Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βραχεία κεφαλή κέρδισαν οι αγοραστές

Προς το τέλος της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκαν οι αγοραστές οι οποίοι με τοποθετήσεις σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, και κυρίως σε Alpha, EFG επανέφεραν το ΓΔ στο πράσινο. Στα €7,61 η ΕΤΕ με μικρά κέρδη, πτώση για ΠΕΙΡ.

Όταν στις προηγούμενες 16 συνεδριάσεις και από τα πρόσφατα χαμηλά της 10ης Ιανουαρίου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αθροιστικά κέρδη 22,81% και σήμερα έφθασε να απειλεί και το ψυχολογικό όριο των 1700 μονάδων, ήταν απόλυτα λογικό οι “αψιμαχίες” μεταξύ πωλητών και αγοραστών να ενταθούν (οι πρώτες δύο ώρες της συνεδρίασης ολοκληρώθηκαν με τον τζίρο να ξεπερνά τα 112 εκατ. ευρώ) και οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών να πληθύνουν.

Αυτά μέχρι τις 15.10, όπου από εκεί και πέρα την σκυτάλη για την δημιουργία εντυπώσεων την πήραν καθαρά οι πωλητές που έδειξαν να εκμεταλλεύονται και το κλίμα επιφυλακτικότητας που επικρατούσε στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια μετά την νέα υποβάθμιση της Ιρλανδίας.

Πιο συγκεκριμένα, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας προχώρησε η Standard & Poor's σε "Α-/Α-2" από "Α/Α-1" η οποία έπεται της αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τον Τραπεζικό κλάδο της Χώρας.

Ο οίκος επισημαίνει παράλληλα, ότι το outlook για την Ιρλανδική οικονομία παραμένει αρνητικό, λόγω των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν για τις επιπλέον κεφαλαιουχικές ανάγκες για τον Κρατικοποιημένο σε μεγάλο βαθμό πλέον Χρηματοοικονομικό κλάδο της Χώρας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση είχε ένα ακόμα “επεισόδιο” και ήταν η νέα ενεργοποίηση των αγοραστών μετά τις 16.35 και ενώ ο Δείκτης βρισκόταν στα χαμηλά ημέρας, όπου με τοποθετήσεις σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, και κυρίως σε Alpha Bank, Eurobank (παρά την νέα μικρή αποψίλωση των τιμών – στόχων από την Goldman Sachs) επανέφεραν τον Δείκτη και τον έκλεισαν με οριακά κέρδη.

Μάλιστα στις περιπτώσεις των Alpha Bank και Eurobank ίσως αξίζει ιδιαίτερη τεχνική αναφορά, καθώς διέσπασαν ανοδικά θεωρητικά δύσκολες αντιστάσεις στα 4,80 και 4,70 ευρώ αντίστοιχα. Αν η κίνηση αυτή επιβεβαιωθεί η Alpha Bank δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ βάζοντας σαν μεσοπρόθεσμο στόχο τα 5,55 ευρώ και η Eurobank τις προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 5,24 και 5,90 ευρώ.

Μετά την σημαντική ανοδική αντίδραση που έχει προηγηθεί, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι η Αγορά για να δώσει το “κάτι παραπάνω” θα πρέπει να προηγηθεί συσσώρευση και ίσως κάποια υποστηρικτική είδηση.

Από εκεί και πέρα και στις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, αποδείχθηκε για πολλοστή φορά ότι η Σοφοκλέους είναι Αγορά τάσης και ψυχολογίας, η επενδυτική κατάθλιψη και η απόλυτη ευφορία απέχουν ελάχιστα και ότι η επενδυτική παιδεία λείπει στον υπερθετικό βαθμό.

Δεν έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι αρκετών εκτιμήσεων που “έβλεπαν” τον Γενικό Δείκτη ακόμα και με τριψήφιο νούμερο και απέκλειαν κάθε σκέψη για τοποθετήσεις σε Τραπεζικούς τίτλους και τώρα παρατηρείται ο απόλυτος συνωστισμός για τοποθετήσεις σε Τραπεζικές μετοχές (!)

Μάλιστα ο Τραπεζικός κλάδος εκτοπίστηκε από όλες σχεδόν τις επενδυτικές επιλογές εγχώριων και ξένων οίκων, καθώς εκτιμήθηκε (ίσως όχι άδικα) ότι ο συνδυασμός Ελληνικών ομολόγων και επισφαλών δανείων μπορεί να διαμορφώσει ένα ιδιαιτέρως “τοξικό μείγμα” ικανό να οδηγήσει στην ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης μετά την ολοκλήρωση των επόμενων “stress tests”.

Βέβαια υπάρχει και μία άλλη άποψη που υποστηρίζει ότι η κίνηση της Αγοράς δεν είναι απλή τεχνική αντίδραση, αλλά μπορεί να έχει και συνέχεια, καθώς το Χ.Α. ήταν ιδιαίτερα “shortαρισμένο” και το “short covering” μπορεί να συνεχίσει να δίνει “καύσιμα” ανόδου.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η αντίδραση του Τιτάνα μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο συνεχιζόμενος “ενθουσιασμός” των αγοραστών για τις εξελίξεις στην Proton Bank, η συνεχιζόμενη κινητικότητα από μερικές θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο και κυρίως οι σαφώς λιγότεροι ημερήσιοι πρωταγωνιστές, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 1 προς 1,35.

Σχετικά χαμηλότερος ο σημερινός τζίρος παρά τα “καταιγιστικά πυρά” των δύο πρώτων ωρών συνεδρίασης, ενώ οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 91% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Μικρές οι αλλαγές στην πρώτη οκτάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όμως αυτές έχουν αυξηθεί σημαντικά στις τελευταίες θέσεις και διαμορφώνονται πλέον ως εξής: Coca-Cola 3Ε (8,01 δισ), Εθνική (7.28 δισ), ΟΠΑΠ (4,91 δισ), ΟΤΕ (3,68 δισ), Κύπρου (2,97 δισ), ΔΕΗ (2,92 δισ), Eurobank (2,64 δισ), Alpha Bank (2,61 δισ).

Ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση έδειξε σαν πιθανό το σενάριο επιστροφής της μεταβλητότητας (σήμερα ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 48 μονάδων), ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην επερχόμενη σύνοδο Κορυφής.

Στη σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα ληφθεί η απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ στην τρόικα, είπε χθες σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ υποστήριξε ότι είναι εξασφαλισμένη και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης.

Αναπόφευκτο θεωρεί το “haircut” των Ελληνικών ομολόγων, ο Birgit Figge, αναλυτής της DZ Bank, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Γερμανικής Deutsche Welle.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζονται εντατικά για την εύρεση στρατηγικής που θα ελάφρυνε την Ελλάδα από ένα μέρος του τεράστιου δημόσιου χρέους, που σήμερα ανέρχεται στα 300 δισ. ευρώ. Δεν αναμένεται ωστόσο να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη δημοσιονομική σταθερότητα στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά την Πέμπτη, αλλά η λήψη τους μάλλον μετατίθεται στη σύνοδο που θα λάβει χώρα στα τέλη Μαρτίου. Οι πολιτικοί των Χωρών βέβαια εξετάζουν ήδη πιθανές λύσεις, ζητώντας τη γνώμη των ειδικών.

Μία πιθανή λύση, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι το λεγόμενο “κούρεμα” ομολόγων, που σημαίνει ότι όλοι οι κάτοχοι Ελληνικών ομολόγων θα υποστούν μερική ζημιά στα ομόλογα που διακρατούν. Αιτία είναι το υψηλό κόστος που υποχρεούται να πληρώνει η Ελλάδα για τα κρατικά δάνεια.

Εν τω μεταξύ, αμφιβολίες για το κατά πόσο θα συνεχιστεί η σχετική ηρεμία που επικρατεί από τις αρχές του χρόνου στις Αγορές ομολόγων εξέφρασε ο Γερμανός αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Joerg Asmussen, μιλώντας σε Τραπεζικό συνέδριο. Ο κ. Asmussen τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή κρίση αφορά τα προβλήματα μεμονωμένων Χωρών και όχι του ευρώ.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, απόλυτα μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Jumbo και MIG.

Τα μεγαλύτερα κέρδη
για Eurobank (+3,38%), Alpha Bank (+2,95%) και ΔΕΗ (+2,77%).
Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για ΟΤΕ, Τιτάνα, και Αγροτική και μικρότερα κέρδη για Εθνική, Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Ελλάκτωρα, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο και του 1% για Βιοχάλκο, Κύπρου και Μυτιληναίο. Με απλά αρνητική μεταβολή έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και MPB.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και έφθασε μέχρι τις 1694,7 μονάδες. Όμως μετά τις 13.40 ακολούθησε μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση, υποχώρησε μέχρι τις 1646,58 μονάδες (16.35) για να επιστρέψουν εν μέρει οι αγοραστές και να κλείσει στις 1664,06 μονάδες με οριακά κέρδη 0,03%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 224 εκατ. από τα οποία τα 4,1 αφορούσαν “πακέτα”.

Διαφοροποιημένη προς το χειρότερο η τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές έναντι 107 πτωτικών, 19 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 14,29% και άλλοι 17 με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 8,7%.

Το δικαίωμα της MPB στα 0,04 ευρώ (+33,3%), ενώ διακίνησε 36713016 τεμ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η προσοχή είναι στραμμένη στην σύνοδο Κορυφής, τονίζει με έμφαση ο Πάνος Δάντης.

Με τις Αγορές του εξωτερικού να βρίσκονται σε κλίμα ευφορίας και το Χ.Α. να καταγράφει τα περισσότερα κέρδη από την αρχή του έτους και να βρίσκεται για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό σε ανοδικό κύκλο προεξοφλώντας και αυτό θετικές εξελίξεις, όλοι περιμένουν από την σύνοδο κορυφής να επιβεβαιώσει αυτές τις τάσεις και την Ε.Ε. να σταθεί στο ύψος των – πολύ δύσκολων – περιστάσεων παραμερίζοντας για μια φορά πολιτικό κόστος και Εθνικιστικές – Κρατικίστικες κορώνες.

Στο εσωτερικό μέτωπο η Κυβέρνηση έδειξε πως ξεπερνάει τον σκόπελο των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ το φορολογικό νομοσχέδιο αν και υπέστη αρκετές αλλαγές είναι προς την σωστή κατεύθυνση και στα μέτρα που επιθυμεί η Τρόικα. Δυστυχώς όσο αρνητικό και αν ακούγεται αυτό, πολύ δύσκολα το πολιτικό σύστημα το οποίο φέρει και την μεγαλύτερη ευθύνη για το πού βρέθηκε η Χώρα, θα λάμβανε μέτρα ανάλογα με τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλει η Τρόικα.

Μεταρρυθμίσεις που σε μερικά σημεία τους είναι κοινωνικά ανάλγητες αλλά που στα περισσότερα έχουν σαν σκοπό να αλλάξουν τις δομές μιας υπερκρατικής οικονομίας με διαπλοκές τύπου Σοβιετίας που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τους περίπου 850 φορείς του Δημοσίου οι 600 δεν έχουν στείλει οικονομικές καταστάσεις για το 2010, ενώ υπήρχαν ρητές εντολές για το αντίθετο.

Σε μια οικονομία όπου αν δεν είχε ο υπάλληλος ή ο επιχειρηματίας σχέσεις με το πολιτικό σύστημα δεν μπορούσε να φτιάξει την ζωή του ή να μεγαλώσει την δουλειά του και όπου ο υπάλληλος του Δημοσίου ή ευρύτερου Δημόσιου τομέα λάμβανε υψηλότερο μέσο μισθό από τον αντίστοιχο ιδιωτικό που έχει και τον κίνδυνο της απόλυσης και γενικότερα είχε πολύ υψηλότερο βιοτικό επίπεδο.

Οι στρεβλώσεις αυτές φυσικά δεν θα μπορούσαν να διατηρηθούν για πάντα αφού οι μισθοί και οι παροχές στον Δημόσιο τομέα ήταν από …δανεικά.

Ανάλογες στρεβλώσεις υπήρχαν και υπάρχουν παντού και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και προσπάθεια για να αλλάξουν.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι Αγορές συνεχίζουν να δυσπιστούν απέναντι στην Χώρα μας και τα ασφάλιστρα κινδύνου παραμένουν τόσο υψηλά.

Πρέπει λοιπόν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Χώρα να αλλάξει τις οικονομικές της δομές και να μπορέσει να σταθεί στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι μόνη της.

Ίσως φανούν και οι πρώτες πληροφορίες για τα θέματα που εξετάζει κάτω από απόλυτη μυστικότητα η επιτροπή της Ε.Ε. που έχει αναλάβει να βρει λύση για την Ευρωζώνη, τα χρέη και τις Αγορές. Είναι σχεδόν σίγουρο πως το συνολικό σχέδιο θα είναι πολύπλοκο και πολύπλευρο και θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένες λύσεις σε μορφή πακέτου για τις προβληματικές οικονομίες.

Είναι εξαιρετικά πιθανό η Γερμανία να βοηθήσει τελικά και η ΕΚΤ και το ταμείο στήριξης να αναλάβουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο με ανταλλάγματα την δημοσιονομική πειθαρχία, τον έλεγχο των ελλειμμάτων συνταγματικά και την ουσιαστική ομοσπονδοποίηση της Ευρωζώνης. Κάτι που είναι και λογικό επόμενο έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα.

Αν θέλαμε να συγκρίνουμε την οικονομική πλευρά της τρέχουσας κατάστασης θα λέγαμε ότι αναμένουμε από την Ε.Ε. να ακολουθήσει την λογική των ΗΠΑ και του πακέτου tarp με 2 χρόνια διαφορά.

Όλα αυτά αναμένουμε να δώσουν τον τόνο στις Αγορές χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις!
Όσον αφορά την βραχυμεσοπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου Αγορών της Sarros ΑΕΠΕΥ, αυτή παραμένει ανοδική, όμως στην παρούσα φάση και χωρίς την υποστήριξη της ειδησεογραφίας η υπέρβαση των 800 μονάδων από τον FTSE δείχνει μάλλον δύσκολη.

Έτσι δεν αποκλείεται ένα υγιές “pull back” που θα επαναφέρει τον παραπάνω δείκτη προς τις 745 και σε ακρότητα προς τις 722 μονάδες.

Τεχνικά η διάσπαση και της εκθετικής εκδοχής του κινητού μέσου των 200 ημερών συνοδεύτηκε από επιτάχυνση και μαζική συμμετοχή τίτλων από όλο το φάσμα της κεφαλαιοποίησης, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Υποσημειώνεται η προσέγγιση υπερτιμημένων περιοχών μετά από σημαντικό χρονικό διάστημα από τους κυριότερους ταλαντωτές γεγονός το οποίο αυξάνει θεωρητικά το ενδεχόμενο κάποιας τοπικής διόρθωσης.

Η προσέγγιση του φετινού μας στόχου (1.700 μονάδες) επιβάλει την αναδίπλωση της στρατηγικής μας σε πιο συντηρητικό βαθμό. Σε πρώτο χρόνο θα μειώναμε αναλογικά στις θέσεις μας το βαθμό έκθεσης στο 70% και σε δεύτερο θα εξετάζαμε επιμέρους ισχυρές αποδόσεις οι οποίες τεχνικά χρήζουν κάποιας διόρθωσης.

Δεν μεταβάλλουμε άποψη για την ανοδική αγορά ωστόσο εκτιμούμε ότι πλησιάζει η ώρα μιας ικανοποιητικής κατοχύρωσης των “πλούσιων”: κερδών από το ράλι που ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου και το οποίο μετράει αποδόσεις 22%.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η όποια επικείμενη διόρθωση δείχνει λογική και απόλυτα αναγκαία.

Πιθανή η κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών στις Τραπεζικές μετοχές, ενώ η επόμενη ανοδική διαφυγή αναμένεται να γίνει με “σχηματισμό” και η κίνηση υψηλότερα των 1700 μονάδων, αφού πρώτα η Αγορά “χωνέψει” τις νεότερες αποτιμήσεις.


Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, που διατήρησε τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη με καλύτερη συμπεριφορά μειώνοντας τις υποτιμήσεις στο 0,46%.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες αγορές (στην αρχή της συνεδρίασης) από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14421, τιμή εκκαθάρισης 778,25) κινήθηκαν μεταξύ 769 και 792,5 μονάδων.

Επέστρεψε ο δανεισμός τίτλων (20000 Alpha Bank, 37000 Eurobank, 68100 Coca-Cola, 20000 ΟΤΕ, 200000 Εθνική, 10000 Μυτιληναίος, 11000 ΟΠΑΠ, 1339600 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8985), Alpha Bank (3266), Πειραιώς (6722), Eurobank (2179), ΟΤΕ (1661), MIG (469), Κύπρου (1055), Ταχ. Ταμιευτήριο (1231), Αγροτική (670), ΔΕΗ (336), Μυτιληναίος (1021), ΕΧΑΕ (263), ΓΕΚ (419), MPB (5875), Ελλάκτωρα (466), Intralot (309), Τιτάν (205), Ελ. Πετρέλαια (260), ΟΠΑΠ (157), Motor Oil (150), Σιδενόρ (130).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/2 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (357757 τεμ.), Τιτάνα (73099 τεμ.), Coca-Cola (98289 τεμ.), MPB (1500000 τεμ.), ΟΤΕ (37898 τεμ.), Alpha Bank (189619 τεμ.), Eurobank (351097 τεμ.), Κύπρου (895000 τεμ.), Πειραιώς (301588 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (1185584 τεμ.), Alpha Bank (150000 τεμ.), Τιτάνα (20000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (19548045 τεμ.), Eurobank (13299912 τεμ.), Εθνική (7666545 τεμ.), Πειραιώς (23542084 τεμ.), MPB (13874427 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 500 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v