Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατοχύρωση θέσεων σε μη τραπεζικά blue chips

Κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων- κερδοφόρων- θέσεων στο ΧΑ. Κάτω των 1.660 ο ΓΔ και των 775 ο FΤ 20 με τους βραχυπρόθεσμους να κάνουν ταμείο. Οροφή τα 8 ευρώ για την Εθνική.

Συντηρείται αλλά με ηπιότερο ρυθμό η ανοδική τάση, που μέχρι τώρα δεν… δίνει τιμές πάνω από τις 1.700 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και υψηλότερα των 800 για τον Ftse20.

Πριν από λίγο ο μεν ΓΔ ενισχύονταν κατά 0,7-0,8% στις 1.675 μονάδες, ο 20άρης κατά 1,2% στις 789 με την πλειονότητα των μετοχών "μεγάλης κεφαλαιοποίησης" να διατηρεί την βραχυπρόθεσμη τάση. Με τις συναλλαγές στα 144 εκατ. ευρώ (στις 14.05) από τα οποία 37,9 στη μετοχή της Εθνικής (μεγάλο μέρος των οποίων αφορά βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις).

Η αξία των συναλλαγών ενισχύει την εκτίμηση όσων κάνουν λόγο για συντονισμένες τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμων παικτών αλλά και ενεργή παρουσία "έξυπνου χρήματος".

Σταθεροποιητικά ή με οριακές απώλειες κινούνταν οι περισσότερες ευρωαγορές με τον DAX στις 7.135-7.140 μονάδες και το ευρώ σταθερά σε ισχυρότερη θέση έναντι του δολαρίου.

Στα 4,93 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank με υψηλό συνεδρίασης στα 5,09 ευρώ. Ανάλογη διακύμανση για τη μετοχή της Eurobank με τους δύο τίτλους σε σχεδόν παράλληλη πορεία. Η αποτίμηση αμφότερων στα περίπου 2,6-2,7 δις. ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής στα 7,77 ευρώ, της Πειραιώς στα 1,76 ενώ χαμηλότερα υποχωρούν ΤΤ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, 3 Ε και ΟΠΑΠ.

Η μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης παραπέμπει σε εμφανή κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων (με διψήφιες υπεραξίες) προσπάθεια διασφάλισης των κεκτημένων και αναμονή μέχρι νεοτέρας. Το σημαντικό όμως είναι, πως το ΧΑ "κρατά" σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας φάσης της ανοδικής αντίδρασης με αρκετούς τίτλους από το μεσαίο χώρο να παρουσιάζουν ενθαρρυντική κινητικότητα.

Βέβαια σε μετοχές όπως ΓΕΚ/Τέρνα, Alapis, Γενική κ.α φαίνεται πως οι πωλητές υπερισχύουν εδώ και 30-45΄των αγοραστών ενώ αντίθετα κρατά η Σιδενόρ.

Οι εξελίξεις από το…ευρωπαικό μέτωπο δικαιολογούν τόσο το χθεσινό ακραίο ξέσπασμα στο ΧΑ αλλά και την ήπια διολίσθηση βασικών δεικτών, μετοχών λίγο χαμηλότερα. Στο προηγούμενο σχόλιο μας είχε γίνει εκτενής αναφορά στα κρίσιμα τεχνικά σημεία του Ftse20, την ιστορικότητα του δείκτη.

Προσώρας το ΧΑ, ο 20άρης, δεν δείχνουν… διατεθειμένοι να ξεκινήσουν άμεσα μία επόμενη ανοδική κίνηση. Αφομοίωση και κατοχύρωση υπεραξιών μέχρι νεοτέρας λοιπόν, καθώς το ενδεχόμενο υπέρβασης των 810-820 μονάδων για τον Ftse20 απομακρύνεται. Ενδεχόμενο, που εξ΄αρχής φαινόταν να συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v