Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις παρυφές των 1.700 το ΧΑ

Με τους αγοραστές κυρίαρχους το ΧΑ φτάνει στις παρυφές των 1.700 μ. Κλειδί για τον 20άρη οι 810 μονάδες σήμερα – αύριο και το ενδεχόμενο υπέρβασης των 8,05 ευρώ για την ΕΤΕ. Αποκόμιση κερδών στις μη τραπεζικές μετοχές.

Ουρά αγοραστών ωθεί υψηλότερα το ΧΑ.

Σε ένα πιο συγκρατημένα ανοδικό περιβάλλον στις ευρωαγορές, στο ΧΑ ο μεν Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 1.692,3 ο δε FTSE-20 έως τις 798,9 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ, γύρω στις 11:05, από τα οποία 12,9 είχαν γίνει στην Εθνική, 7,8 στη ΜΡΒ, 5,4 στην Alpha Bank και άλλα 4,4 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς.

Λίγο πριν τις… παρυφές των 1.700 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 800 για τον 20άρη, σημειώθηκαν οι πρώτες πιο συντονισμένες ρευστοποιήσεις με προφανή επιδίωξη την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Με τις περισσότερες σε ορίζοντα Τ+3 να είναι… ικανοποιητικά διψήφιες.

Από τεχνικής πλευράς, θα επιμένουμε σε αυτήν είτε σε φάσεις υποτίμησης είτε σε στιγμές υπερτίμησης της αγοράς, ο FTSE-20 πλησιάζει πλέον σημαντικότατες περιοχές.

Κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών και ειδικών της αγοράς ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση των 810-820 μονάδων θα μπορούσε να ωθήσει σημαντικά υψηλότερα τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Αυτό, γιατί το επόμενο εύρος αντίδρασης (δηλαδή καλύπτοντας τα 2/3 της διόρθωσης που προηγήθηκε) είναι πολύ πιο πάνω.

Όλα, όμως, στην ώρα τους, καθώς η Εθνική αντέδρασε έως τα 7,93 ευρώ, η Πειραιώς έως τα 1,81 ευρώ, η Alpha Bank έως τα 5,09 ευρώ, η Eurobank έως τα 5,09 ευρώ, ενώ ακολουθούν Κύπρου, ΜΡΒ, αλλά και ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, αλλά και Motor Oil, Τιτάν, μετά τη βραχύδια ταλαιπωρία (κυρίως λόγω των εξελίξεων στην αιγυπτιακή αγορά).

Μόλις δύο μετοχές Coca Cola και ΕΛΠΕ υποχωρούν από τον 20άρη.

Αλλά και από τον δείκτη Mid των 21 μετοχών της μεσαίας ΓΕΚ Τέρνα και Υγεία παραμένουν χαμηλότερα.

Υψηλότεροι τζίροι και αποδόσεις για J&P Αβαξ, Γενική, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Forthnet.

Λίγο χαμηλότερα ξεχωρίζει το νέο 16,5άρι της Proton Bank στα 0,99 ευρώ, η υπεραντίδραση της Intrakat, προνομιούχου Μηχανικής, Τσουκαρίδη, ΔΙΑΣ, Lavipharm και αρκετών ακόμη.

Στις 11:10-11:15 επιβεβαιώθηκαν οι μέχρι τώρα ενδοσυνεδριακές στηρίξεις (στις περίπου 1.685 για τον Γ.Δ. και λίγο χαμηλότερα των 794 μονάδων για τον FTSE-20) με τους αγοραστές να επανέρχονται.

Με αποτέλεσμα και οι δύο βασικοί δείκτες να κινηθούν υψηλότερα της προηγούμενης – αρχικής κορυφής.

Πλέον στην αγορά το στοίχημα, που παίζεται, - πάντα όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση – αφορά στο ενδεχόμενο προσέγγισης της περιοχής των 810-820 μονάδων σήμερα – αύριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v