Κόντρα και στα καιρικά φαινόμενα οι αγοραστές!

Έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο ΧΑ, με τους αγοραστές να συνεχίζουν ακάθεκτοι παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις αγορές. Έκλεψαν την παράσταση ΟΤΕ (+5,6%, σε υψηλό 9 μηνών) και ΟΠΑΠ.

Τα άσχημα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την Χώρα δεν στάθηκαν ικανά να διαταράξουν την θετική ψυχολογία των αγοραστών, που αγνόησαν επιδεικτικά την αρνητική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, τη νέα άνοδο του Brent και το ξεκίνημα σε αρνητικό έδαφος της Wall Street.

Η ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης βρίσκει τον Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει επτά (!) συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κάτι που είχε να συμβεί από την περίοδο 18/8/2009 έως 26/8/2009, όμως ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις οι τίτλοι με τελικό αρνητικό πρόσημο ήταν περισσότεροι, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη (που όμως μετά τις 14.55 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο), το σημαντικό ενδιαφέρον για τίτλους μικρότερων Τραπεζών, οι καινούργιοι ημερήσιοι πρωταγωνιστές, καθώς σε αρκετούς τίτλους που είχαν επιδείξει διαθέσεις υπεραπόδοσης κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, σήμερα παρατηρήθηκαν κινήσεις κατοχύρωσης αξιοπρόσεκτων κερδών και η σαφώς χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα που αφορούσε τα Σ.Μ.Ε. του FTSE στην Αγορά Παραγώγων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο υψηλό ημέρας, και τελικά έκλεισε πολύ κοντά σε αυτό, καθώς στο υψηλό ημέρας έκλεισαν και οι Κύπρου, Alpha Bank, Eurobank.

Ασφαλώς για το τελικό θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη και σήμερα η συνδρομή του Τραπεζικού κλάδου ήταν τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη, όμως από το ταμπλό του 20αρη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι, τις εντυπώσεις έκλεψαν οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Ο πρώτος έκλεισε σε υψηλά 10 μηνών και λίγο χαμηλότερα από την θεωρούμενη ισχυρή αντίσταση των 15,70 ευρώ, την οποία αν διασπάσει ανοδικά βάσει ως άμεσο στόχο τα 16,20 ευρώ.

Σε υψηλά 9 μηνών ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών που άφησε μακράν πίσω του την αντίσταση των 7,62 ευρώ και αν την μετατρέψει σε στήριξη δημιουργεί τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 8,78 ευρώ.

Από εκεί και πέρα οι ημερήσιοι τζίροι παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα και αυτό είναι ένδειξη ότι υπάρχουν "πρόθυμοι" αγοραστές-πωλητές, με διιστάμενες προβλέψεις και διαφορετικές προσδοκίες για τη βραχυχρόνια πορεία της Αγοράς.

Άλλωστε τα Χρηματιστήρια δημιουργήθηκαν και για τον λόγο ότι υπάρχουν απόλυτα διαφορετικές απόψεις για το που πρέπει να βρίσκονται οι τιμές ανά πάσα στιγμή και βέβαια τα περισσότερα κέρδη βγαίνουν από τις αγορές στο σωστό timing και τις λάθος εκτιμήσεις των άλλων (!)

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου μπορεί να δηλώνει έως και έκπληκτη από την απρόσμενη δύναμη της Αγοράς, όμως εκτιμά ότι η μεταβλητότητα στην οποία έχει εισέλθει το Χ.Α. κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις θα συνεχιστεί, όσο συνεχίζονται τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης και τους τελικούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Μάλιστα κάποιο περισσότερο συντηρητικοί (που μέχρι στιγμής δεν τους επαληθεύει η Αγορά), αρκούνται στο να τονίζουν ότι το Ελληνικό ζήτημα είναι σε διαπραγματεύσεις αλλά κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια το τρόπο και το χρόνο δράσης του πακέτου διάσωσης. Επίσης εφιστούν την προσοχή σε όσους δεν έχουν κατανοήσει ότι πιθανότατα το τελικό σενάριο θα εγκριθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Να αγοράσουν το ευρώ και να αυξήσουν τις θέσεις τους στα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας συμβουλεύει τους πελάτες της η JP Morgan, καθώς εκτιμά ότι η κρίση χρέους αντιμετωπίζεται.

Η κρίση χρέους, αν και αποτελεί ακόμα βασικό κίνδυνο για τις προοπτικές, έχει μετριαστεί σχετικά καθώς οι χαράσσοντες την πολιτική φαίνεται να υιοθετούν μια πιο προληπτική προσέγγιση”, αναφέρει έκθεση του οίκου.

“Οι Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσοι αποφασίζουν για τις πολιτικές στέλνουν το μήνυμα ότι η κρίση χρέους ξεκίνησε στην Ευρώπη και θα αντιμετωπιστεί από την Ευρώπη. Η αποτυχία του κοινού νομίσματος θα ήταν τόσο καταστροφική ώστε θα πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί”, εξηγούν οι αναλυτές.

Αντίθετα ο “bearish” Nouriel Roubini εκτιμά ότι η Πορτογαλία θα βρεθεί σύντομα αποκλεισμένη από τις διεθνείς Αγορές ομολόγων, όπως συνέβη με την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για την επαναγορά ομολόγων της Ελλάδας ή άλλης Χώρας που κρατά στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ από το ESFS, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Το EFSF θα πρέπει να είναι όσο πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό γίνεται ως προς την χρήση των πόρων, πρόσθεσε ο Trichet, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΚΤ συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα αγοράς ομολογιών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την συνεχιζόμενη χρηματοδότηση Τραπεζών από την ΕΚΤ, ο Trichet παραδέχτηκε ότι ένας αριθμός Τραπεζών εξαρτάται ακόμη από την ρευστότητα της ΕΚΤ και ο εθισμός αυτός θα πρέπει σταδιακά να υποχωρήσει. Αναφορικά με τα “stress tests” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών ο επικεφαλής της ΕΚΤ αρκέστηκε να πει πως ετοιμάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους αρμόδιους φορείς.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, με σχετική υπεροπλία οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στα ταμπλό του 20αρη, όπου με κέρδη 5,6% ξεχώρισε ο τίτλος του ΟΤΕ.

Κέρδη ίσα ή μεγαλύτερα του 2%
για Βιοχάλκο και Alpha Bank και του 1% για Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, και Eurobank.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος της MIG.
Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-1,18%), Τιτάνα (-1,85%) και Coca-Cola (-1,69%). Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ, Jumbo, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 1648,97 μονάδες (10.37), όμως (όπως προαναφέρθηκε) έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1675,14 μονάδες με κέρδη 0,67%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 117 εκατ. από τα οποία τα 3,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Καλή η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές έναντι 96 πτωτικών και 26 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το Χ.Α. μπορεί να συνεχίσει να εκπλήσσει ευχάριστα, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.
Μετά το καταστροφικό για το Ελληνικό Χρηματιστήριο 2010 και την ανακήρυξή του σε διεθνή πρωταθλητή απωλειών, ελάχιστοι αποτόλμησαν να προτείνουν τοποθετήσεις σε Ελληνικές μετοχές για το 2011.

Ο δε Τραπεζικός κλάδος εκτοπίστηκε από τις επενδυτικές επιλογές σχεδόν όλων, καθώς εκτιμήθηκε ότι ο συνδυασμός Ελληνικών ομολόγων και επισφαλών δανείων μπορεί δυνητικά να διαμορφώσει ένα ιδιαιτέρως “τοξικό μείγμα” ικανό να οδηγήσει στην ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης μετά την ολοκλήρωση των επόμενων “stress tests”.

Ωστόσο, η ολοκλήρωση του πρώτου χρηματιστηριακού μήνα του 2011, και οι πρώτες συνεδριάσεις του δεύτερου, μας έχουν εκπλήξει ευχάριστα καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει ήδη σημαντικά κέρδη υποβοηθούμενος από τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων που ώθησε ανοδικά τις μετοχές εταιρειών με υψηλές μερισματικές αποδόσεις.
 
Αξιοσημείωτα όμως κέρδη κατέγραψε και ο τραπεζικός κλάδος. Το “January effect” εκπληρώθηκε φέτος παρά το κακό ξεκίνημα των πρώτων ημερών καθώς η πολύμηνη υποτιμητική κερδοσκοπία στην ανοχύρωτη Ελληνική Αγορά είχε καταστήσει αυτοεκπληρούμενη προφητεία την συνεχή διαμόρφωση ολοένα και χαμηλότερων τιμών.

Ευλόγως, τίθεται το ερώτημα: δικαιούμαστε να αισιοδοξήσουμε και για τους επόμενους 11 μήνες του έτους;

Η απάντηση ίσως είναι καταφατική και τα σήματα αγορών που δείχνει η τεχνική ανάλυση πρέπει ενδεχομένως να υιοθετηθούν αν εκπληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης που αφορούν καθοριστικά και την Ελληνική οικονομία και αποφάσεις που λαμβάνονται στο εσωτερικό της Χώρας.

Η πρώτη κατηγορία αποφάσεων τείνει να εμφανίζει την Ε.Ε. να υιοθετεί στο εγγύς μέλλον μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης. Ουσιαστική ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης των Περιφερειακών οικονομιών. Μείωση των επιτοκίων δανεισμού των Χωρών που έχουν ήδη προσφύγει σε αυτόν (Ελλάδα, Ιρλανδία).

Πιθανή εξαγορά μέρους του χρέους. Επιμήκυνση της διαδικασίας αποπληρωμής των οφειλόμενων ποσών που εισπράχθηκαν από το μηχανισμό στήριξης. Ενδεχόμενη υιοθέτηση της διαδικασίας έκδοσης Ευρωομολόγου. Πρόκειται για μέτρα που θα σταθεροποιήσουν τις Περιφερειακές οικονομίες με αντάλλαγμα την εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη λήψη πρόσθετων διαρθρωτικών μέτρων.

Η εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα είναι ευεργετική για το Χρηματιστήριο στο βαθμό που οι Αγορές πεισθούν ότι ο Ευρωπαϊσμός καθισχύει και ξεκινά η οικοδόμηση της ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης που προοπτικά θα οδηγήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Διαφαίνεται δε ότι Γερμανία και Γαλλία από κοινού ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση τις εξελίξεις και όποιος μπορεί ακολουθεί. Αλλιώς γίνεται βορά των διαθέσεων των Αγορών.

Η δεύτερη κατηγορία αποφάσεων σχετίζεται με την πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών όπως αυτές καθορίζονται από το μνημόνιο, αλλά και τη δρομολόγηση διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι οποιαδήποτε μέτρα και αν ληφθούν σε σχέση με την υποβοήθηση της εξυπηρέτησης του χρέους μας θα είναι ανεπαρκή αν δεν συνοδευθούν με την επανέναρξη της μεγέθυνσης της οικονομίας, ώστε να σταθεροποιηθεί η σχέση χρέους προς ΑΕΠ και κάποια στιγμή να αρχίσει να υποχωρεί.
 
Η αναπτυξιακή διαδικασία πρέπει να αποτελέσει κεντρικό στόχο της οικονομικής πολιτικής με την ανάδειξη του επιχειρηματικού κόσμου ως πρωταγωνιστή από κοινού με το Κράτος και ειδικούς φορείς που οφείλουν να ενεργοποιηθούν στη διαδικασία σχεδιασμού και επεξεργασίας των κατάλληλων επενδυτικών προτάσεων.

Τελικά, το 2001 ίσως είναι η χρονιά που ταυτόχρονα θα ξεκινήσει ο μετασχηματισμός της Ευρώπης προς την κατεύθυνση του φεντεραλισμού και της πολιτικής ενοποίησης αλλά και ο μετασχηματισμός της Ελλάδος προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ουδείς μπορεί να διατυπώσει βεβαιότητα για την επιτυχή έκβαση των παραπάνω, ενώ πολλοί στοιχηματίζουν στο αντίθετο, δηλαδή στη διάλυση της Ευρωζώνης και τη χρεοκοπία της Ελλάδος. Υπάρχει όμως η αισιοδοξία ότι οι ηγεσίες θα δρομολογήσουν τις εξελίξεις προς τις κατευθύνσεις που προαναφέρθηκαν καθώς οι εναλλακτικοί οδικοί χάρτες οδηγούν την Ευρώπη στο περιθώριο και την Ελλάδα στη συρρίκνωση.

Συνεκτιμώντας δε τα παραπάνω, οι Αγορές μπορεί να “ψηφίσουν” το σενάριο ότι η Ελλάδα θα κάνει την έκπληξη αντιστρέφοντας τη μέχρι πρότινος απαισιόδοξη άποψη που κατέληγε στην εκτίμηση ότι θα απαιτηθεί η εφαρμογή του Plan B (αναδιάρθρωση του χρέους τώρα με άμεσο “κούρεμα” των ομολόγων).

Και τότε ίσως δούμε το Ελληνικό ομόλογο να γίνεται επιθυμητή επενδυτική επιλογή καθώς θα προεξοφλείται η σύντομη αναβάθμισή του από τους οίκους αξιολόγησης από την κατηγορία “σκουπιδιού” που κατατάσσεται τώρα, τις δε Τραπεζικές μετοχές να επανεντάσσονται στα χαρτοφυλάκια των funds.

Με αυτό το σενάριο το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να συνεχίσει να μας εκπλήσσει θετικά το επόμενο διάστημα, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank.

Απρόσμενα δυνατή Αγορά, εντοπίζει με θετική έκπληξη ο Μάνος Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών ανέφεραν σαν εξαιρετικά πιθανή και επιθυμητή την διόρθωση των τιμών, καθώς οι πρόσφατες ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν κοντά στις 1690 μονάδες δεν αποφόρτισαν ιδιαίτερα την βραχυπρόθεσμη ανοδική υπερβολή του Γενικού Δείκτη.

Η μεταβλητότητα αναμένεται κυριαρχήσει στην διακύμανση των περισσότερων Τραπεζικών τίτλων δίνοντας ευκαιρίες βραχυπρόθεσμων κινήσεων χωρίς να αποκλείονται επιμέρους διαφοροποιήσεις από μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που “δικαιούνται” κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον δεύτερου χρόνου.

Η Αγορά είναι ανοδική, ο βαθμός έκθεσης μας αυξημένος αλλά όχι πλέον στο όριο και απαιτείται ορθολογισμός στις κινήσεις αγορών και πειθαρχία επιλογών αφού το επενδυτικό τοπίο αρχίζει να διακατέχεται από ενθουσιασμό και η επαφή με τα θεμελιώδη έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο.

Από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, οι αγοραστές επιμένουν να έχουν το “πάνω χέρι” και δείχνουν να διαχειρίζονται σωστά το όποιο “profit taking”.

Έτσι να και τα “υπεραγορασμένα” επίπεδα υπαγορεύουν κάποιας μορφής διόρθωση, δεν αποκλείεται η Αγορά να μην δώσει “κραυγαλέα” ευκαιρία εισόδου στους “διστακτικούς” (!)

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, που συνδυάστηκε με σημαντική μείωση των συναλλαγών.
Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν από σχετική απόσταση τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας τις υποτιμήσεις στο 0,91%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7699, τιμή εκκαθάρισης 782,51) κινήθηκαν μεταξύ 769 και 785,5 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (50000 Alpha Bank, 42300 Eurobank, 31900 Κύπρου, 11200 Αγροτική, 1100400 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5393), Alpha Bank (2051), Πειραιώς (2534), Eurobank (2149), ΟΤΕ (3522), MIG (592), Κύπρου (561), Ταχ. Ταμιευτήριο (415), Αγροτική (239), ΔΕΗ (401), Μυτιληναίος (414), ΕΧΑΕ (100), ΓΕΚ (154), MPB (4388), Ελλάκτωρα (182), Intralot (102), Τιτάν (181), Ελ. Πετρέλαια (146), ΟΠΑΠ (137).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 3/2 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (96919 τεμ.), Τιτάνα (55705 τεμ.), Alpha Bank (140890 τεμ.), Eurobank (28683 τεμ.), Κύπρου (336000 τεμ.), Πειραιώς (691658 τεμ.), ΟΠΑΠ (25000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (220815 τεμ.), Alpha Bank (62731 τεμ.), Eurobank (41011 τεμ.), MIG (20472 τεμ.), Κύπρου (23784 τεμ.), ΟΠΑΠ (10360 τεμ.), Πειραιώς (114024 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (19210747 τεμ.), Eurobank (13336912 τεμ.), Εθνική (9056545 τεμ.), Πειραιώς (23742684 τεμ.), MPB (13346804 τεμ.), Κύπρου (5175268 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITADEL ADVISORS LLC γνωστοποιεί με την από 02/02/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοιχτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Α.Ε.Τ. ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITADEL ADVISORS LLC. Εκδότης: Α.Ε.Τ. Τιτάν. Καθαρή Ανοιχτή θέση: (133.304) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοιχτής Θέσης: (0.17%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοιχτής θέσης: 02 Φεβρουαρίου 2011.

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 03/02/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοιχτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. Καθαρή Ανοιχτή θέση: (676,804) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοιχτής Θέσης: (0.20%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοιχτής θέσης: 02 Φεβρουαρίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v