Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ρυθμό Αιγύπτου και ευρωαγορών το ΧΑ

Σε τεντωμένο σχοινί η Αίγυπτος, πάνω από τα 100$ το αργό και οι αγορές εύλογα παραμένουν σε επιφυλακή. Ανάλογο κλίμα στο ανοδικό ΧΑ όπου οι βραχυπρόθεσμοι μετρούν ακόμη και διψήφιες αποδόσεις. Κλειδί τα 7,4-7,5 ευρώ για ΕΤΕ.

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος, με λεπτομερή ενημέρωση στο σχετικό θέμα του euro2day, ενώ οι αγορές "μετρούν" τις πρώτες παρενέργειες.

Σε οικονομικό επίπεδο το παιχνίδι… χοντραίνει (… ας μας επιτραπεί η έκφραση) οι ΗΠΑ σκληραίνουν την στάση τους και στις ευρωαγορές κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες κατεβάζουν μία ταχύτητα.

Στις 1.664 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 780 ο FΤ 20 με αρκετές βασικές μετοχές να έχουν αποφέρει υψηλές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες. Στο ΧΑ σημαντικές τεχνικές περιοχές δοκιμάστηκαν ή δοκιμάζονται αυτές τις ημέρες και αυτό, που μένει να φανεί σήμερα αύριο είναι η στάση ειδικά των βραχυπρόθεσμων.

Θα αρκεστούν στα κεκτημένα και δεδομένης της κατάστασης διεθνώς θα θελήσουν να περιμένουν ίσως λίγο χαμηλότερα ή θα "εκβιάσουν" άμεσα υψηλότερες τιμές. Νωρίτερα οι εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς διίσταντο τη στιγμή που ο Dow κρατά τις 12.000 μονάδες και οι εξελίξεις "τρέχουν" παράλληλα στο "ευρωπαικό μέτωπο".

Από τη μία αυτοί, που σημειώνουν το 9,1% για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (σε διάστημα εβδομάδας) και σπεύδουν να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεων τους. Πόσω μάλλον τοποθετημένοι σε άλλες μετοχές, που απέφεραν πάνω και από 20-25% μέσα σε 2-4 συνεδριάσεις. Από την άλλη εκείνοι, που εκτιμούν πως η… αγορά τα είδε τα χαμηλά της και πως για ΓΔ και FΤ 20 διαμορφώνονται συνθήκες "αναστροφής".

Αμφότεροι έχουν απόλυτο δίκαιο από τη στιγμή που όσο ανεβαίνει ο πήχης- απομακρύνονται τα χαμηλά 12-15ετίας όλο και περισσότερες μετοχές κερδίζουν πόντους. Με το "έξυπνο χρήμα" να υποδηλώνει πλέον καθημερινά την παρουσία του και την ενεργότερο συμμετοχή του.

Ο Γενικός Δείκτης έχει υπερβεί- και μάλιστα χωρίς σημαντική δυσκολία- τις 1.565 μονάδες που αποτελούν περιοχή ΚΜΟ 30 ημερών κάτι, που οι βραχυπρόθεσμοι προσέχουν ιδιαίτερα.

Ο ΓΔ παραμένει υψηλότερα αυτής της περιοχής, αρκετοί τεχνικοί δείκτες παραπέμπουν σε συνέχιση της βραχυπρόθεσμης ανόδου και στην αγορά πληθαίνουν τα πονταρίσματα για ενίσχυση της Εθνικής προς τα 8,50 ευρώ.

Εκτίμηση μας είναι, πως και αυτή η προσέγγιση έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της και πιθανότατα εμπεριέχει λιγότερο ρίσκο εάν ξεφεύγει από το αυστηρό χρονικό όριο των τριών συνεδριάσεων. Εάν πρόκειται για θέσεις, που καλύπτονται χρηματοδοτικά, σύμφωνοι.

Εάν όμως πρόκειται για κινήσεις σε ορίζοντα Τ συν 3 ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί. Μία ενδεχόμενη διόρθωση- ίσως με αφορμή τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην Αίγυπτο- είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι. Και για αρκετούς, που έχουν ρευστοποιήσει στην αρχή της κίνησης καλοδεχούμενη.

Εμμένουμε στην εκτίμηση, πως το ΧΑ είναι ήδη σε "λ διαδικασία σχηματισμού αναστροφής", πως το "έξυπνο χρήμα" δείχνει τις προθέσεις του και τις προτιμήσεις του και πως όσοι τοποθετούνται βραχύ-μεσοπρόθεσμα μάλλον θα δικαιωθούν.

Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για τα στενά χρονικά όρια των 2-3 συνεδριάσιμων και για όσους κινούνται με "άερα" ή margin.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v