Έχασαν τα κέρδη του 2011 οι τράπεζες

Ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 10,24%, έχασε όλα τα κέρδη του 2011 και η πιθανότητα ανοδικής αντίδρασης δείχνει περισσότερο σαν Πρωταπριλιάτικο ψέμα!

Ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 10,24%, έχασε όλα τα κέρδη του 2011 και η πιθανότητα ανοδικής αντίδρασης δείχνει περισσότερο σαν Πρωταπριλιάτικο ψέμα (!)

“Εισαγόμενες” εκθέσεις από ξένους οίκους αξιολόγησης και όχι μόνο, αρνητικά δημοσιεύματα, απαισιόδοξη περιρρέουσα ατμόσφαιρα και εκτιμήσεις ότι το πρόβλημα ρευστότητας θα ενταθεί αν η ΕΚΤ ζητήσει πίσω μέρος της ρευστότητας που έχει χορηγήσει στα εγχώρια Τραπεζικά Ιδρύματα, βαραίνουν σημαντικά την ατμόσφαιρα και μετατρέπουν την μέχρι πρότινος “λοκομοτίβα” του ταμπλό σε “μαλακό υπογάστριο” της Αγοράς.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν η νέα άντληση ρευστότητας που αναμένεται από MIG, Proton Bank και Αγροτική και οι εκτιμήσεις ότι το έλλειμμα του 2010 μπορεί να εκπλήξει και τους πλέον απαισιόδοξους, τότε καθίσταται εμφανές ότι το “δηλητηριώδες” μίγμα απαγορεύει κάθε σκέψη τοποθετήσεων τουλάχιστον στα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Η εγχώρια χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζει να χάνει στηρίξεις και ηθικό και θεωρείται βέβαιο ότι αν ο Δείκτης δώσει κλεισίματα χαμηλότερα από την ζώνη 1507 – 1500 και σε ακρότητα χαμηλότερα από την έσχατη στήριξη των 1457 μονάδων, θα ακολουθήσει επιθετικό “sell off” από χαρτοφυλάκια που παραδοσιακά κινούνται με σχετικά αργά αντανακλαστικά.

Μάλιστα και στην σημερινή συνεδρίαση η εικόνα θα ήταν πολύ χειρότερη αν ο τίτλος του ΟΠΑΠ δεν κρατούσε τα όποια προσχήματα, επιχορηγούμενος από Coca-Cola, Ελάκτωρα και Βιοχάλκο.

Στην περίπτωση του τίτλου του Οργανισμού Προγνωστικών, που ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ασφαλώς ενδιαφέρουσες κρίνονται οι αμέσως επόμενες μέρες που θα κληθούν να δείξουν αν η σημερινή αντίδραση θα έχει και συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή κίνηση μπορεί να σχετίζεται είτε με τις διοικητικές ανακατατάξεις, είτε πολύ περισσότερο από την απόφαση σύμφωνα με την οποία κατοχυρώνει μονοπώλιο και στα παιχνίδια του διαδικτύου.

Πιο συγκεκριμένα: "Τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. έχουν δικαίωμα να καθιερώσουν μονοπώλιο και στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου, όπως, επίσης, να απαιτούν από την εταιρεία που εξουσιοδοτούν να προσφέρει αυτά τα παιχνίδια να έχει έδρα εντός της σχετικής δικαιοδοσίας τους, γνωμοδότησε ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Yves Bot, στον οποίο είχε παραπεμφθεί υπόθεση τυχερών παιχνιδιών από το περιφερειακό δικαστήριο της Linz της Αυστρίας. Μάλιστα, ο Γενικός Εισαγγελέας υπογραμμίζει στην εισήγησή του ότι αυτή η εταιρεία μπορεί να είναι μια ιδιωτική εταιρεία, με την προϋπόθεση ότι τίθεται υπό τον αυστηρό έλεγχο της Πολιτείας.

Αντίθετα συνεχίζει την “νότια” κίνηση η μετοχή του ΟΤΕ που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αν συνεχίσει με τον ίδιο “ενθουσιασμό”, δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την στήριξη των 7,20 ευρώ.

Επιστρέφοντας στον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μόνος τίτλος που έκλεισε με θετικό πρόσημο ήταν αυτός της Τρ. Ελλάδος.

Από εκεί και πέρα το έντονο πρόβλημα ρευστότητας των εγχώριων Τραπεζών αναμένεται να ενταθεί, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ των Αν. Παπαϊωάννου και Χρ. Κίτσιου, η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις Ελληνικές Τράπεζες τα σχέδια εναλλακτικής χρηματοδότησης, που υποχρεούνται να υποβάλλουν, να προβλέπουν μείωση της εξάρτησης από την ίδια στο σκέλος της ρευστότητας κατά 50% τουλάχιστον, εντός της επόμενης διετίας.

Δηλαδή το εγχώριο Τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να μειώσει τη φθηνή ρευστότητα που αντλεί από την ΕΚΤ στα μισά μέσα σε μία διετία. Δηλαδή από 97,7 δισ. ευρώ που ήταν στις 31/12/2010 (τελευταία επίσημα στοιχεία) το ECB funding να μειωθεί στα επίπεδα των 49 δισ. ευρώ. Οι Τράπεζες υποχρεούνται να υποβάλουν στις 4 Απριλίου τα προσχέδια χρηματοδότησης, με τα οποία υποχρεούνται να περιγράψουν αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η παραπάνω προσαρμογή.

Εν τω μεταξύ οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν να δείχνουν εξαιρετικά “δραστήριοι”.
Έτσι, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας σε ΒΒΒ+ προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's. To outlook της αξιολόγησης είναι σταθερό ενώ φεύγει και από την κατηγορία Creditwatch. Παράλληλα, οι αναλυτές του οίκου τονίζουν ότι η Ιρλανδική οικονομία έχει ισχυρότερες προοπτικές σε σχέση με τις οικονομίες Ελλάδας και Πορτογαλίας.

Από την άλλη το περιοδικό “Economist” σε άρθρο με τίτλο “Έχουν χρεοκοπήσει, ας το παραδεχτούν” αναφέρεται στις τρεις οικονομίες που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους (Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία), τονίζει πως παρά τις “ηρωικές προσπάθειες” το πρόβλημα παραμένει άλυτο, επειδή έγιναν λάθη στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στη Φρανκφούρτη και υποστηρίζει πως και για τις τρεις Χώρες θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση χρεών “τώρα που και ο κίνδυνος μετάδοσης έχει μειωθεί”.

Αντίθετα με την μίζερη εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακής Αγοράς, με θετικές διαθέσεις δείχνουν να κινούνται τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ ανοδικά ξεκίνησε και η Wall Street, στον απόηχο των θετικών νέων από το μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ, αλλά και μετά την κοινή πρόταση σε μετρητά και μετοχές για την εξαγορά της NYSE Euronext έναντι 11,3 δισ. δολ. ή 42,50 δολ. ανά μετοχή, που ανακοίνωσαν σήμερα ο όμιλος του Nasdaq OMX και η Intercontinental Exchange. Η πρόταση εμπεριέχει premium 19% σε σχέση με την προσφορά της Deutsche Boerse.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και εκτός Τραπεζικού κλάδου, συνεχίζει να προβληματίζει η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του τίτλου της ΔΕΗ, όχι γιατί συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, αλλά διότι δείχνει να επαναπροσεγγίζει την στήριξη των 11,80 ευρώ η οποία να διασπαστεί καθοδικά, δεν αποκλείεται ο τίτλος να υποχωρήσει προς την επόμενη στήριξη των 11,30 ευρώ.

Σημαντικές πιέσεις και εκτός 20αρη, με την Alapis να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά, ενώ σημαντικές απώλειες με σχετικά αξιοπρόσεκτο όγκο συναλλαγών συνδύασαν και οι Βωβός, Κυριακίδης, Δρομέας, Pasal, με τους δύο τελευταίους να δείχνουν εντελώς αντίθετη συμπεριφορά με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 5,89% και από τον Τραπεζικό 10,24%. Από την αρχή του χρόνου ο πρώτος σημειώνει κέρδη 7,97% και ο δεύτερος γύρισε σε απώλειες 1,29%.

Μόλις τέσσερις οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΟΠΑΠ (+3,24%), Ελλάκτωρ (+3,23%), Βιοχάλκο (+1,95%) και Coca-Cola (+0,26%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, MPB, MIG.

Αντίθετα τα χθεσινά κέρδη τα επέστρεψε σήμερα η Κύπρου (-3,52%), απώλειες μεγαλύτερες του 2% για ΔΕΗ και ΟΤΕ και του 1% για Αγροτική, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank. Μικρότερες απώλειες για τα υπόλοιπα blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 1550,32 μονάδες (10.35), όμως μετά τις 11.39 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1517,23 μονάδες (11.59) για να αντιδράσει σχετικά και να κλείσει στις 1526,6 μονάδες με απώλειες 0,56%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 102 εκατ. από τα οποία τα 16,2 αφορούσαν “πακέτα” (Motor Oil).

Κακή η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές έναντι 97 πτωτικών, ενώ 28 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 19,61%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σαν μεγαλύτερος κίνδυνος παραμένει η λήψη περαιτέρω ατελέσφορων μέτρων λιτότητας, καθώς η Κυβέρνηση δίνοντας βαρύτητα στον περιορισμό των ελλειμμάτων δείχνει μέχρι στιγμής να παραβλέπει τα απαιτούμενα μέτρα για έξοδο από την ύφεση που θα οδηγήσουν στην αύξηση του πλούτου της Χώρας, τονίζει ο Δημήτρης Μέξης.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕΠΕΥ, η Ελληνική οικονομία θα δίνει συνεχόμενες εξετάσεις στην Τρόικα, η οποία θα συνεχίσει να απαιτεί εμφατικές λύσεις και όσο αυτές δεν εφαρμόζονται αυτό θα αποτελεί σημαντικό τροχοπέδη για την Αγορά.

Όσον αφορά την πορεία του Χ.Α. και σύμφωνα με τον κ. Μέξη, τα αποτελέσματα των εισηγμένων ήταν αναμενόμενα αρνητικά, με ελάχιστες θετικές εκπλήξεις και με δεδομένο ότι “ατμομηχανή” της Αγοράς παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών θα συνεχίσει να “υποφέρει” τουλάχιστον και στην τρέχουσα χρήση, η Αγορά δεν θα πρέπει να αναμένει πειστική ανάκαμψη, παρά μόνον βραχύβιες ανοδικές διορθώσεις (!)

Σε περιπέτειες έχει μπει από χθες η μακροχρόνια ανοδική τάση καθώς η διάσπαση των 1550 μονάδων αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλά χαρτοφυλάκια τα οποία ενδεχομένως να περιορίσουν τις επόμενες μέρες το βαθμό έκθεσής τους στην Αγορά, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, καθώς υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες υποχώρησης του Δείκτη προς τις 1.480 μονάδες όπου εντοπίζεται και το επόμενο σημείο στήριξης.

“Διαχειριστικά το σημερινό χαμηλότερο από χθες κλείσιμο επιβάλλει περικοπή ενδεχόμενων ζημιών και μείωση της έκθεσης στην Αγορά στο 50%”, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

“Δυστυχώς εκτιμώ ότι η «ταλαιπωρία» στο Χ.Α. θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με μοναδικό «ενθαρρυντικό» σημάδι τους χαμηλούς τζίρους, οι οποίοι φανερώνουν ότι υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια για γενικευμένη πτώση και επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα προηγούμενα χαμηλά έτους.

Πάντως, οι φόβοι περί νέας υποβάθμισης της Ελλάδας από την Fitch παραμένουν πάνω από τη χρηματιστηριακή Αγορά, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την αβεβαιότητα στις τάξεις του επενδυτικού κοινού”, λέει ο αναλυτής της Πήγασος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Αρνητικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές σε μέτρια επίπεδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη, στάθηκαν καλύτερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, κλείνοντας κοντά στην θεωρητική τους τιμή.

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7190, τιμή εκκαθάρισης 695,76) κινήθηκαν μεταξύ 687,5 και 706,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (91000 ΟΤΕ, 30000 Εθνική, 8100 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3302), Alpha Bank (881), Πειραιώς (881), Eurobank (896), ΟΤΕ (1246), Ταχ. Ταμιευτήριο (263), ΔΕΗ (377), Μυτιληναίος (186), Κύπρου (116), MIG (728), Αγροτική (806), ΟΠΑΠ (208), MPB (398), Ελλάκτωρα (231), Intralot (231), ΓΕΚ (130), Motor Oil (151).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/4 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (39547 τεμ.), Εθνική (838261 τεμ.), Αγροτική (150559 τεμ.), Eurobank (66597 τεμ.), Κύπρου (14567 τεμ.), ΟΤΕ (13646 τεμ.), Πειραιώς (248588 τεμ.).
Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (74000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10596445 τεμ.), Eurobank (13791415 τεμ.), Εθνική (11888778 τεμ.), Πειραιώς (6952043 τεμ.), MPB (44966164 τεμ.), Κύπρου (5644908 τεμ.), MIG (7451254 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v