Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλκυονίδες μέρες στη Σοφοκλέους!

Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο έκαναν το 5x5 οι αγοραστές, εν μέσω σεναρίων για ευρω-λύση στην κρίση χρέους. "Κρεσέντο" στις τράπεζες με κέρδη 8%. Διψήφια κέρδη για Alpha, Εurobank. Στα 7,6 € η ΕΤΕ με +7,65%.

Οι αγοραστές έκαναν το 5Χ5 για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. και μάλιστα η σημερινή πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση εξέπληξε και τους πλέον αισιόδοξους, δίνοντας την εντύπωση ότι η άνοδος παίρνει αυτοτροφοδοτούμενο χαρακτήρα.

Ασφαλώς η εικόνα που παρουσίασε η σημερινή συνεδρίαση από την αρχή της έδωσε την εντύπωση ότι οι εν δυνάμει αγοραστές και πολύ περισσότερο οι βραχυπρόθεσμοι “παίκτες” είχαν σχεδιάσει πολύ καλά τις κινήσεις τους.

Έτσι στην αναμενόμενη πίεση για τον Τιτάνα (λόγω της θυγατρικής στην Αίγυπτο) και πολύ περισσότερο για τον ΟΤΕ (μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού ότι ο όμιλος θα εγγράψει στα αποτελέσματα του 2010 επιβάρυνση ύψους 129,8 εκατ. ευρώ που αφορά επιπλέον κόστος του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της περιόδου 2005-2006 για τα ασφαλιστικά του ταμεία), η ΔΕΗ ήταν αυτή που πήρε τις πρώτες πρωτοβουλίες προκειμένου ο Δείκτης να διατηρηθεί με θετικό πρόσημο και υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 1600 μονάδων.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι κατά τον τελευταίο καιρό και άλλες φορές ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού έδωσε την εντύπωση ότι οι αγοραστές αποφάσισαν να τοποθετηθούν έως και επιθετικά, όμως λίγο ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα προς την περιοχή των 12,60 – 12,80 ευρώ παρουσιάστηκαν “υψοφοβικά σύνδρομα” (και σήμερα έφθασε μέχρι τα 12,65 ευρώ, αλλά στην συνέχεια υποχώρησε μάλλον άτσαλα).

Ασφαλώς όμως για να γίνει το κάτι παραπάνω και να έλθουν σε μάλλον δύσκολη θέση όσοι επιμένουν να διατηρούν “short” θέσεις, έπρεπε να επιστρέψουν οι αγοραστές στον ΟΠΑΠ και να γίνουν επιθετικότερες οι τοποθετήσεις στον Τραπεζικό κλάδο.

Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλος ο “ενθουσιασμός” των αγοραστών, που στις 15.46 ενεργοποιήθηκε ΑΜΕΜ για τον τίτλο της Eurobank.

Εννοείται ότι σημαντικό ρόλο στο σημερινό “κρεσέντο” του Τραπεζικού δείκτη έπαιξε και το αναμενόμενο “short covering”.

Συνεχίστηκε η κινητικότητα και μάλιστα με διάθεση ακραίων ημερήσιων αποδόσεων σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, δυστυχώς στην επικίνδυνη λογική του “ποιος έχει μείνει πίσω”, όμως αυτό εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους σε περίπτωση έστω και μερικής αλλαγής του κλίματος.

Με διαθέσεις καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών αρκετά από τα θεωρούμενα “νουνεχή” χαρτοφυλάκια, που αρκέστηκαν στο να επισημάνουν ότι για πολλοστή φορά η Αγορά επιβεβαιώνει ότι διαθέτει “κοντή μνήμη”, ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στην πραγματική εγχώρια οικονομία (αντίθετα οι συνεχιζόμενες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα επιδεινώνουν το καταναλωτικό κλίμα), ότι το πετρέλαιο πέρασε με απειλητικές διαθέσεις τα 100 δολάρια το βαρέλι και βέβαια όσες Επιχειρήσεις θα κατορθώσουν να σημειώσουν κέρδη τις “περιμένει” η έκτακτη εισφορά που τείνει να γίνει μόνιμη (!)

Έτσι ακόμα και αν το Χρηματιστήριο είναι παραδοσιακά ένας προεξοφλητικός μηχανισμός που στην παρούσα φάση μπορεί να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του Ελληνικού Δημόσιου χρέους, ας μην ξεχνούν οι “όψιμοι” αγοραστές ότι, όπως ακούγεται, είναι καθ΄ οδόν και άλλα επώδυνα μέτρα αρκετών δισ που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη της εγχώριας Αγοράς, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον κύκλο εργασιών των εσωστρεφών εισηγμένων.

Από την άλλη και οι αγοραστές έχουν ερείσματα και σαν μεγαλύτερο δείχνει η σημαντική αποκλιμάκωση των Ελληνικών spreads που σήμερα βρέθηκαν να υποχωρούν μέχρι τις 775 μονάδες, όμως και εδώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιείται ένα “ιδιότυπο” “front running” από τους εν δυνάμει πωλητές που μπορεί να τραβούν τις τιμές σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, πριν προχωρήσουν σε σχετικά “κουρεμένες” πωλήσεις, αν οι συνθήκες και οι συμφωνίες της Ευρωζώνης το καλέσουν.

Υποστηρικτική στην ψυχολογία των αγοραστών και η τελευταία έκθεση της Credit Suisse που δείχνει να αλλάζει μερικώς άποψη για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και μεταξύ άλλων τονίζει ότι: “Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα πρέπει να μειώσουν τους μισθούς κατά 7%. 3% και 2% αντίστοιχα ώστε να ανακτήσουν ανταγωνιστικότητα έναντι των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης”. Επισημαίνει ακόμη ότι το ένα τρίτο του Ελληνικού και Ιρλανδικού χρέους θα πρέπει να διαγραφεί.

Εκτιμά ακόμη ότι η ισχυρή ανάπτυξη στις Χώρες που αποτελούν το βασικό κορμό της Ευρώπης και η απορρύθμιση στην Περιφερειακή Ευρώπη, είναι μέρος μιας καλοπροαίρετης λύσης.
Επίσης, αναβαθμίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο από “underweight” σε “benchmark”, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η φθηνότερη από τις Περιφερειακές Αγορές και ότι “Οι Ελληνικές μετοχές μοιάζουν φθηνές, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι ήδη δυσοίωνες (-3%), το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού προβλέπεται μόλις στο 1% ενώ η διαγραφή του 36% του χρέους της Κυβέρνησης μοιάζει ρεαλιστική”.

Τονίζει ακόμη ότι η αποπληρωμή του δανείου προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα επιμηκυνθεί για άλλα 3-7 χρόνια, όπως και της Ιρλανδίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τις επόμενες μέρες η άνοδος μπορεί να συνεχισθεί με κεκτημένη ταχύτητα, μέχρι την περιοχή των 1700 - 1720 μονάδων και εκεί οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να πάρουν επιθετικότερο χαρακτήρα.

Εν τω μεταξύ η ανοδική διάθεση που παρουσιάζουν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, έχει αυξήσει την αγοραστική δύναμη αρκετών χαρτοφυλακίων που κινούμενα σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (Τ+3) σημειώνουν αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δίνει δυνατότητες απεγκλωβισμού από τίτλους που μέχρι πριν λίγες συνεδριάσεις κάτι τέτοιο φαινόταν εξαιρετικά δύσκολο.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη πολλών επαγγελματιών του χώρου, οι όποιες γεωπολιτικές ανησυχίες λόγω της Αιγύπτου φαίνεται να υπερκαλύπτονται από τις διεργασίες που συντελούνται στις τάξεις της Ευρωζώνης για το Ελληνικό χρέος.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι μήπως κάποιοι βιάζονται, καθώς το παρελθόν έχει δείξει ότι οι Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες δεν φημίζονται για την ταχύτητα τους και σε αυτή την περίπτωση μπορεί ο ενθουσιασμός να δώσει εκ νέου την θέση του στην απογοήτευση, καθώς η συνέχιση της ανόδου αυξάνει τις πιθανότητες διόρθωσης.

Ασφαλώς και το +8,07% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για τον σημερινό πρωταγωνιστή. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η σημερινή ποσοστιαία μεταβολή είναι οριακά η δεύτερη μεγαλύτερη άνοδος του εν λόγω δείκτη για το 2011, καθώς είχε προηγηθεί το +8,12% στην συνεδρίαση της 12/1/2011.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη των Τραπεζών, το κλείσιμο υψηλότερα των 1456 μονάδων (με φίλτρο δύο ακόμα συνεδριάσεων) δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1550 και 1595 μονάδες. Αντίθετα για να διατηρηθεί το θετικό κλίμα, ή όποια διόρθωση θα πρέπει να εκτονωθεί με κλείσιμο όχι χαμηλότερο των 1392 μονάδων.

Ασφαλώς και από το Τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισε το +19,72% της Proton Bank, με τον τίτλο να δίνει ανοδικό τίναγμα μετά την είδηση για παραίτηση του προέδρου κ. Λαυρεντιάδη και πιθανή
διάθεση από αυτόν ποσοστού έως 12% σε ξένο επενδυτή.

Υπενθυμίζεται ότι το 31,315% της Proton Bank είχε περάσει στις 30/12/2009 από την Τρ. Πειραιώς στον κ. Λαυρεντιάδη στην τιμή των 3,60 ευρώ ανά μετοχή (!!!)

Μόλις τρεις τίτλοι από το ταμπλό του 20αρη έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ (-2,25%), Τιτάν (-0,58) και Motor Oil (-0,65%).

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 10% για Alpha Bank και Eurobank, του 9% για την Κύπρου, του 7% για Ελλάκτωρα, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, του 6% για Ππειραιώς και του 5% για Ελ. Πετρέλαια και MIG.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1667,27 μονάδες (16.07) και τελικά έκλεισε στις 1633,6 μονάδες με κέρδη 4,41% ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 176 συνεδριάσεων, με τον αμέσως μεγαλύτερο στις 26/5/2010 με 303,4 εκατ.) ξεπέρασε τα 240 εκατ. από τα οποία τα 5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 162 ανοδικές μετοχές έναντι 37 πτωτικών και 22 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 8 έως 19,72%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η παραμονή του Δείκτη υψηλότερα από τις 1650 μονάδες, θα κρίνει την μεσοχρόνια τάση, τονίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Η Αγορά αντέδρασε αποφασιστικά μετά την πτωτική τάση που δημιουργήθηκε από την αρχή της χρονιάς και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, όταν κατεγράφη το νέο χαμηλό 12ετίας, στις 1.352 μονάδες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει η βραχυχρόνια τάση σε ανοδική, μετά την διάσπαση του απλού Κινητού Μέσου Όρου των 200 ημερών. Η μεταβολή από το χαμηλό της 10/1 είναι σημαντική, αφού διαμορφώνεται στο +22,81%.

Ο όγκος συναλλαγών –σε τεμάχια- σταθεροποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στον μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών.

Κύριος παράγοντας της ανοδικής αντίδρασης της Αγοράς ήταν η δημοσίευση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με βάση το οποίο η φορολόγηση των κερδών των εταιρειών κατεβαίνει στο 20% -από 24%-. Και το σπουδαιότερο:

Η φορολογία των διανεμόμενων κερδών παρακρατείται από την εταιρεία και αποδίδεται στο Δημόσιο. Εξ’ αιτίας αυτού παρατηρήθηκε σημαντική μεταφορά κεφαλαίων από τις Τράπεζες προς μεγάλες κερδοφόρες εταιρείες που ακόμη διανέμουν καλά μερίσματα (ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΕΕΕΚ, ΔΕΗ κ.λπ.), που κατέγραψαν σημαντικές ανόδους.

Ένας άλλος συντελεστής της ανόδου ήταν και η τροποποίηση του κανονισμού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF), που παραμένει στο προσκήνιο και θα αποτελέσει για το επόμενο δίμηνο τον απρόβλεπτο παράγοντα για την Αγορά.

Οι προβλέψεις των αναλυτών συγκλίνουν ότι οι τελικές αποφάσεις πιθανόν να κληθούν στην τακτική σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου. Με δεδομένο, πάντως, ότι οι πληροφορίες είναι πολλές, συνεχείς και μέχρι ενός σημείου αντιφατικές είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να εξαχθούν από τώρα προβλέψεις για τις τελικές ρυθμίσεις και την επίδραση που θα έχουν στην Αγορά.

Οι ξένες Αγορές, πριν ανακύψουν οι γεωπολιτικές ανησυχίες από το μέτωπο της Αιγύπτου, κινήθηκαν προς τα υψηλά επίπεδα, μετά την ολοκλήρωση της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τις προβλέψεις των διευθυντών τους για το 2011 στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ήταν σε μεγάλο ποσοστό πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, κάτι που ασφαλώς βοηθάει την Αγορά.

Η Αγορά ομολόγων κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα σταθεροποιητικά με μικρές διακυμάνσεις. Αρνητικός παράγων παραμένει το γεγονός των πολύ μεγάλου όγκου νέων εκδόσεων που πρόκειται να δημοπρατηθούν μέσα στο 2011. Εξ’ ου και οι προτάσεις των αναλυτών για μεταφορά θέσεων από ομόλογα σε μετοχές.

Στο μεταξύ η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας από τον οίκο S&P κατά μία βαθμίδα στο ΑΑ- και οι “απειλές” της Moody΄ς προς τις ΗΠΑ προκαλούν νέους πονοκεφάλους στους επενδυτές.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, η εγχώρια Αγορά έχει διαγράψει μία περίπου ανέλπιστη πορεία, όμως στα παρόντα επίπεδα δείχνει “υπεραγορασμένη” και εμπεριέχει κινδύνους κατοχύρωσης σημαντικών κερδών.
Πιθανή η διόρθωση μέχρι τον εκθετικό των 200 ημερών (1620 μονάδες) ή σε ακρότητα μέχρι τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (1560 μονάδες).

Η επενδυτική κοινότητα να εστιάζει πλέον στις εξελίξεις που αναμένεται να λάβουν χώρα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τεχνικά, η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών διατήρησε το θετικό momentum και το μακροπρόθεσμο χαρακτήρα της ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε από τις 11 Ιανουαρίου.

Η εικόνα της Αγοράς επιταχύνει την ορμή της ανόδου ενεργοποιώντας “καινούργιες” ιδέες οι οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον από πλευράς θεμελιωδών στοιχείων.

Σε αυτή την περίπτωση θα εξετάζαμε τις μετοχές των Aegen, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Φουρλής και Jumbo ενώ έχουμε στα υπόψη και τις μετοχές της Τιτάν σε μια ενδεχόμενη υποχώρηση κάτω από τα 15 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τονίζει ότι “ες αύριον τα σπουδαία”, θεωρώντας ότι ένα διορθωτικό ξεκίνημα με απορρόφηση της προσφοράς στην συνέχεια θα είναι ότι καλύτερο, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Έντονα ανοδική συνεδρίαση που ακολούθησε την κίνηση της υποκείμενης αυξάνοντας σημαντικά τις συναλλαγές.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη με καλύτερη συμπεριφορά μειώνοντας τις υποτιμήσεις στο 0,5%.

Αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14104, τιμή εκκαθάρισης 773,3) κινήθηκαν μεταξύ 740 και 778 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε αξιόλογος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9749), Alpha Bank (2366), Πειραιώς (5602), Eurobank (2023), ΟΤΕ (1478), MIG (902), Κύπρου (1145), Ταχ. Ταμιευτήριο (573), Αγροτική (791), ΔΕΗ (748), Μυτιληναίος (954), ΕΧΑΕ (328), ΓΕΚ (586), MPB (10577), Ιντρακόμ (1232), Ελλάκτωρα (206), Intralot (622), Τιτάν (141), Ελ. Πετρέλαια (339), ΟΠΑΠ (239).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/2 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (92822 τεμ.), Τιτάνα (107711 τεμ.), Coca-Cola (141350 τεμ.), MPB (1920000 τεμ.), ΔΕΗ (10698 τεμ.), ΟΤΕ (31603 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: MPB (680627 τεμ.), ΟΠΑΠ (10000 τεμ.), Εθνική (100000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (17659986 τεμ.), Eurobank (13762792 τεμ.), Εθνική (7511091 τεμ.), Πειραιώς (22917084 τεμ.), MPB (13874427 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 01/02/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοιχτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. Καθαρή Ανοιχτή θέση: (476.804) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοιχτής Θέσης: (0.14%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοιχτής θέσης: 31 Ιανουαρίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v