Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προεξοφλεί "ευρω-λύση" η Σοφοκλέους

Σε ένα καθαρό παιχνίδι προεξόφλησης το ΧΑ αντιδρά θεαματικά υψηλότερα, καθώς προβάλλει η πιθανότητα αναζήτησης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα χρέους στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής. Εως και 10% υψηλότερα οι τραπεζικές μετοχές.

Σε επιθετικό παιχνίδι προεξόφλησης ευρωλύσης στο ελληνικό πρόβλημα χρέους αποδίδουν παράγοντες της αγοράς την ξέφρενη πορεία κυρίως των τραπεζικών μετοχών.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 4,58% ξεπερνώντας και τις 1.660 μονάδες.

Ο δε FTSE-20 κατά 5,47% πάνω από τις 780 μονάδες.

Όπως σημείωνε κορυφαία πηγή τραπεζικής χρηματιστηριακής η θεαματική αντίδραση του FTSE-20 σχετίζεται με την πεποίθηση κυρίως ξένων παιχτών πως η λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα δοθεί άμεσα με το πλαίσιο να διαγράφεται στην έκτακτη σύνοδο κορυφής τις επόμενες ημέρες.

Η ίδια πηγή σημείωνε πως το μεγαλύτερο μέρος των εντολών αγοράς κυρίως σε τραπεζικές μετοχές προέρχεται από ξένους πελάτες, οι οποίοι φαίνεται να ποντάρουν στην επίσπευση των όποιων ανακοινώσεων.

Συμπληρώνει δε, πως μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά περίμενε τη διατύπωση των όρων λύσης στη Σύνοδο των αρχών Μαρτίου.

Φαίνεται όμως, πως οι εξελίξεις επισπεύδονται από τη στιγμή που και στις Βρυξέλλες έχει γίνει απόλυτα κατανοητό πως λύση πρέπει να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Το Βερολίνο φαίνεται να συγκατανεύει κάτω από την πίεση των δραματικών εξελίξεων στην Αίγυπτο, και αυτό σπεύδουν να προεξοφλήσουν κυρίως οι ξένοι.

Από κοντά ακολουθούν Έλληνες συνεργάτες και βεβαίως όσοι παίχτες της αγοράς παραγώγων διατηρούσαν θέσεις πώλησης.

Ένα ιδιότυπο short covering σε αυτή τη συγκυρία είναι αναπόφευκτο.

Αυτό εξηγεί την αντίδραση της Eurobank κατά 10,28% στα 4,72 ευρώ, της Alpha Bank κατά 9,81% στα 4,72 ευρώ, της Εθνικής κατά 8,22% στα 7,64 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v