ΧΑ: Συνεδρίαση ασανσέρ και φήμες για τράπεζες

Συνεδρίαση για γερά νεύρα και "χοντρό" παιχνίδι στις τράπεζες οι μετοχές των οποίων σημείωσαν έντονες διακυμάνσεις. Νέες φήμες για Alpha (+4,08%) και Eurobank (+7,17%). Πτώση για Εθνική. Απώλειες για ΟΠΑΠ.

Συνεδρίαση για γερά νεύρα, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εντυπωσιακό εύρος περίπου 40 μονάδων, αλλάζοντας αρκετές φορές πρόσημο και χοντρό παιχνίδι στις τράπεζες, οι μετοχές των οποίων παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις.

Από τη μία η Αγορά τιμολογεί αρνητικά τόσο τις εντεινόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες, όσο και τις εντυπώσεις από την συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ και από την άλλη η ψυχολογία των αγοραστών τονώθηκε από τις νέες φήμες που αναφέρονται στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο με “αναπαλαιομένα” σενάρια και υποψήφιους πρωταγωνιστές τις Alpha Bank και Eurobank.

Μάλιστα οι ίδιες φήμες αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη των δύο Τραπεζών στο Λονδίνο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα νέα, αν επιτευχθεί τελικά συμφωνία.

Μάλιστα οι φήμες πήραν ιδιαίτερη ένταση λίγο μετά τις 15.30 και ενώ ο Δείκτης βρισκόταν στο χαμηλό ημέρας και στις παρυφές των 1600 μονάδων και μάλιστα ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός των αγοραστών που όχι μόνο τίναξε τον Δείκτη 40 μονάδες ψηλότερα, αλλά στις 16.01 ενεργοποιήθηκε και ΑΜΕΜ στον τίτλο της Alpha Bank.

Από την άλλη πρέπει να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως φημών, η προσφορά μόνο ευκαταφρόνητη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς αρκετοί βρήκαν την ευκαιρία να ρευστοποιήσουν σε υψηλότερα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank έφθασε μέχρι τα 5,30 ευρώ (+8,16%) και ο τίτλος της Eurobank μέχρι τα 4,95 ευρώ (+7,61%).

Σημαντική κινητικότητα και στον τίτλο του Ταχ. Ταμιευτηρίου (έφθασε μέχρι τα 3,82 ευρώ με κέρδη 9,77%), καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι αν ξεκινήσουν οι ανακατατάξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, το Τ.Τ. μπορεί να αποτελέσει στόχο εξαγοράς από πολλούς ενδιαφερόμενους.

Αντίθετα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης η μετοχή της Εθνικής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει αυξηθεί ο δανεισμός για τον εν λόγω τίτλο στην Αγορά Παραγώγων.

Μάλλον ικανοποιητική συμπεριφορά από τον τίτλο της MPB, καθώς πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 488.167.604 νέες (ΚΟ) μετοχές της Τράπεζας που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών ανέρχεται σε 1.464.502.812 (ΚΟ) μετοχές.

Σε κάθε περίπτωση το μόνο που δείχνει σίγουρο είναι ότι μετά την κίνηση της Εθνικής προς την Alpha Bank, οι φήμες επέστρεψαν και δύσκολα θα σταματήσουν, όλοι υποτίθεται ότι θα μιλούν με όλους και η Αγορά μην έχοντας άλλους καταλύτες θα κινείται επικίνδυνα και αναλόγως των φημών.

Ανεξαρτήτως φημών και εξελίξεων στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς, ο Μάρτιος αναμένεται ιδιαίτερα καθοριστικός μήνας, τόσο όσον αφορά τις εξελίξεις στο Ισλαμικό τόξο, όσο και για τις αποφάσεις από τις Συνόδους Κορυφής που θα είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελληνική οικονομία.

Αν συνεχιστούν οι απογοητεύσεις και στα δύο μέτωπα, δεν αποκλείεται να σημειωθούν έως και επιθετικές πωλήσεις, ενώ τα σενάρια για πρόωρες εκλογές παραμένουν μπροστά, αν οι αποφάσεις των Ηγετών της Ε.Ε. δεν κάνουν “ελαφρύτερο” το “φορτίο” του Ελληνικού χρέους.

Να σημειωθεί ότι ενώ η κ. Άγκελα Μέρκελ δήλωσε για πρώτη φορά ότι η επιμήκυνση του Ελληνικού χρέους βρίσκεται στο τραπέζι, αρνητικά φαίνεται να διάκειται το Βερολίνο, τόσο στο ζήτημα της μείωσης του επιτοκίου στο δάνειο των 110 δισ., όσο και στην επαναγορά Κρατικών ομολόγων με κεφάλαια του Ταμείου Διάσωσης και αν αυτά επαληθευτούν θα είναι σημαντική απογοήτευση στις τάξεις των αγοραστών και οι επιπτώσεις θα “φανούν” άμεσα στις Αγορές ομολόγων, ακόμα και αν έχει μεσολαβήσει κάποιο έντονα ανοδικό διάλειμμα από τις εξελίξεις στις εγχώριες Τράπεζες.

Αρνητική εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street, καθώς τα μηνύματα δεν δείχνουν να ενθαρρύνουν περαιτέρω την ψυχολογία των αγοραστών που προχωρούν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις.

Κατ΄ αρχήν όπως αναφέρουν τα πρακτικά από την τελευταία σύσκεψη της ΒοΕ, οι αξιωματούχοι προβληματίζονται για την εικόνα του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες ενώ ενισχύεται το σενάριο απόσυρσης της ιδιαίτερα χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Ο πληθωρισμός στη Βρετανία "τρέχει" με 4% έναντι στόχου της Τράπεζας για 2%.

Από την άλλη αυξάνονται οι φωνές που “κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου” για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τον “ιό των εξεγέρσεων” στο Ισλαμικό τόξο. Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Deutsche Bank, BoA Merrill Lynch, Morgan Stanley και Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας επισημαίνουν ότι εάν η ανοδική πορεία στην τιμή του μαύρου χρυσού αποδειχθεί μακροπρόθεσμη, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία που μόλις πραγματοποιεί τα πρώτα βήματα εξόδου από την χειρότερη κρίση των τελευταίων 50 ετών.

Επιστρέφοντας στο εγχώριο Τραπεζικό ταμπλό, θεωρείται βέβαιο ότι η έντονη μεταβλητότητα που παρουσιάζει η Αγορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, απαγορεύει την ενασχόληση στα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, ενώ έχει “εξουθενώσει” σημαντικό αριθμό traders.

Σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης, το αβέβαιο εξωτερικό περιβάλλον δημιουργεί τουλάχιστον σκεπτικισμό για μια εντονότερη δραστηριοποίηση στην Αγορά σε επίπεδο νέων τοποθετήσεων και ως εκ τούτου προτιμάται η επιφυλακτική στάση μέχρι την εμφάνιση του επόμενου εγχώριου ή εξωτερικού θετικού καταλύτη.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου, από τον οποίο το 91,5% το απέσπασαν οι τίτλοι του 20αρη, ενώ συνέχισαν να προβληματίζουν οι ΔΕΗ (τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και ΟΠΑΠ (τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση).

Από το ταμπλό του 20αρη, μόλις τρεις οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (-3,2%), ΟΠΑΠ (-3,61%) και Εθνική (-0,67%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Τιτάνα.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο (+8,33%), Eurobank (+7,17%), MIG (+5,56%), Alpha Bank (+4,08%) και Πειραιώς (+3,7%). Μικρότερα κέρδη για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 40 μονάδων, αλλάζοντας αρκετές φορές πρόσημο, με υψηλό τις 1644,67 (12.08) και χαμηλό τις 1604,14 (15.39) μονάδες για να κλείσει τελικά στις 1629,72 μονάδες με κέρδη 0,64%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 161 εκατ. από τα οποία τα 5,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετική υπεροπλία των μετοχών με θετικό πρόσημο στην τελική εικόνα όπου 94 ανοδικές μετοχές “αντικρίζουν” 72 πτωτικές, 27 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 18,52% και άλλοι 21 με απώλειες από 5 έως 18,75%.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Σε επικίνδυνα επίπεδα πιθανής διόρθωσης βρίσκονται οι περισσότεροι διεθνείς δείκτες, επισημαίνει ο Πάνος Δαντης.

Τα συνήθως απρόσμενα “sell – offs” που περιοδικά συμβαίνουν σε όλες τις μεγάλες Αγορές πιέζουν όλες τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Και βέβαια προσθέτουν ένα επιπλέον ρίσκο στις τιμές των μετοχών των εταιρειών που έχουν σαν αντικείμενο τα εμπορεύματα.
Όμως ταυτόχρονα , τα περιοδικά “sell – offs” πυροδοτούν και ράλι στο Αμερικανικό δολάριο.

Αυτό το γεγονός από μόνο του πιέζει τις τιμές των εμπορευμάτων χαμηλότερα πολλαπλασιάζοντας και την πίεση στις αντίστοιχες μετοχές.

Τέτοιου είδους γεγονότα έχουν αυξημένες πιθανότητες να συμβούν αυτή την εποχή. Ο δείκτης βαρόμετρο παγκοσμίως S&P 500 είναι, τεχνικά, σε υπεραγορασμένα επίπεδα, οι προσδοκίες των επενδυτών είναι ανοδικές, οι δε ανησυχίες τους για την γενικότερη εικόνα των Αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας ουσιαστικά ανύπαρκτες.

Οι κύριοι δείκτες VXO, VIX, που δείχνουν το πόσο οι επενδυτές φοβούνται μια διόρθωση του S&P 100 και του S&P 500, και που είναι αντιπροσωπευτικοί της μαζικής επενδυτικής ψυχολογίας, είναι σε επικίνδυνα επίπεδα, από τα οποία στο παρελθόν είχαμε σημαντικές διορθώσεις. Επίσης ο δείκτης CCI των εμπορευμάτων συνεχίζει το ράλι του προς νέα ιστορικά υψηλά αντικατοπτρίζοντας την ανάλογη πορεία των περισσοτέρων commodities.
 
Ενώ και ο δείκτης US dollar είναι σχετικά χαμηλά και μάλλον θα αντιδράσει ανοδικά. Όλα αυτά είναι πολύτιμες πληροφορίες για τους βραχυπρόθεσμους traders και κερδοσκόπους που καταλαβαίνουν που πάει το πράγμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και πιο πρόσφατο, η πορεία των Αγορών στον πανικό του 2008 από την μία και του δολαρίου από την άλλη. S&P500 και US dollar index κινήθηκαν προς αντίθετες κατευθύνσεις ενώ πριν το σκηνικό του πανικού ο δείκτης δολαρίου ήταν σε ιστορικά χαμηλά (Απρίλιο του 2008) αφού ήταν και ακόμα είναι σε ένα μεγάλο “secular bear market” που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2001.

Ήταν η εποχή που ο S&P500 έχασε 42,2% μέσα σε 3 μήνες, μέσα σε ένα απίστευτο “λουτρό αίματος” που είχαν να δουν οι ιστορικοί των Αγορών από τον πανικό του 1907 (και όχι του 1929 όπως λανθασμένα πιστεύουν σχεδόν όλοι).

Τότε η συσχέτιση r-square έφτασε το 81,7% , δηλαδή το 82% της ημερήσιας κίνησης του Δείκτη Δολαρίου οφειλόταν μαθηματικά στην κίνηση του S&P500!

Είναι λοιπόν πιθανό τις επόμενες εβδομάδες να επαναληφθεί σε μικρογραφία βέβαια κάτι ανάλογο και όποιος trader ή διαχειριστής προετοιμαστεί κατάλληλα θα δρέψει τους ανάλογους καρπούς.

Όσον αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο και την βραχυπρόθεσμη τάση, ο υπεύθυνος Αγορών της Sarros ΑΕΠΕΥ, εκτιμά ότι μόνο αν υπάρξει θετική είδηση – καταλύτης, μπορεί να αναστραφεί η διαφαινόμενη πτωτική τάση.

Αντίθετα αν η ροή ειδήσεων δεν βοηθήσει, δεν μπορεί να αποκλειστεί (σε πρώτη φάση) η υποχώρηση του Δείκτη προς τις 1550 – 1530 μονάδες και του 20αρη προς τις 700 – 690 μονάδες.

Απόλυτα επιφυλακτικός και ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Σύμφωνα με την άποψή του, ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη μετέπειτα πορεία του δείκτη FTSE ίσως αποδειχθεί το σχηματιζόμενο μαύρο candlestick της περασμένης Δευτέρας με τη χαρακτηριστική μεγάλη πάνω σκιά. Στατιστικώς, όταν παρουσιάζονται τέτοια ημερήσια pattern κοντά σε σημαντικά διαγραμματικά επίπεδα (αντίσταση : 830 μονάδων), που να εμπεριέχουν και έντονο τζίρο συναλλαγών προϊδεάζουν για τη δημιουργία ισχυρής τοπικής κορυφής, όπου αποτελεί συνήθως το εφαλτήριο ενός νέου καθοδικού κύματος όταν η βασική μεσοπρόθεσμη τάση είναι αρνητική.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης και ο πραγματοποιηθείς όγκος συναλλαγών των τελευταίων συνεδριάσεων στο μελλοντικό συμβόλαιο του 20άρη, καθώς, όπως φαίνεται και στο ημερήσιο volume chart, όταν ξεπερνάει το κρίσιμο επίπεδο των 14500 τεμ. ενεργοποιεί το “alert” πιθανής εκδήλωσης βίαιης βραχυχρόνιας αλλαγής τάσης (στη προκειμένη περίπτωση είναι από ανοδική σε πτωτική).

Πάντως το διαγραμματικό “trigger signal” θα δοθεί με την επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση της περιοχής, που εκτείνεται ανάμεσα στη γραμμική στήριξη των 748 μονάδων και στο Fibo απλό κινητό μέσο των 144 ημερών, στις 739 μονάδες. Η καταγραφή κλεισιμάτων κάτω από τις 735 μονάδες θα ανοίξει το δρόμο για τη “κατάβαση” προς τη γνωστή ζώνη στήριξης των 709 με 700 μονάδων.

Η κίνηση αυτή εάν ολοκληρωθεί με επιτυχία θα ανοίξει ένα νέο κύκλο ακόμα πιο έντονων ρευστοποιήσεων και από εκείνο του περασμένου Δεκεμβρίου. Αναίρεση στο εν λόγω καθοδικό σενάριο θα προκληθεί μόνο με τη “δυναμική” επανείσοδο του FTSE ASE 20 πάνω από το όριο των 800 μονάδων.

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με την άποψη του κ. Μάνθου, πάρα πολλά θα “παιχτούν” από την διάσπαση ενός από τα δύο άκρα που οριοθετούνται στις 1600 και 1700 μονάδες.

Καθοδική διάσπαση των 1600 μονάδων θα δώσει minimum υποχώρηση προς τις 1543 μονάδες, ενώ αντίθετα ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1700 μονάδων θα βάλει σαν πρώτο στόχο τις 1793 μονάδες.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση εντυπωσιακής μεταβλητότητας που αύξησε περαιτέρω τις συναλλαγές.
Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,2%.

Μικτές κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 16370, τιμή εκκαθάρισης 765,88) κινήθηκαν μεταξύ 746,25 και 772,5 μονάδων.

Σχετικά χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (223500 ΟΠΑΠ, 852700 Εθνική, 50000 Πειραιώς, 52200 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4754), Alpha Bank (7078), Πειραιώς (6282), Eurobank (3460), ΟΤΕ (1241), MIG (4166), Κύπρου (729), Ταχ. Ταμιευτήριο (1653), ΔΕΗ (1007), ΓΕΚ (195), MPB (3131), Μυτιληναίος (853), Ελ. Πετρέλαια (361), Ελλάκτωρα (110), Αγροτική (123), ΕΧΑΕ (196), ΟΠΑΠ (266).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/2 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς (93463 τεμ.), Eurobank (153814 τεμ.), Alpha Bank (237485 τεμ.), Εθνική (201934 τεμ.), Κύπρου (50000 τεμ.), ΟΤΕ (10711 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (80000 τεμ.), Eurobank (237000 τεμ.), Εθνική (109477 τεμ.), MPB (30403 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (14767031 τεμ.), Eurobank (14198612 τεμ.), Εθνική (12284565 τεμ.), Κύπρου (5898608 τεμ.), Πειραιώς (11214971 τεμ.), MPB (20417380 τεμ.), MIG (4853897 τεμ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v