Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αίγυπτος και "ευρωλύση" στο επίκεντρο

Με το αιγυπτιακό ΄΄αγκάθι΄΄ ξεκινά ο Φεβρουάριος. Με τις αγορές, το ΧΑ να ισορροπούν παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις. Κρατούν τις στηρίξεις ΓΔ και FΤ 20, τα €6,8 η Εθνική. Υπερκάλυψη για την αμκ της Πειραιώς.

Ισορρόπησαν εχθές οι αγορές με τον Dow να κρατά κέρδη 2,7% συνολικά για τον Ιανουάριο.
Όμως ο…απρόβλεπτος, αστάθμητος παράγοντας παραμένει όπως αναφέρει στο εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του ο Μανούσος Καμπούρης ΄΄η Αίγυπτος και ο μαύρος κύκνος για το 2011΄΄ .

Βέβαια τις τελευταίες ώρες, ημέρες ενισχύεται η εκτίμηση σε ΕΕ, Βρυξέλλες και Αθήνα, πως οι δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο πιέζουν, υποχρεώνουν τους ευρωπαίους να επισπεύσουν τις δικές τους προσπάθειες για εξεύρεση ρεαλιστικής-ουσιαστικής, βιώσιμης λύσης.

Στέλνει δε, κατά την εκτίμηση διορατικών αναλυτών και ένα μήνυμα προς το Βερολίνο, πως το πλαίσιο διάσωσης ΔΕΝ θα πρέπει, ΔΕΝ θα μπορεί να είναι με όρους κατοχής, υποταγής της ΄΄ευρωπαικής περιφέρειας΄΄ . Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις γίνονται ακόμη πιο ραγδαίες και δραματοποιούνται σε πολλαπλά μέτωπα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον καλείται να κινηθεί το ΧΑ, βεβαίως η ελληνική οικονομία και πρωτίστως οι ιθύνοντες της, οι οποίοι φαίνεται να ετοιμάζονται για ακόμη μία άνευ όρων παράδοση στις προσταγές των ΕΕ,ΕΚΤ-ΔΝΤ-δανειστών.

Το ΧΑ, που τον Ιανουάριο ήταν τρίτο- όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος παγκοσμίως- και ξεκινά από σήμερα- και καλό μας μήνα- με τον Γενικό Δείκτη στις 1.593,3 τον Ftse20 στις 740,5 μονάδες, την Εθνική στα 7,06 ευρώ και την βραχυπρόθεσμη τάση να ΄΄παίζεται΄΄ για τη συνέχεια.

Ενδιαφέρουσες ούτως ή άλλως οι συνεδριάσεις, καθώς μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται η ενεργότερη συμμετοχή του ΄΄έξυπνου χρήματος΄΄ σε ένα μέρος της αγοράς, η Τράπεζα Πειραιώς υπέρκαλύπτει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μεμονωμένα επιχειρηματίες εντείνουν την προσπάθεια τους για… επιβίωση σε περιβάλλον κρίσης- ύφεσης .

Ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση του Φουρλή (σχετικό θέμα της Πένυς Κούτρα) για ισχυροποίηση της παρουσίας του ομίλου στις ξένες αγορές. Δεδομένης της κατάστασης στην εγχώριο αγορά, η… έξοδος των ελληνικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει…διέξοδο στην υποχώρηση τζίρου-κερδών στο εσωτερικό.

Παράλληλα θεωρούμε ενδεικτικές δύο εκ πρώτης όψεως ασύμπτωτες κινήσεις που αφορούν στις αλλαγές κορυφής στην Proton (σημειώνουμε την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντάνελ Σπέκχαρτ – πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα), την προώθηση αλυσίδας φαρμακείων από ισραηλινή εταιρεία (σχετικό θέμα της Πένυς Κούτρα).

Το ΧΑ παραμένει πολύ κοντά στα χαμηλά 13εταίας σε μία περίοδο, που στην ευρύτερη περιοχή…αλλάζουν σελίδες και διαδραματίζονται πρωτόγνωρες εξελίξεις.

Το πιθανότερο είναι, πως σε αυτά τα επίπεδα αποτιμήσεων (…ένα 10% πάνω ή κάτω δεν έχει πλέον και τόση σημασία) αλλάζουν χέρια…συμφέροντα, αναδιαρθρώνονται παραδοσιακές συμμαχίες, εμφανίζονται νέοι παίκτες, υλοποιείται μία ευρύτερη διανομή ρόλων, θέσεων και ισχύος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v