότητα επαναφοράς πάνω από το κομβικό σημείο των 1.550 μονάδων.

Πάντως το τελευταίο οχυρό της μακροπρόθεσμης τάσης «πέφτει» στην περιοχή των 1.500 μονάδων όπου είναι και το ανώτατο επιτρεπτό τεχνικά όριο διόρθωσης στο φετινό ράλι των 1.353 – 1.747 μονάδων. Διαχειριστικά θα τηρούσαμε στάση αναμονής όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται εντός του εύρους των 1.540 – 1.550 μονάδων ενώ σε ένα κλείσιμο έστω και οριακά χαμηλότερα θα περικόπταμε ενδεχόμενες ζημιές και θα κατεβάζαμε την έκθεση μας στην αγορά στο 50% καθώς οι αβεβαιότητες της περιόδου δεν δείχνουν να εκτονώνονται άμεσα με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατεύθυνση της τάσης της αγοράς.

Επισημαίνεται τέλος ότι από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου στην αγορά των ΗΠΑ".

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.622,15 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 5,89% και ετήσια κέρδη 7,97%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 7,18%, ο Mid 30 με πτώση 5,69% και ο Small Cap 80 σημείωσε απώλειες 4,74%.

Από τους επιμέρους κλάδους τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσαν: 10,49% ο κλάδος του Εμπορίου, 10,24% οι τράπεζες και 8,64% οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες.

Σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Χημικά 4,29%, Τρόφιμα & Ποτά 1,75% και Μέσα Ενημέρωσης 0,98%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Axon Συμμετοχές (57,81%), Vivere (55%), Ηλεκτρονική Αθηνών (20%), PC Systems (18,18%), Εδραση (16,67%), Τηλέτυπος (15,15%), Mermeren (14,04%), Καρέλια (13,11%), Τεχνικές Εκδόσεις (12,73%) και Κλ./για Ναυπάκτου (12,20%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Euromedica (-33,68%), CPI (-33,33%), Βαρβαρέσος (-31,25%), Nutriart (-24%), Ιμπέριο (-23,68%), Unibios (-22,22%), Proton Bank (-20.22%), Kυριακίδης (-17,54%), Interfish (-17,39%) και Alfa Grissin ( -16,67%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v