Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν οι πωλητές στις τράπεζες

Οι επιφυλάξεις για νέες πιέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες (και βεβαίως στις ελληνικές) στο  β' 3μηνο του 2011 υποχρεώνουν σε πωλήσεις προεξόφλησης τους πιο επιφυλακτικούς. Κινδυνεύει να χάσει και τα 6,15 € η ΕΤΕ.

Αντίδραση από τα χαμηλά επιχειρείται στο Χ.Α.

Από τις 1.517,2 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και από τις 695,5 ο FTSE-20, σταδιακά μετά τις 13:30 επιχειρείται η αποκόλληση της αγοράς από έναν τοπικό πυθμένα.

Έως 0,7% χαμηλότερα ο Γ.Δ. και 1,1% ο 20άρης και το Χ.Α. παραμένει εγκλωβισμένο στις συνεχείς ρευστοποιήσεις τραπεζικών θέσεων.

Συνολικά, χαμηλότερα οι μετοχές του κλάδου, με την Εθνική πριν από λίγο να χάνει και τα 6,15 ευρώ -με ελάχιστη τιμή στα 6,14- και περισσότερες από 1,9 εκατ. μετοχές να αλλάζουν χέρια.

Έως 2,6% χαμηλότερα η μετοχή της Eurobank, με 565.000 μετοχές.

Έως 2,5% πιο κάτω η Alpha Bank, με 1,7 εκατ. μετοχές.

Κατά 0,8% χαμηλότερα η Πειραιώς, με 1,3 εκατ. μετοχες, με διορατικούς παίκτες να προεξοφλούν τις ευρύτερες ανακατατάξεις - πιέσεις που περιμένουν τον κλάδο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Φαίνεται πως οι πωλητές, σταθεροί και σε αυτά τα επίπεδα τιμών, επιχειρούν να προεξοφλήσουν και να αφομοιώσουν τα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν τη μεταβατική περίοδο μεταξύ του προσωρινού και του μόνιμου μηχανισμού.

Δεδομένης της πολιτικής ρευστότητας στη Γερμανία, ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο, και όσον αφορά στα κεφάλαια που θα πρέπει να έχει ο προσωρινός μηχανισμός, δημιουργείται πρακτικά ένα μεγάλο… κενό.

Από αυτήν την άποψη, ο διορθωτικός κύκλος για τις ελληνικές τράπεζες δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Όλες αυτές τις λεπτομέρειες τις γνωρίζουν οι νουνεχείς παίχτες και ακριβώς επειδή προεξοφλούν χαμηλότερες τιμές για τις τραπεζικές μετοχές κατεβάζουν περισσότερο τον πήχη.

Από τεχνική πλευρά, η υποχώρηση της Εθνικής πιο κάτω από τα 6,2 ευρώ την οδηγεί στα 6 ευρώ, όπου πιθανότατα θα δοθεί μία… τελευταία μάχη.

Υπενθυμίζεται πως ελάχιστη τιμή για τη μετοχή της ΕΤΕ είναι στα 5,62 ευρώ, χαμηλό που διαμορφώθηκε στις 11/1/2011.

Όσον αφορά στους άλλους δύο παίκτες του κλάδου, ελάχιστη τιμή για την Alpha Bank είναι τα 3,26 ευρώ, για τη Eurobank τα 3,25 ευρώ, τιμές που σημειώθηκαν στο διήμερο 10 - 11 Ιανουαρίου.

Ο κίνδυνος επιστροφής των 3 ισχυρότερων ομίλων του κλάδου προς τα χαμηλά έτους εύλογα προβληματίζει κυρίως τους βραχυπρόθεσμους.

Διευκολύνει όμως τους πωλητές να προχωρήσουν σε ακόμη μεγαλύτερο δανεισμό και στη λήψη περισσότερων θέσεων πώλησης στα παράγωγα.

Πριν από λίγο, στις 14:15, οι συναλλαγές μόλις που ξεπερνούσαν τα 61 εκατ. ευρώ, με 11,7 εκατ. ευρώ στην Εθνική, 7,7 εκατ. στην Alpha Bank και 2,5 εκατ. στη Eurobank.

Συναλλαγές 15,4 εκατ. ευρώ και 1,7 εκατ. μετοχών έχουν γίνει στη μετοχή της Motor Oil, που υποχωρεί στα 9,05 ευρώ.

Από τον 20άρη κρατούν ακόμη η 3E, ο ΟΠΑΠ και η Ελλάκτωρ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν η Τέρνα Ενεργειακή, η Intralot, η J&P Άβαξ και βεβαίως τα δύο "νερά", ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Έως 8% το 0,23 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Alapis, 2,8% υποχωρεί η μετοχή του F.F. Group, 2,9% του Φουρλή και 3,8% της Lamda Development.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v