Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προς τη δεύτερη ζώνη αντιστάσεων...

Παιχνίδι προεξόφλησης αλλά και ενσωμάτωσης ουσιαστικών εξελίξεων ωθούν το ΧΑ προς την…δεύτερη ζώνη αντιστάσεων. Στην περιοχή των 1.680 πλέον ο ΓΔ, στο…ύψωμα των 790-800 ο FTSE 20 με την ΕΤΕ στα 7,60 ευρώ.

Για… αλκυονίδες μέρες στη… Σοφοκλέους έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος και δεν είχε άδικο. Η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης ξεπέρασε ακόμη και εμάς- τους σχετικά πιο αισιόδοξους- καθώς στο ΧΑ εξελίσσονταν ένα…μεικτό παιχνίδι προεξόφλησης, ενσωμάτωσης ουσιωδών εξελίξεων σε Βρυξέλλες- ΕΚΤ και Βερολίνο και βραχυ μεσοπρόθεσμων ωφελειών κυρίως για τις τράπεζες.

Στις 1.663,6 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, πολύ κοντά πλέον στις 1.680, στις 780 ο FTSE 20 με ακραία υπεραπόδοση ειδικά των τραπεζικών μετοχών. Εχθές φάνηκε πόσο άδικο είχαν- και έχουν- όσοι εκτιμούν πως μία άνοδος του 20άρη, του ΧΑ, μπορεί να συντελεσθεί χωρίς τον τραπεζοβαρή κλάδο.

Είτε μας αρέσει είτε όχι (…προσωπικά ανήκω στην δεύτερη κατηγορία και είναι γνωστό, νομίζω) το ΧΑ χωρίς τράπεζες δύσκολα μπορεί να κάνει την υπέρβαση. Η… θεαματική αντίδραση του κλάδου δεν έρχεται απλά να προεξοφλήσει κάτι που μπορεί και να μην ευοδωθεί τελικά αλλά περισσότερο να αποτυπώσει άμεσα οφέλη από την αναπροσαρμογή της θέσης των χαρτοφυλακίων ομολόγων που έχουν οι όμιλοι αλλά και των προοπτικών γενναιότερης ενίσχυσης τους με ρευστότητα.

Η αντίδραση του FTSE 20 στις 780 μονάδες- ξεπερνώντας τεχνικούς σχηματισμούς- μπορεί να θεωρήθηκε από αρκετούς υπερβολική αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν καλοδεχούμενη και απαραίτητη. Αναγκαία επίσης, καθώς υποχρέωσε αρκετούς "πωλητές" του ΧΠΑ να κλείσουν τις θέσεις τους, να αγοράσουν μετοχές από την υποκείμενη αγορά περίπου την ίδια στιγμή που κυρίως αμερικανικά χαρτοφυλάκια τοποθετούνταν σε ελληνικά ομόλογα.

Τουλάχιστον τις τελευταίες ημέρες η ελληνική οικονομία, η Αθήνα δεν είναι στο επίκεντρο μίας υποτιμητικής- απαξιωτικής κριτικής κάτι που φαίνεται και στην σχετική κατάταξη των υποψήφιων προς πτώχευση χωρών.

Τα πονταρίσματα υπέρ μίας συνολικότερης και ουσιαστικής επίλυσης (;) του προβλήματος "χρέους κρατών- μελών της ΕΕ" συνεχίζονται αν και από εχθές φάνηκε, πως αρκετοί προεξοφλούν επίσπευση της διαδικασίας.

Πρακτικά η βραχυπρόθεσμη τάση, εμφανώς ανοδική, έχει ξεπεράσει κρίσιμα τεχνικά σημεία με αποτέλεσμα να χρειάζεται σώφρονα διαχείριση ως προς τον χρόνο επισημοποίησης- ανακοίνωσης των ειδήσεων. Εκ των πραγμάτων το διήμερο 3-4/2 θεωρείται καταληκτικό της φάσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και που υπό προϋποθέσεις μπορεί να συνεχίσει μέχρι την δεύτερη ζώνη αντιστάσεων (αναλυτικά διαγράμματα έχουν παρουσιασθεί τελευταία στον Εκηβόλο).

Ωστόσο θα επιμείνουμε στην εκδήλωση της βραχυ-μεσοπρόθεσμης τάσης- δηλαδή αυτής που εκτυλίσσεται σχεδόν δύο εβδομάδες- και αποδίδεται κυρίως στην είσοδο "έξυπνου χρήματος" σε πλειάδα εισηγμένων.

Δεν είναι τυχαίο, και επιμένουμε σε αυτό, πως τις τελευταίες ημέρες είναι εμφανείς οι εισροές ρευστότητας και σε μετοχές εταιρειών όπως ΓΕΚ Τέρνα, J&P Αβαξ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, Forthnet, Fourlis, Σιδενόρ (αλλά και άλλων θυγατρικών του ομίλου), Υγεία, ΟΛΠ και αρκετών ακόμη από τον ευρύτερο μεσαίο χώρο (συμπεριλαμβανόμενων αρκετών από τον Small Cap).

Και κατά την εκτίμηση μας το μεγαλύτερο κέρδος για το ΧΑ δεν είναι μόνον η χθεσινή "έκρηξη" των τραπεζών αλλά η προσπάθεια…αφύπνισης και άλλων επενδυτικών δυνάμεων, μικρότερων σχημάτων, η κινητικότητα στο…ταμπλώ, η εκτίμηση πως έστω και με τα χίλια ζόρια επιτέλους κάτι κινείται και πέρα από τις τράπεζες ή τα χαρτιά των ξένων στον 20άρη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v