Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τις τράπεζες πάνω από τις 1.600 μονάδες

Μετά την απορρόφηση των όποιων πιέσεων από το εξωτερικό, το ΧΑ «βλέπει» υψηλότερα με τον FTSE 20 υψηλότερα των 750 μονάδων. Υπεραντίδραση για Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha.

Με την εικόνα των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, κυρίως της γερμανικής, να παραπέμπουν σε ενσωμάτωση-αφομείωση των όσων διαδραματίζονται στην Αίγυπτο, οι αγοραστές συνεχίζουν και στην ελληνική αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης πριν από λίγο κυμαίνονταν πάνω από τις 1.610 μονάδες, ο FTSE 20 περνά τις 750 μονάδες και η αξία των συναλλαγών προσέγγιζε τα 20 εκατ. ευρώ. Υψηλότερες τιμές για 18 από τις 20 μετοχές του δείκτη με λίγο χαμηλότερα τον Τιτάνα και τον ΟΤΕ.

Το σημαντικό είναι πως οι αγοραστές κινούνται επίμονα κυρίως σε τραπεζικές μετοχές ξεκινώντας από τα χαμηλά των 7,13 ευρώ για την Εθνική και φθάνοντας ως τα 7,21 ευρώ που αποτελεί και το υψηλό μέχρι τώρα.

Πάνω από τα 1,70 ευρώ με απόδοση σχεδόν 2,5% και αυξημένες συναλλαγές αντιδρά η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Στα 3,15 ευρώ η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, πάνω από τα 4,35 ευρώ της Eurobank, σχεδόν όσο και η Alpha Bank. Σημειωτέον πως η αποτίμηση συμβαδίζει για ακόμη μία συνεδρίαση.

Η ενεργότερη παρουσία του έξυπνου χρήματος είναι εμφανής στην περίπτωση της ΔΕΗ, του Μυτιληναίου της Βιοχάλκο της Motor Oil των Ελληνικών Πετρελαίων. Είναι όμως εμφανής και στην μεσαία κεφαλαιοποίηση από όπου ξεχωρίζουν J&P Avax, Φουρλής, Σιδενόρ, Υγεία, ΓΕΚ Τέρνα και άλλες.

Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από βραχυπρόθεσμους παίκτες που μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Proton Bank ακολουθούν υψηλότερα όχι μόνο την μετοχή της τράπεζας αλλά και της Alapis.

Ενισχύεται έτσι η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως το ΧΑ έχει εισέλθει σε φάση όπου τα αντανακλαστικά κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών ενεργοποιούνται ανάλογα με τις εκάστοτε εξελίξεις. Κατά την εκτίμησή τους αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη πως έστω ένα μέρος του ταμπλό έχει αποκτήσει… νεύρο και ενδιαφέρον.

Για την συνέχεια θα επιμείνουμε κατ’ αρχήν στην διασφάλιση – επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων και προς το κλείσιμο της συνεδρίασης στην ενδεχόμενο διαμόρφωσης του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1615 μονάδες και του FTSE 20 στο εύρος των 650-655 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v